Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
2.0k vizualizari
De ce acest izotop este diferit fata de ceilalt prin a nu avea neutroni si care sunt consecintele acestui fapt? Am inteles ca nu este o regula, dar la scoala am fost invatat ca un atom este compul din proton, electron si neutron si nu mi-a zis nimeni de nici-o exceptie, dar tocmai acest fapt mi-a starnit interesul pentru aceasta "anomalie a elementelor".
Novice (183 puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut !

- Ca tot ce este natural, protiul exista... pentru ca proprietatile acestui Univers permit asta !  In speta, in cazul unui atom, actioneaza forta electromagnetica si forta nucleara tare. Daca intre particulele nucleare si electron se stabilesc echilibre (mai stabile sau mai instabile), acel atom/ izotop va exista !

- neutronii, particule neutre electric, au rol de "chit" in nucleu, au rolul de a-l tine cat mai compact , pentru ca protonii tind sa se respinga intre ei, avand sarcina pozitiva. Aceasta respingere lasa spatii intre protoni, iar aceste spatii sunt ocupate de neutroni !

- in cazul particular al Hidrogenului, exista un singur proton - si nu este obligatoriu sa fie acompaniat de un neutron - care nu are de ce sa-si joace rolul de "compactor" ! Asa apare izotopul de protiu, reprezentand 99, 98% din hidrogenul natural.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Cred ca Truth a vrut sa faca referire la echilibrul care apare intre forta nucleara tare si fortele electrostatice. Forta nucleara slaba actioneaza si ea, dar nu intra in discutia asta...
0 0
Da, este corect Gogu, este vorba de forta nucleara tare, nu cea slaba, merci pentru atentionare, modific ca sa nu ramana eronat !
...