Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
14.9k vizualizari
Care e explicaţia pentru care mujdeiul de ustroi capătă într-o zi-două culoarea verzuie?
Senior (8.1k puncte) in categoria Chimie
1 1
Mujdeiul nu poate fi decît de usturoi. A spune "mujdei de usturoi" e ca a spune "hepatită la ficat".
1 1
"Românul are o obsesie și nu-și dă seama că o are decît dacă ajunge să trăiască imersat în alte culturi. E obsesia de a vorbi „corect”. Obsesia asta se divide mai departe în obsesia de a evita dezacordul, de a evita cacofonia, de a evita pleonasmul etc. Românul e gata să-ți sară la beregată dacă faci o greșeală de exprimare" - AdiJapan

"A venit totuși momentul să ne vindecăm de obsesiile inutile. Limba e un instrument de comunicare, nu un instrument de a ne scoate ochii unul altuia pentru „greșeli”. - AdiJapan

Eh, iaca, se pare ca momentul ala inca n-a sosit :)
Sa scotocim un pic dex-ul dupa definitia ipocriziei?
0 0
Ha ha! Chiar în timp ce scriam comentariul mă gîndeam că sigur se va găsi cineva să-l interpreteze ca pe un reproș. Și s-a găsit!

Iar explicația e simplă: nu eu am spus că e greșit (este greșit, dar pe mine asta mă lasă rece), ci dumneavoastră ați presupus automat că de-asta aș fi făcut comentariul, pentru a semnala o greșeală. De ce oare ați presupus asta? Din aceeași obsesie pentru corectitudine, pe care ați preluat-o de la ceilalți dar pe care n-o recunoașteți ca obsesie.
0 1
Oh, daa. Oh, daaa :)))
0 0
Mare grija la ce scrieti! Daca mancati usturoi, chiar sub forma de mujdei, o sa capatati o culoare usor "verzuie"! :))
0 1
Dap, si io obisnuiam sa beau cerneala din stilou :D
0 0
Hai oameni buni, concentraţi-vă pe a răspunde la întrebare. Pagina indicată de Syntax nu m-a convins...
0 0
Compusii de sulf din usturoi intra in reactie cu cuprul din apa potabila, formand sulfatul de cupru. Care este verde/albastru.
0 0
Adica sa intelegem ca numai usturoiul chinezesc contine sulf? Pentru ca mujdeiul din usturoi romanesc este "bun de mancat" si dupa o zi doua si nu se inverzeste.
0 1
Asta poti intelege tu, ca esti special, cu nevoi speciale :P
Da' si usturoiul din spatele casei tale are sulf, dar poate ca apa ta nu contine cupru sau cantitatea de cupru e insuficienta. Cine stie de unde-ti procuri matale apa :D
0 0
Atenția la exprimare nu trebuie considerată o obsesie, iar eu chiar o văd o dovada de curățenie. Nu trebuie privită fiecare caracteristică pe care noi o avem ca defect (atâta timp cât nu se exagerează evident).
Eu însumi mi-s ”imersat” într-o altă cultură și pe lângă neatenția vizavi de exprimare nu am putut să nu constat lipsa atenției acordate vestimentației, deseori igienei personale etc.
Și sincer mi-este greu să nu le corelez la nivel de cultură (nu de individ).
1 0
Grija pentru exprimare e una, iar grija pentru corectitudinea formală e alta. La mulți prima lipsește în mare măsură, dar a doua se manifestă obsesiv. Ordinea ar trebui să fie inversă.

Ca exemplu concret, cînd spui că Pămîntul orbitează centrul galaxiei exprimarea e neglijentă, pentru că îi dă cuvîntului „orbită” un sens neconvențional, deci ambiguu, încît comunicarea își pierde precizia. În schimb cînd critici pe cineva că a făcut o cacofonie, un dezacord, un pleonasm etc. se cheamă că ai mania respectării unor reguli de formă, deși ai înțeles foarte bine ce a vrut să spună vorbitorul respectiv.

Revenind, „mujdei de usturoi” este un pleonasm, pentru că „mujdei” înseamnă „zeamă de usturoi” (must de ai -> mujdei). Dar cam toată lumea spune „mujdei de usturoi” (inclusiv eu), ca și cum ar putea exista mujdei și de altceva. De aici paralela cu „hepatită la ficat”, unde „hepatită” conține deja ideea de ficat. Dar vă rog să observați că nicăieri nu am criticat formula „mujdei de usturoi”. Fiecare a dedus ce-a vrut din observația mea, iar tendința evidentă a fost să mi se interpreteze cuvintele ca un reproș. Ceea ce e un lucru interesant în sine, pentru că reflectă o atitudine.
0 0
Cu primele 2 afirmații sunt total de acord.
În privința ultimei observații vă inșelați. Eu cred că pleonasmul trebuia semnalat, iar comentariul d-voastră exact așa l-am interpretat și nimic mai mult/mai rău.
0 0
N-am înțeles la care două afirmații și la care ultimă observație vă referiți, pentru că nu știu cum le-ați împărțit. V-ați exprimat superb din punct de vedere formal, dar comunicarea a eșuat. Ca în bancul cu chirurgul care avea o veste bună și una rea: operația a fost un succes, dar pacientul a murit.

Necazul cînd spui „pleonasm” este că multă lume gîndește automat așa: pleonasm, deci greșeală. Dar limba are o mulțime de alte dimensiuni decît corect-greșit.
0 0
Incapacitatea de a transmite clar ideea mi-o asum, dat fiind faptul că este foarte târziu și mai și scriu cu atenția îndreptată în altă parte.
Primele 2 afirmații sunt primele 2 alineate. Deși cu a doua sunt partial în dezacord (subiect pe care tocmai l-am incheiat), cu ideea în sine sunt de acord.
Observația ultimă e cea legată de atitudine. În privința aceea am considerat că vă înșelați (evident vorbesc în numele meu și nu și al celorlalți).
0 0
Atunci nu pot decît să mă bucur că există și excepții, că nu toată lumea mi-a luat observația drept critică. Dar vă asigur că majoritatea absolută, dacă nu cumva și covîrșitoare, a românilor văd discuțiile despre limbă aproape exclusiv din perspectiva corect-greșit.

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri

Nu e o explicatie tocmai pe "gustul" meu dar poate ca e utila.http://www.amz.ro/ultima-ora/de-ce-se-inverzeste-usturoiul

 

 

Experimentat (1.5k puncte)
1 plus 0 minusuri

Am constatat ca mujdeiul preparat din usturoi din comert se inverzeste. iar daca este pus la muraturi, se transforma in gelatina verde. Este posibil ca acest usturoi sa contina multe substante oxidante. Din pacate nu le stiu, dar o sa ma informez si o sa revin.

Pe de alta parte, usturoiul "de acasa", cel clasic, mic, nu se inverzeste, gustul e mult mai puternic si manifestarile digestive (pirozis adica arsuri, greata) sunt diminuate. Iar muraturile bunicii tot timpul contin usturoi clasic, normal, pe care il regasesc doar murat, nu gelatina.

Novice (280 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Mujdeiul se inverzeste chiar daca a fost pregatit doar cu ulei .EXPLICATIA CA AR INTRA SULFUL IN REACTIE CU APA CARE CONTINE CUPRU E PUERILA !
Novice (105 puncte)
...