Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
643 vizualizari
Cand spun "avansata" ma refer atat din punct de vedere tehnologic dar si economic, administrativ, militar, calitate viata, etc.
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse
0 0
Definiți „trecut”. De-a lungul timpului centrele de civilizație au răsărit și au apus în diverse locuri de pe glob. Cea mai avansată civilizație de acum 50000 de ani a fost în Africa, acum 5000 de ani probabil în China, acum 500 de ani probabil în Europa de Vest etc.
0 0
Avansata, raportat la timpul ei...
0 0
Nu am probleme cu „avansată”, ci cu „trecut”. Despre care trecut vorbiți? Sau vreți ca aceia care răspund să ia epocile una după alta?
0 0
Oh, sa luam un exemplu:
Sa zicem ca egiptenii erau foarte avansati pentru vremurile lor. Sa dam un raport de 9/2. Adica, daca media popoarelor din acea vreme era de 2 in privinta dezvoltarii, egiptenii aveau 9.
Care civilizatie are cel mai bun asemenea raport ?

3 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri
Popoarele care au trait pe teritoriul actualei Romanii.
Novice (122 puncte)
0 1
Dacii. Erau avansați cum suntem noi azi.
0 1
Se pare că orice neam trebuie să aibă protocroniștii lui...
1 0
Mai, am mai auzit pe unii spunand ca dacii erau avansati. Daca ni s-ar aduce si niste argumente ma arat dispus sa cred asta. Insa, din ce stiu eu, dacii nu cunosteau limba scrisa, nu au lasat mari constructii, nu au lasat opere de arta, nu sunt acreditati cu vreo inventie, nu au facut mari cuceriri, traiau in colibe. Si sa nu uitam ca, in acest timp, in Grecia aparuse prima forma de democratie, romanii construisera Colosseumul (ca sa nu vorbim de altii cu Piramidele sau Marele zid chinezesc), existau biblioteci, armate profesioniste, se studiau matematicile si astronomia, etc. etc.
Nu cumva povestea cu "dacii popor avansat" e doar o propaganda din vremea regimului comunist pentru "dezvoltarea spiritului national" ?
1 plus 0 minusuri
Civilizațiilor nu li se pot da asemenea note, și probabil vă dați singur seama.

Cu excepția ultimelor cîteva secole, cînd comunicarea între civilizații s-a făcut relativ ușor și deci a existat o oarecare tendință de uniformizare culturală, în restul existenței umane civilizațiile locale au înflorit și au dispărut fără să afle alții. Ne putem imagina astfel de înfloriri de civilizație ca pe niște licăriri scurte și aleatoare pe harta altfel întunecată a lumii.

Întrebarea, dacă înțeleg bine, ne cere să spunem care licărire a fost mai strălucitoare. Dar aprecierea licăririi este în același timp subiectivă și imprecisă, pentru că judecăm acele civilizații după gusturile actuale (chiar personale) și numai pe baza informațiilor care s-au putut recupera despre ele, uneori prea puține.

Să zicem că cineva alege civilizația Chinei antice ca fiind cea mai avansată, pentru realizările ei tehnice, filozofice etc. Vine altul care spune că civilizația Romei antice a fost cea mai avansată, pentru realizări de alt fel, artistice, sociale etc. Care din ei are dreptate? Cine și cum stabilește? Numere putem scoate ușor din burtă, dar nu înseamnă că ele reflectă mai mult decît niște impresii.

Apoi au existat civilizații care n-au lăsat urme materiale rezistente în timp și pe care deci nu le cunoaștem deloc sau aproape deloc. Unele poate au avut niște organizări sociale foarte juste și eficiente, sau un folclor oral nemaipomenit, sau au reușit să avanseze mult în astronomie ori matematică, sau chiar au inventat forme de artă pe care noi nu le avem azi. Ce facem cu astfel de civilizații? Cum le evaluăm?

S-ar putea ca saltul cultural cel mai uimitor să se fi petrecut imediat după separarea speciei umane de restul primatelor. Un trib care știe să facă foc e mult mai avansat decît unul care încă mai așteaptă să cadă un fulger.

Dacă ar fi neapărat să aleg, aș alege civilizația care a ajuns la capacitatea de a vorbi, de a transmite informații complexe prin limbă. Fără invenția asta am fi comunicat poate și azi prin gemete, iar restul de realizări ulterioare ale omenirii probabil nu ar fi fost posibile fără vorbire. Bănuim că civilizația asta extraordinară a trăit în Africa, dar unde anume și cînd, asta nu știm.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
Nu avem cum sa stabilim in RAPORT cu ce civilizatie este mai avansata.

Motivul ar fi ca  majoritatea civilizatiilor mentionate in intrebare au avut impactul unor PUTERI MONDIALE la timpul lor.(unele realizari ale lor inca sunt subiecte de interes stiintific: ex piramidele etc). Ceea ce vreau sa spun e ca nu aveau termen de comparatie , fiind cele mai avansate la vremea gloriei lor.( sau cel putin sfera lor de influenta nu se intersecta major cu a altei suprematii,chiar daca co-existau)

E ca si cum ati intreba ce civilizatie e mai avansata : cea care a inventat roata sau cea care a inventat scrisul? Ati putea raspunde?
Experimentat (1.5k puncte)
...