Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
630 vizualizari
Tot aud de-o viaţă că x e carismatic ori e lipsit de carismă. De multe ori am păreri complet diferite de ceilalţi, adică ce unui i s-a părut carismatic, mie deloc şi invers.

Există "ingrediente" ale carismei?

De exemplu, este Băsescu un ins carismatic? De ce?

Ştiţi un alt exemplu de persoană publică ce are carismă?
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

kharisma e un cuvant de origine greaca.

Un dictionar il explica: "dar gratuit şi nemeritat, ceva ce i se dă unui om, fără ca acesta să fi câştigat sau să fi meritat acel lucru, ceva ce vine din harul lui Dumnezeu şi care nu ar fi putut să fie niciodată realizat, obţinut sau posedat prin efortul propriu al omului"Ar putea echivala cu faptul de a avea popularitate.

Insa , in general este asociat cu lideri care nu doar trebuie sa fie mai buni decat cei pe care ii conduc ci asa cum spunea si generalul grec Xenofon "trebuie sa aiba si un fel de influenta asupra lor"

Bineinteles ca nu toti conducatorii au carisma.Totusi un exemplu este cel al lui Adolf Hitler.El a fost descris ca unul dintre cei mai carismatici lideri. De ce?

Pentru ca din 1933 pana in 1945 majoritatea germanilor l-au urmat orbeste ca si cum ar fi posedat discernamant divin.( cel de-al treilea Reich fiind idealul sau)

Si din acest exemplu se poate vedea ca cei care au carisma îşi folosesc talentul pentru a le inspira devoţiune oamenilor şi pentru a manipula masele în scopuri personale.

Un alt exemplu de data asta religios Jim Jones prin anii '70  s-a autoproclamat Mesia si a provocat  cea mai mare sinucidere in masa din istorie,(si el s-a sinucis atunci) Se spunea despre el ca  era un "cleric carismatic" si ca avea o putere "stranie" asupra oamenilor.

In comparatie cu aceste exemple ,d-nul Basescu este doar un "ins" si atat.

Mai degraba sunteti dvs carismatic prin afirmatia:"De multe ori am păreri complet diferite de ceilalţi, adică ce unuia i s-a părut carismatic, mie deloc şi invers."

Iaca am dat un exemplu de persoana "publica"! Glumesc smiley

 

 

 
Experimentat (1.5k puncte)
...