Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
886 vizualizari
In vechime sclavii erau vanduti in functie de frumusete, forta de munca, sanatate etc.

Astazi cat ati oferi pentru un om, daca ati putea sa-l cumparati?Ce anume i-ar putea creste valoarea, si ce anume ar diminua valoarea lui?Exista premisa ca valoarea unui om ( ca a oricarui bun de altfel) este subiectiva.Conteaza cine il vinde , cu cat il vinde si cine il cumpara.Insa intrebarea este cat ati oferi pentru un om? Desigur "nevoia vinde si nevoia cumpara"  insa ce criterii ar putea stabili valoarea unui om daca s-ar gasi pe o taraba la "vanzare"? Exemplu: pe care ati fi dispusi sa platiti mai mult pe Bill Gates sau pe Messi(care deja are o oarecare "cotatie")? Care ar fi cel mai mic pret pe care l-ati oferi pentru un om?(pana la urma e "criza" ) Sau care ar fi cel mai "valoros" om din acest punct de vedere?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Diverse
0 0
Interesant subiect.Ar trebui verificat si cat se achita despagubiri familiei unui om omorat. Cazul Huidu,de exemplu. Nu mai stiu exact suma,dar nu era prea mare.
0 0
Din cate stiu conform art 178 Cod penal uciderea din culpa se pedepseste cu inchisoarea de la 1-5 ani la care se mai adauga daca au fost cauze agravante(ex nu s-au respectat legile de circulatie, stare de ebrietate sau daca e vorba de moartea mai multor persoane)
Gasiti aici mai multe despre cazul Huidu http://www.ziare.com/articole/despagubiri+morale
0 0
Calculul acela cu buget/populatie imi pare gresit, nu toti sunt egali. Daca as alege eu un algoritm pentru asa ceva, as pune un pret pentru organe plus productivitatea estimata pana la speranta de viata.

Dar uitati ca alti baieti s-au gandit mai bine: http://www.humanforsale.com/

Hehehe, eu personal 3 milioane de $ aproximativ.

2 Raspunsuri

1 plus 1 minus
Valoarea în bani a unui om la un moment dat ar putea fi o medie stabilită de bugetul întregii omeniri raportată la numărul de locuitori. Apoi, aşa cum ai sugerat şi tu, valoarea unui om în bani ar putea fi dată de averea lui. Desigur, nu aceasta este valoarea reală a unui om, pentru că banii nu se obţin pe merit.
Novice (287 puncte)
1 0
Interesanta idee ,in plus ar fi impartiala( nu depinde de rasa, nationalitate etc)
S-ar mai putea pune problema autoevaluarii!Cam ce valoare si-ar acorda fiecare?Ar influenta asta valoarea reala(in cazul in care ar exista o valoare reala)?
1 0
Autoevaluarea în bani nu ar putea contrazice evaluarea celorlalţi, bazată pe criteriul mai sus definit. Deci şi autoevaluarea ar trebui să ţină seama de eventuala avere pe care o posedă insul. Dar evaluarea adevăratei valori este cu totul diferită de evaluarea în bani, după cum spuneam mai sus, căci trăim într-o lume în care nu suntem plătiţi după merite, deci într-o lume în care banul nu este adevărata valoare a lucrurilor.
1 plus 0 minusuri

Salut !

1. Ceea ce numesti tu "valoare", este o notiune economica. La disciplina "economie" invatam ca valoarea este apreciata in termeni de utilitate ! Iti dau un exemplu: cat ai dai pe un pahar de apa in mijlocul desertului ? Dar cat ai da pe acelasi pahar cu apa in toiul unei furtuni tropicale ? De asemenea, se pune problema raritatii - este singurul pahar din lume ? Si din punctul cui de vedere ?

2. In decursul istoriei, au fost destule cazuri in care valoarea unui om era pozitiva, zero (in sclavagism, in relatia cu stapanul, de pilda) sau negativa - in cazul in care erau mai utili morti (exterminati). Prin lagarele naziste se tinea socoteala cati evrei au mai lichidat, erau mai valorosi morti.

3. Hai sa luam si un exemplu socant, au fost cazuri de naufragiati care si-au mancat tovarasii. Sau in cazul triburilor canibale - acolo probabil ca era mai valoros un tip mai corpolent !

4. Hai ca am ajuns si la adevaratul sens al intrebarii tale smiley, cred ca te referi la valoarea sociala a unui om. Exista o astfel de judecata, inclusiv la nivel oficial : exista o grila a salarizarii la stat ! Acolo este o scara de valori si poti sa afli direct raspunsul cat merita un om/luna !

In alte cazuri, din nou intervine economia - Messi este extrem de valoros pentru industria sportului si mass-media, dar pentru mine n-are valoare, caci eu ma uit la ... snooker ! Mai curand as da ceva parale pe Bill Gates, caci ar putea sa-mi dea vreo idee geniala ca sa ma imbogatesc din IT.

In concluzie - pe o astfel de piata ipotetica nereglementata, depinde care este referentialul dupa care se face cotatia (bitcoin este un experiment interesant). Pentru fiecare din noi in parte, diversi oameni au alta valoare: copilul, sotia, parintii, rudele, vecinii, angajatorul, vedetele mass-media, etc.

PS: Stai ca mi-am amintit de o situatie care ma enerveaza: am observat ca onor Ministerul Sanatatii aproba fonduri pentru tratament in strainatate pentru diverse vedete mass-media (cantareti, de pilda). Dupa care criterii este un cantaret mai valoros decat un alt cetatean ???

Senior (8.7k puncte)
0 0
Foarte fine observatii!
Ai stabilit chiar mai multe criterii de valorizare decat cele la care ma gandisem eu.
Imi place exemplul cu naufragiatii canibali :)
Exprima foarte bine ideea cat valoreaza un om.(ca atunci cand ti-e foame si vezi numai jamboane ca la Tom si Jerry)
Si exemplul cu rudele apropiate e foarte bun. Chiar ma gandeam ca de multe ori se cere rascumparare o suma foarte mare in cazul unei rapiri.
Banditii mizeaza exact pe asta , pe faptul ca-i pretuim pe cei dragi foarte mult si am fi dispusi sa platim .
Cat despre Ministerul sanatatii, nu ai vrea mai intai sa stabilim valoarea celor din staff si apoi sa catalogam discernamantul lor in deciziile care le iau? :)
...