Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
654 vizualizari
Suntem obişnuiţi să vorbim despre obiecte naturale şi obiecte artificiale, ceea ce face natura şi ceea ce face omul.

Dar privit la o altă scară acest proces - chiar e vreo diferenţă?

Ceea ce este natural - un versant de o anumită formă, de pildă - poate fi rezultatul întregului habitat: animale, vânt, apă etc.

Dar şi omul este parte din natură. Acţiunea sa asupra lumii este o activitate naturală.

Deci, un iPhone poate fi, cred, privit ca un produs de vârf al evoluţiei vieţii pe Pământ, chiar dacă el nu este, după unele definiţii, viu.

Ce credeţi?
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
1. Putem vorbi de o evolutie tehnologica, destul de vizibila, intre tel. cu fir clasic si iPhone complexitatea a crescut de mii de ori.

2. Orice activitate umana este o prelungire a unor idei care se nasc in creierul omului, iar organul nostru de gandire a fost conditionat de evolutie.  iPhone ca multe alte obiecte create de om sunt pt. umani. Este dificil sa analizam iPhone cu privire de aliens, dar, aparatul are o dimensiune si greutate potrivita speciei si membrelor noastre superioare, serveste pt. comunicare intre umani si este potrivit pt. simturile noastre audio si video. Umanilor ne plac obiectele simetrice, netede, stralucitoare, iPhone nu este dintr-un material: gelatinos, lipicios si cu o forma de insecta sau molusca.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 1 minus
In niciun caz iPhone nu este un produs de varf  al evolutiei. Este doar un brand pentru o anumita "categorie" de oameni.

Produse de varf as considera anumite masini de milioane de euro care sunt inaccesibile publicului larg.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Desigur, iPhone-ul era doar o exemplificare, un produs cunoscut de aproape oricine ca denumire şi asociat, cred, cu o mică revoluţie în materie de gadgeturi. Nu era un elogiu al produsului. Esenţa întrebării este: realizările tehnologice nu ar trebui privite, mai corect, ca un rezultat al evoluţiei, decât ca simple produse umane, ca şi când ceea ce face omul este o excepţie în mersul naturii?
0 1
Legat de asocieri (de cuvinte) daca ai zice alb - lapte, iphone - cocalar e singura asociera care mi-ar veni in minte.  Nu cunosc pe nimeni care sa aiba iphone si sa nu fie ingamfat sau laudaros dar asta e un alt subiect.

Toate produsele evolutiei cum le numesti au fost facute doar pt a ne usura viata si a o face mult mai placuta. Daca acum 10 ani era deajuns ca un telefon sa ne satisfaca doar prin convorbiri, acum pretentiile oamenilor au crescut.
0 0
Mai întîi, nu ați răspuns la întrebare, ci v-ați legat de un aspect secundar.

Apoi nu știu care e treaba cu iPhone-ul prin România și ce categorii sociale de utilizatori îl preferă, dar prin alte părți situația e cu totul altfel decît cea pe care o descrieți. Mai mult de jumătate din prietenii mei au iPhone și nici unul din ei nu se poartă ca și cum prin asta ar fi buricul pămîntului. Nici n-ar putea, avînd în vedere cîtă lume are același iPhone. Abia cei care au produse de la Samsung sau alte rarități și-ar putea folosi telefonul ca semn că ei sînt mai grozavi, dar nici ei n-o fac.

Am impresia că în România i se dă prea mare atenție modei în alegerea telefonului mobil. Există deopotrivă oameni care se laudă cu ce brand de telefon și-au tras cît și oameni care disprețuiesc sau apreciază un telefon în funcție de cine îl cumpără. Ambele atitudini mi se par la fel de imature.
0 0
Raspunsul este strict legat de Romania. In primul rand Romania nici nu exista pe "harta" Apple. Multitudinea de functii oferita de iPhone nu pot fi folosite in Romania.
Mi se pare logic daca iti iei un smartphone sa-l iei sa-l folosesti nu ca un accesoriu de vestimentatie, ceea ce pt cei mai multi asta este. Si nu ar fi nicio problema pt cei care au bani il cumpara o luna se plictisesc si-l arunca, dar cei mai multi fac rate pe 2 ani. Deci cum poti numi o persoana care isi face rate(abonament exagerat) la un telefon care nu stie sa faca mai nimic cel putin nu in Romania !?
0 0
Întrebarea nu era strict legată de România.
0 0
stiu intrebarea nu era legata nici strict de romania nici de generalizarea categoriei de purtatori !
2 plusuri 0 minusuri

Totul este natural, pentru că și lucrurile pe care le numim artificiale sînt făcute tot de om (ființă naturală), folosind materiale care în utlimă instanță sînt tot de origine naturală. Distincția natural-artificial e utilă cînd vrem să comparăm, de exemplu, o floare crescută în grădină cu una făcută din plastic.

Dar afirmația că iPhone-ul este un produs al evoluției suferă din cauza unei ambiguități. „Produs al evoluției” e formula folosită cînd vorbim despre specii de vietăți, care au ajuns să aibă anumite caracteristici ca urmare a procesului evoluției, compus din mutații și selecții. Dar iPhone-ul, deși este în ultimă instanță un obiect natural, nu este un produs al evoluției în acest sens, pentru că îi lipsesc caracteristicile viețuitoarelor care sînt cu adevărat produse ale evoluției: capacitatea de reproducere, apariția mutațiilor accidentale și selecția indivizilor capabili de a lăsa generații de urmași favorizate.

În schimb iPhone-ul este același tip de „produs ale evoluției” ca bățul pe care îl rupe și îl folosește cimpanzeul ca să scoată furnici din mușuroi. Este bățul cimpanzeului un produs al evoluției? Nu, este un produs al unui produs al evoluției. Iar aici am folosit cuvîntul produs cu două sensuri distincte: mai întîi acela de „obiect fabricat” și apoi acela de „rezultatul unui proces”. De aici vine probabil confuzia.

Iar iPhone-ul nu este ființă vie după nici o definiție. În cel mai fericit caz putem spune că este un parazit, care depinde de om pentru absolut toate aspectele „vieții” lui: naștere, creștere, hrănire, locomoție, reproducere, evoluție. Și nu depinde de om doar ca gazdă, așa cum face o bacterie intestinală sau un virus. La iPhone omul face efectiv toate acele operații, pentru că vrea el să le facă. Ca urmare iPhone-ul este cam la fel de viu ca un ceas mecanic, adică deloc, chiar dacă mișcă ceva în măruntaiele lui.

 

Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
iPhonul e doar unul dintre produsele evolutiei.

Dar ganditi-va FOCUL, ROATA, AUTOMOBILUL, COMPUTERUL si ele au fost "produse" de varf ale evolutiei vietii pe Pamant (Chiar daca nu sunt vii)

Mai degraba as spune ca aceste produse sunt EFECTUL evolutiei. Imaginati-va ca oamenii nu ar fi avut capacitatea sa descopere aceste produse. Ar fi aparut din intamplare? Fara actiunea CONSTIENTA  a omului motivata de NECESITATE aceste produse NU AR FI EXISTAT.(ele exista pana la urma datorita efortului constient de gandire de a supravietui, aceasta este BAZA, sigur apoi au aparut si bunurile de consum care in mare parte ne satisfac dorintele nu necesitatile )

Insa sustin ca aceste produse de varf sunt EFECTUL evolutiei inclusiv in cel tehnologic. Deoarece omul este singura specie de pe pamant capabila sa conserve informatiile din trecut( la un nivel constient si productiv) si sa le utilizeze pentru a crea aceste EFECTE care desi la baza au instinctul de conservare sau de supravietuire astazi s-a largit mult utilitatea lor.
Experimentat (1.5k puncte)
...