Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
843 vizualizari
Ce aduce căldura în plus faţă de simpla presiune pe care o exercită maşina de călcat? Aburul la ce ajută?

P.S.
Sper să nu mă trimiteţi la site-uri în limba engleză...
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Nu numai hainele se comportă diferit când sunt supuse încălzirii, multe materiale devin mai maleabile astfel. Metalele sunt exemple cunoscute de materiale care se prelucrează mecanic mult mai uşor la cald decât la rece.

Rufele au fibrele textile care se curbează când sunt supuse la presiuni mari şi constante care le îndoaie (şifonarea) şi care se îndreaptă foarte uşor şi repede, fără să fie nevoie de o presiune mare pentru întindere, dacă sunt încălzite. Contează tipul ţesăturii (tehnica împletirii ei, gradul de pre-întindere, materialul textil folosit etc), dar toate se pot întinde mai bine dacă sunt călcate, adică presate şi simultan încălzite.

Aburul vine în plus şi face fibra textilă mai maleabilă o dată prin umezire, dar mai ales prin faptul că aduce o cantitate mai mare de căldură în profunzimea materialului textil (prin convecţie), încălzind uniform toată grosimea ţesăturii, nu doar partea în contact cu fierul de călcat.
Experimentat (3.1k puncte)
2 plusuri 1 minus

Nu va trimitem nicaieri.

in primul rand cresterea temperaturii modifica legaturile chimice la nivel molecular ale materialului pe care doriti sa-l calcati in lipsa sotiei. smiley

Apoi conform principiului calorimetriei se  spune ca daca intr-un sistem doua corpuri de temperaturi diferite intra in contact dupa un anumit timp se ajunge la un echilibru termic.(chiar daca in cazul nostru nu e un sistem izolat)

Mai este ceva: caldura degajata de fierul de calcat se propaga prin CONDUCTIE ( moleculele metalului incins transmit caldura moleculelor reci a materialului) si in cazul vaporilor de apa prin CONVECTIE (propagarea prin  curenti descendenti sau ascendenti din aproape in aproape). din acest motiv se poate calca cu aburi de la distanta!

Temperatura absorbita de material va creste energia cinetica medie a moleculelor materialului ceea ce va face ca prin exercitarea presiunii manuale sa-si modifice mai usor forma.(ceva de genul fierul incalzit se indoaie usor, dar la alta scara).

Experimentat (1.5k puncte)
1 2
Din nou îmi daţi impresia că răspundeţi la alte lucruri. Dincolo de entuziasmul de care daţi impresia că vă stăpâneşte, un lucru deloc rău, puţină concizie cred că nu v-ar strica...

Doar propoziţia 2 pare a răspunde nelămuririi mele (şi cred că aveţi dreptate în ceea ce spuneţi) , după care vă pierdeţi într-un mic curs de termodinamică...

P.S.
Nu înţeleg ce vreţi să spuneţi prin acel "se poate călca cu aburi de la distanţă"...
1 0
Sa lamurim atunci lucrurile! :)
1. in privinta conciziei.
Am chenarul in care scriu comentariul FOARTE MIC, si nu pot previzualiza usor ce am scris anterior.Ca sa nu pierd o idee mai bine o mai scriu odata.Imi dau seama ca ar tebui sa VERIFIC dar uneori pur si simplu nu am timp.(sper ca se poate accepta asta)
2.Referitor la P.S.
Ce spuneti de fierul de calcat  cu aburi care poate calca pe VERTICALA ?
NU este nevoie sa exercitam PRESIUNE asupra materialului, deoarece prin propagarea caldurii prin aer materialul se va incalzi si sub actiunea greutatii el se va uniformiza.
P.S. Nu toate tipurile de material se pot calca in acest mod. @Luke a explicat foarte bine de ce si are un vot pozitiv. :)
0 0
Mulţumesc ptr. explicaţii. F. bun exemplul cu verticala. Acum lucrurile sunt clare.
...