Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.1k vizualizari

Imaginaţi-vă întâi o particulă de o anumită masă mergând cu o anumită viteză pe un cerc. Depinde de raza cercului energia acestei particule? Altfel spus, dacă aceeaşi particulă s-ar deplasa cu aceeaşi viteză pe un cerc mai mic, ar avea ea aceeaşi energie? În ce măsură energia (potenţială?) a acestei particule depinde de raza (curbura) cercului?

Novice (287 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Variatia energiei cinetice este data de lucrul mecanic efectuat de forta REZULTANTA care actioneaza asupra particulei.(una fiind forta centrifuga si alta ar putea fi forta de atractie g  in cazul unui  corp mare, sau forta lui Columb in caz particule elementare( de atractie)

Insa intrebarea este pusa in cazul in care v=constant.

Daca asupra particulei nu actioneaza si alte forte e=mv2/2.(deci nu depinde de raza cercului)

Pe de alta parte daca se pune problema  energiei potentiale aceasta este dependenta de POZITIA   diferitelor parti ale sistemului.

Cu alte cuvinte  particula va avea o energie mecanica egala cu suma energiei cinetice plus energia potentiala intr-un anumit punct. Pentru anumite cazuri particulare energia potentiala e=mgh (h este inaltimea de la suprafata pamantului)., dar nu poate fi aplicata unei particule.

Cu toate acestea pot face un mic exercitiu. De ce nu "cad" electronii in nucleu?

Ar trebui ca ei sa se roteasca din ce in ce mai strans datorita fortei columbiene si in cele din urma sa se "lipeasca " de nucleu datorita energiei potentiale corespunzatoare acestei forte.Dar nu se intampla.

Raspunsul se afla in forta centrifuga care compenseaza forta lui Columb si care este OPUSA ca sens .Daca aceasta forta centrifuga ar fi un pic mai mare(teoretic vorbind) atomul ar deveni un ion pozitiv.(pierde un electron)
Experimentat (1.5k puncte)
0 0
Multumesc de raspuns. Sa stiti ca tocmai eram pe punctul sa va intreb de ce oferiti atat de GREU detalii! :)
Si tocmai pentru ca este ceva nou asteptati-va sa fiti "atacat" sub toate aspectele ce le implica acest concept!
De exemplu: valabilitatea modelului la viteze foarte mari inclusiv mai mari decat c(viteza luminii), sau transformarile Lorentz ce efect vor avea asupra curburii traiectoriilor(in modelul euclidian) sau de torsiune in cel multidimensional(ex spatiu-timp minkowski).
Nici dvs sa nu va asteptati sa va fie usor. Daca modelul nu va rezista la teorii simple va dati seama ce va fi la cele complicate.
Totusi observ ca vreti sa aplicati acest model la deplasarea fotonilor in vid. Nu stiu in ce masura doriti sa dezvaluiti la ce nivel ati ajuns in intelegerea acestui mecanism, insa studiul dinamicii miscarii in cazul curbelor si torsiunilor arata ca MODIFICAREA UNIFORMA (cu aceeasi viteza) a acestor traiectorii este proportionala cu energia.
Insa eu mai vad o problema: Ce se va intampla cu modelul dvs in momentul in care c viteza luminii NU ESTE CONSTANTA?
Si acest concept dupa cum stiti este foarte disputat, chiar voi pune intrebarea si aici pe scientia sa vad ce parere au si altii.
0 0
Pentru început putem admite că amândoi suntem de acord cu o bună parte a Fizicii oficiale. De exemplu, eu sunt de acord în bună măsură cu teoria relativităţii restrânse, aşa că nu am cum să accept că viteza luminii nu ar fi constantă. Mai precis, propunerea mea nu vine în contradicţie cu Fizica actuală, ci o completează armonios, simplificând-o astfel.
0 0
Nu ma intelegeti gresit.
NU ma refer la ceea ce DEJA se accepta ca fiind FIZICA OFICIALA.
Ci la cum se va schimba intelegerea conceptelor fizice in cazul descoperirii faptului ca c nu este constata universala.
La CERN   se discuta si despre aceasta POSIBILITATE.( neutrinii care au depasit cu 60 de nanosecunde viteza luminii )
Ma refer la faptul ca sunteti aproape sa descoperiti ceva NOU, dar valabil in teoria VECHE.
0 0
Raţionamentul descris privind înmagazinarea energiei nu depinde de constanţa vitezei luminii. Putem considera că lumea este alcătuită nu neapărat din fotoni, ci chiar şi din particule care se deplasează cu viteză infinită (tahioni). În ultimă instanţă, chiar şi în Fizica elicoidală (teoria pe care visez s-o elaborez) nu există altceva decât un singur tahion care umple întreg Universul din cauza vitezei sale infinite.
0 0
Asta ar fi esenta Big-Bang-ului!
...