Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
744 vizualizari
Acelasi lucru referitor la carne.De ce se pune de obicei ulei sau grasimi pentru a praji carnea ( stim ca deja are un anumit procent de grasime)?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Omul a deprins "smecheria" asta atunci cand a invatat sa controleze focul si sa gateasca hrana, fapt care a permis un salt brusc in evolutie, furnizand resurse necesare dezvoltarii creierului.
 
Fierberea este pur si simplu o metoda ieftina de tratament termic, tratament care desface parte din legaturile chimice ale materiei constituente, devenind astfel mai usor de digerat. In plus, in unele cazuri se produce si o hidratare suplimentara, care iarasi faciliteaza digestia, dar de obicei nu acesta este scopul principal.
 
Fata de apa, grasimile animale si vegetale (ulei) prezinta doua avantaje, permit un tratament termic la o temperatura mai ridicata (ex: ulei de palmier 230 C punct fumigatie) si adauga si proteine suplimentare hranei preparate - lucru nedorit in cazul omului modern dar benefic in zorii evolutiei hominidelor.
 
Daca tot am dat in gastronomie, reamintesc ca tratamentul termic la temperatura inalta este periculos, deoarece desface excesiv de mult legaturile chimice, producand asa-numitii radicali liberi, ioni agresivi care se vor recombina cu materia organica din corpul uman producand deturnari nedorite in functionarea acestuia, pana la cancer. De aceea este indicat sa mancam preponderent alimente netratate termic sau fierte - si sa le evitam pe cele prajite.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Foarte buna explicatia. Cand am pus intrebarea m-am gandit si eu la cat de periculos este sa fierbi la temperaturi mari sau sa prajesti in ulei incins(care poate produce acroleina toxica pentru organism).In realitate legumele au deja apa si carnea contine grasime suficienta.Insa asa cum ati spus omul modern nu mai prepara hrana "sanatos" si recomandarea de a manca preponderent alimente netratate termic si de a le evita pe cele prajite ma face sa-l aleg ca fiind cel mai bun raspuns.
0 0
Fierberea este un procedeu destul de sanatos, deoarece nu depaseste 100 C - poate numai in cazul oalei sub presiune. Principalul dezavantaj la aceasta temperatura este distrugerea moleculelor complexe ale unor vitamine, sunt unele care se desfac la 40C, la 60 C, etc.

O exceptie importanta o fac rosiile, care disponibilizeaza digestiei o cantitate mai mare de licopen prin gatire (fierbere), decat daca le mancam crude.
1 0
Daca am lasa la o parte "dezavantajele" prepararii la temperaturi inalte, se poate spune ca apa si grasimile( in cazul prajirii) sunt niste "auxiliare" pentru transferul de caldura de la vasul de gatit la mancare?Ma gandesc ca se arde mancarea altfel, doamne fereste! :)
0 0
Desigur, asta era ideea !
...