Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Deoarece oamenii de stiinta nu sunt toti de acord cu ideea religioasa de Dumnezeu, se poate lua in calcul aceasta" varianta" ?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
EXTRATERÉSTRU, -Ă, extratereștri, -stre, adj., s. m. și f. (Ființă) care se află în afara globului terestru. – Din fr. extraterrestre.
Sursa: DEX '98 (1998)
Se poate lua in calcul ca Dumnezeu este extraterestru?
0 0
Se poate lua in calcul desigur deoarece, definitia din Dex nu interzice vizitarea terrei. :)
0 0
Cu "conditia" sa primeasca "viza" din partea comunitatii "Ateilor de pe Sciencia" :)

6 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri

Pînă la a ne lămuri dacă Dumnezeu este extraterestru sau nu, trebuie să ne lămurim dacă Dumnezeu este. Pînă una alta, dovezile de existență lipsesc cu desăvîrșire.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Indiferent ca dorim sau nu, IDEEA de dumnezeu exista!
Asadar, clarific, se poate lua in calcul posibilitatea ca dumnezeu( ca  si concept) sa fie extraterestru?
1 0
Ați clarificat, dar pentru mine nu e clar. Vorbim despre Dumnezeu sau despre ideea de Dumnezeu? Ideea de Dumnezeu, da, există, dar întrebați cumva dacă ideea de Dumnezeu este extraterestră?
0 0
Nu! Nu ma refer daca IDEEA  de d-zeu este extraterestra!
Ma refer la faptul daca ceea ce "reprezinta " aceasta idee, "conceptul" pe care mintea umana l-a creat ,ar putea fi regasit intr-o "realitate" extraterestra!
0 0
Îmi pare rău, nu înțeleg. După mine fie vorbim de entitatea Dumnezeu, fie vorbim de ideea (noțiunea, conceptul) de Dumnezeu. Entitatea e cea care există sau nu există în realitate, iar conceptul este reflectarea acelei entități în minte. Dumneavoastră îmi dați impresia că vorbiți de ceva intermediar între un obiect și reflectarea mintală a acelui obiect, iar eu nu văd nimic intermediar.

De exemplu, Luna este extraterestră, iar conceptul de Lună este terestru (există în mintea umană, care e terestră).

Apoi nu mi-e clar ce înseamnă că oamenii de știință nu sînt toți de acord cu ideea religioasă de Dumnezeu. Concret, cu ce nu sînt ei toți de acord? Eu cred că toți oamenii de știință sînt de acord că ideea de Dumnezeu este religioasă. Sau ce înseamnă „a fi de acord”?

Cred că ar trebui să vă puneți puțină ordine în idei și să le exprimați cît mai clar posibil, altfel ne împiedicăm în termeni și definiții și nu mai ajungem la substanță.
0 0
Unii oameni de stiinta sunt de acord cu faptul ca Universul a avut o "Cauza".Nu dezbat aici existenta acestei cauze.(daca exista sau nu, se poate observa din  realitatea obiectiva)
Am intrebat daca sub aceasta "forma" conceptuala , se poate lua in calcul ca D-zeu este extraterestru.
0 plusuri 4 minusuri
Dumnezeul cel in care cred eu, nu e extraterestru . De ce ?

Evidentele arata ca da , orice om de pe situl acesta daca ar pune capul in miscare si-ar da seama de acest fact .  Dupa logica mea (si in genere) cred ca orice basm / legenda ce proviine din antichitate este bazata pe o intamplare reala ,caci atunci nu erau poieti (vorbim de10000- 2000 i.Hr fiti seriosi nu ma puteti contrazice) si pe linga asta legendele astea au fost asa de bine pastrate , ca oamenii au simtit o importanta deosebita pentru ele , ca ceva divin.

Intrebarea este :Ei bine daca dumnezeu intradevar exista de ce exista mai multe religii pe pamant (care nu cred in divinitatea suprema)?Ce nu sunt tot vietati? De aceea cu religia nu sunt deacord , insa in dumnezeu nu vad rostul sa nu crezi . Eu cred in dumnezeu dar nu neg faptul despre ce sa intamplat cu 2000 de ani in urma.

In primul rand cred ca , "cineva" s-a straduit sa ascunda aceste evidente . Ei bine eu cred ca ar trebui sa fie mult mai multe materiale ce lipsesc ,din antichitate . Din mai multe cauze mam convins in acest lucru . Si chiar in ziua de azi , in prezent se face acest lucru. Societatea e ca o pulbere , numai sa o sufli .... Totusi pe zi ce trece se incerca a introduce aceste idei cu incetul in mintea oamenilor .... pentru ca impactul sa nu fie prea destructiv .
Junior (625 puncte)
1 0
După logica dumneavoastră orice basm antic este bazat pe o întîmplare reală? Cum demonstrați asta?
2 plusuri 0 minusuri
In mod sigur orice varianta poate fi luata in calcul. Insa inainte de a iti pune intrebarea ce este Dumnezeu, ar trebui sa iti pui o alta intrebare. Exista Dumnezeu? Este o intrebare la care orice om educat si rational ar trebui sa raspunda cu: CATEGORIC NU!. Prin urmare, a doua intrebare nu isi mai are rostul.

In cazul in care intrebi daca viata pe Pamant a fost adusa de extraterestri, sigur, e o intrebare ca oricare alta, e o ipoteza care poate fi luata in calcul, dar in niciun caz nu trebuie facuta greseala sa crezi asta doar pentru ca nu iti poti explica cum a aparut viata pe Pamant. Altfel pici in capcana credinciosilor, care cred ca viata este prea complexa ca sa poata aparea fara un creator, Dumnezeu adica. Ei folosesc o logica gresita, pentru ca evident omit faptul ca mergand pe aceeasi logica trebuie sa gasesti o explicatie si pentru crearea lui Dumnezeu. La fel si cu extraterestri. Daca ajungi sa crezi ca viata nu putea sa apara pe Pamant decat daca o "planta" cineva, trebuie sa ajungi sa te intrebi cine l-a "plantat" pe acel cineva.
Novice (248 puncte)
0 0
De fapt nici un om rațional nu poate răspunde categoric la întrebarea „Există Dumnezeu?” nici cu „da” și nici cu „nu”. Nu există dovezi nici pentru existență, nici pentru inexistență.

Doar aplicînd briciul lui Occam, care spune că dintre două explicații e mai rezonabilă cea mai simplă, ajungem la concluzia că, probabil, Dumnezeu nu există, pentru că nici un fenomen din lumea asta nu pare să aibă nevoie de existența lui Dumnezeu pentru a fi explicat. Dar asta e mai mult un indiciu. O dovadă directă pentru inexistență nu avem.

Și oricum e datoria celor care afirmă că există Dumnezeu să o și dovedească. Mai așteptăm.

Între timp constatăm că românii sînt cei mai îndobitociți religios din UE:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:EU_belief_in_God.svg
0 0
Adevarat, nu poti dovedi niciodata ca Dumnezeu nu exista, dar nici nu e nevoie! Cand cineva face o afirmatie, trebuie sa sustina afirmatia aia cu ceva. Altfel, nu e adevarata. Eu pot sa afirm acum ca lumea a fost creata de o maimuta uriasa care traieste in alta dimensiune. N-am dovezi. Ma crezi? Nu. Poti sa dovedesti? Nu. Ai nevoie sa dovedesti asta ca sa imi spui ca n-am dreptate? Nu.
Sunt o infinitate de lucruri care pot fi afirmate  si nu se poate dovedi ca nu sunt adevarate, dar asta nu inseamna ca trebuie luate in considerare.  Daca nu poti dovedi ceva, si acel ceva nici nu are logica, atunci pana la alte dovezi, acel ceva nu exista! Deci, Dumnezeu nu exista!
0 0
Greșiți. Dacă Cutărescu nu poate dovedi că ceva există, nu înseamnă automat că acel ceva nu există.

Caz concret: grecii antici spuneau că există atomi, dar nu au putut să demonstreze. Asta nu înseamnă că atomii nu există.

Lipsa dovezilor nu implică inexistența lui Dumnezeu, ci cel mult o sugerează, fără nici un fel de certitudine.
0 0
Comparam mere cu pere. Daca eu spun ca am acasa un caine care vorbeste si face integrale, ma crezi? Poti sa imi dovedesti ca nu e asa? NU! Dar in niciun caz nu poti lua in calcul varianta asta, fara dovezi, cu atat mai mult cu cat sa faci schimbari in viata ta doar pe baza vorbelor mele, nedovedite.
Deci, cand cineva face o afirmatie, exista 2 cazuri:
-afirmatia este plauzibila:gen, eu afirm ca am acasa 2 pisici. Ok, nu poti sa imi dovedesti ca nu e asa, dar e foarte posibil sa am dreptate. Evident, nu poti fi 100% sigur pana nu ai dovezi. Dar da, e foarte posibil sa fie asa cum spun.
-eu afirm ca am acasa 2 pisici care leviteaza. Aici se schimba situatia, si nu mai poti sa mergi pe aceeasi logica. Pana cand aduc dovezi, nu poti lua in calcul ca spun adevarul, asa ca viata ta nu se va putea modifica din cauza afirmatiei mele. Nu o sa iti poti invata copiii ca exista pisici care leviteaza, nu vei putea sa te contrazici cu altii care iti spun ca pisicile nu leviteaza.
0 0
Si totusi exista... pisici , la asta ma refer :)
Presupun prin reducere la absurd ca aveti 2 pisici care leviteaza.
Atunci se dovedeste adevarat ca leviteaza daca si numai daca aveti 2 pisici in casa. (altfel nu leviteaza nimic, contradictie)
Pornind de la ipoteza ca aveti 2 pisici ele vor putea sa si leviteze daca si numai daca ele exista!
In concluzie Pisicile dvs exista si ele leviteaza!
Nu luati in serios, e o gluma!
Insa , nu se rezuma totul la a aduce dovezi!
Principiul cauza- efect spune ca daca se observa "dovezi" sau efecte ele au o "cauza".
E posibil ca aceasta cauza sa fie de un anume tip? (extraterestra de pilda)
0 0
Ok! Atunci hai sa discutam altfel. Mergand pe aceasta noua idee, de a observa aceste efecte, si cauza care le produce. Banuiesc ca efectele suntem noi, oamenii, iar cauza acest dumnezeu. Sa zicem ca evolutia e o prostie (desi sunt dovezi cu nemiluita ca evolutia e reala, nu stiu de ce preferi sa crezi prostiile din biblie decat dovezile palpabile), sa zicem ca big bang e o prostie si ca planeta are 6000 de ani vechime, asa cum scrie in biblie (probabil fosilele de dinozauri au fost puse de dumnezeu la misto, sa ne induca in eroare). Sa zicem ca toate astea sunt adevarate, si ca singura explicatie pentru existenta vietii e ca ceva trebuia sa o creeze. Mergand pe firul acestei logici, ajungi intr-un punct unde te blochezi. Daca viata nu poate sa apara din senin, si cineva trebuia sa o fi pus acolo, cine l-a creat pe acel cineva?! PAC! Te-ai blocat. Logica asta se opreste AICI! Incerc doar sa iti spun ca exact ca la intrebarea cu "exista dovezi ca a existat Iisus", nu intrebi ce trebuie. Este foarte bine ca incerci sa cercetezi si iti folosesti logica (lucru rar intalnit la credinciosi), insa punctul tau de plecare nu e bun. Inainte sa intrebi ce este Dumnezeu, ar trebui sa te intrebi daca exista vreo dovada ca ar exista. Arata-mi o singura dovada incontestabila ca lumea a fost creata de un zeu!
Dar uite, ca sa nu zici ca evit raspunsul la intrebarea ta, o sa iti raspund scurt si concis. Da, poate fi luata in calcul ideea ca Dumnezeu este un extraterestru. Este de o infinitate de ori mai plauzibila decat ideea ca Dumnezeu e un zeu cu puteri supranaturale. In filmul Prometheus exact asta se arata. Ca viata pe planeta noastra a fost "plantata" de catre o specie evoluata de extraterestrii. DAR! Acei extraterestrii nu ne controleaza viata. Nu ne urmaresc constant. Nu ii pedepsesc pe cei rai. Nu te duc intr-un loc mai bun dupa ce mori. Nu exista viata de dupa moarte. Deci, e posibil ca viata sa fi fost pusa aici de o specie de extraterestrii, dar asta inseamna ca acei extraterestrii poti fi numiti Dumnezeu? Are rost sa le facem biserici si sa ne rugam la ei?
0 0
Sa stiti ca daca m-as lasa influentat de filme , as crede ca extraterestrii de fapt ne controleaza viata, ca ne urmaresc evolutia , ca ne pedepsesc cand vrem sa luam decizii care ne-ar distruge ca specie etc etc.
Totusi sunt de acord ca nu pot sa raspund la intrebarea : cine l-a creat pe Dumnezeu!
Insa ceva tot as putea sa stabilesc , logic.
  Marea majoritate a oamenilor de ştiinţă sunt de acord cu faptul că universul a avut un început. De asemenea, majoritatea sunt de acord că înainte de acel început trebuie să fi existat ceva real. Unii oameni de ştiinţă vorbesc despre o energie eternă. Alţii pornesc de la ideea unui haos primar ca stare preexistentă. Indiferent de termenii pe care i-ar folosi, majoritatea oamenilor de ştiinţă presupun că există ceva — ceva ce nu are început — care tinde spre minus infinit.
  Aşadar, problema se reduce la a stabili despre ce presupunem că este vorba: despre CEVA etern sau despre CINEVA etern. Avand in vedere ce a aflat ştiinţa despre originea şi natura universului şi a vieţii din el, care dintre cele două variante vi se pare MAI logică?
0 plusuri 0 minusuri
Cred ca aversiunea pentru existenta lui Dumnezeu sau a unui Zeu oarecare, apare ca reactie la agresivitatea cu care liderii religiosi obisnuiesc sa-si predice credinta.

Exista insa si o serie de persoane care cred in existenta unui Creator fara implicatii religioase. De fapt, asta vrea sa spuna si intrebarea: daca am fost creati/"plantati" aici de o civilizatie extraterestra? Asta nu implica faptul ca civilizatia extraterestra ne-ar impune sa o idolatrizam.
Experimentat (3.6k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Dacă te referi strict la Dumnezeul creştin şi iei de bună biblia, nici nu are cum să fie o entitate terestră, pentru că cică el a făcut "cerul şi pământul". Logica elementară e suficientă pentru a constata originea extraterestră.

Problema e însă ideea în sine, după care nici măcar extraterestru nu pare, împingând celebrul personaj afară din sfera acestui univers, cunoscut şi el într-o măsura mult prea mică încă pentru a putea emite asemenea ipoteze. Teamă şi ficţiune duse la extrem.
Experimentat (3.1k puncte)
0 plusuri 1 minus
Cu siguranta Dzeu si cei care erau cu ei au fost extraterestri.Spun au fost pt ca de multnu mai sint.Noi sintem urmasii lor ori directi ori cei creati de ei.Si tot ce misca pe Pamint sint urmasii lor sau creatiei lor.Omenii de stiinta nu iau in calcul decit teoriile lor si nu admit alte teorii daca vin de la necunoscuti.Parca sa creat asa un cerc in care doar ce spun ei este normal si acceptabil,Daca nu esti mare fizician sau cel putin sa apari pe la TV sau in media in general atunci indiferent ce teorie ai avea si cit de buna ar fi acea teorie ei nus curiosi.Si apoi oamenii in general nu prea sint curiosi de necunoacuti ,de ce spune un necunoscut.Daca nu esti vedeta slabe sanse ai sa ajungi ca ei sa se uite la teoria ta.Stiinta se pare a ajuns ceva de genul cum era religia pe vremuri.Doar ca noi putem discuta sau sai injuram ca nu le pasa ei cheltuie banii noostri si de fapt traiesc si huzuresc pe spatele celor multi.Deci eu asa cred ca Dzeu asta a existat ca nimic nu se vorbeste daca ceva cit de cit na fost.Acum ca nu e ca si cel din biblie asta e,dar era Extraterestru si pamintul nu avea pe el viata,doar apa si atit.Eu am o teorie care nu stiu cit de reala este dar buna este zic eu.Si teoria mea se leaga si de biblie si stiinta si explica asa cit de cit cum sau desfasurat lucrurile prin zoana asta crepusculara.
Junior (392 puncte)
0 0
Nu știu de unde v-ați format impresia că știința ar fi ajuns cum era religia pe vremuri. Vă spun eu din interior: nu este deloc așa. Tot timpul vin tineri cercetători, necunoscuți, care lansează teorii noi și tot timpul comunitatea științifică ia în considerare acele teorii și le verifică. Oamenii de știință sînt curioși prin natura lor, nu se mulțumesc niciodată cu ce au învățat ei cîndva și sînt gata oricînd să-și schimbe părerile dacă există semne că cele vechi erau greșite.

Iar povestea asta cu Dumnezeu care „cu siguranță” era extraterestru și care a făcut și a dres, cîtă vreme nu aveți argumente pentru ea rămîne o poveste. În cultura omului există o mulțime de legende care, chiar dacă or fi pornit de la un miez de adevăr, nu mai seamănă deloc cu miezul. Faptul că se vorbește despre X nu înseamnă deloc că X a existat vreodată, „cît de cît”.

O teorie e bună numai în măsura în care se potrivește cu realitatea. Dacă nu știți cît de „reală” e teoria dumneavoastră înseamnă că nu știți nici cît de bună e.
0 0
Trebuie să recunosc că varianta cu Dumnezeu a existat şi nu mai există, e ceva nou pentru mine ..:)..
0 0
Oare Dumnezeu stie ca nu mai exista?
Asta e intrebarea! :)))
0 0
Dacă nu știe atunci trebuie să-l anunțe cineva, repede.
0 0
Si cand va ajunge la usa Lui sa deschida sfantu Petru si sa spuna: Momentan Sefu nu-i acasa, va rugam reveniti! :)
0 0
Eu cred că în acest caz mai am o întrebare Relian: ce a păţit de nu mai e?? .. că m-ai făcut curios..:)..
...