Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Am constatat ca am mers cu masina la drum lung cu temperatura setata pe 25-27 grade si imbracat cu mai multe haine, iar vara merg doar in tricou si cu temperatura setata pe 16-18 grade. In casa e aceasi problema, temperatura e setata la o valoare mai mare decat vara si inbracamintea la fel difera.
Senior (6.9k puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Eu n-am mai auzit așa ceva. Singura explicație pe care o pot da este că aveți o diferență foarte mare între temperatura setată și cea reală. Luați un termometru (bun, cu eroare sub 1°C) și verificați și iarna și vara dacă temperatura setată se și realizează. Puneți termometrul pe scaunul sau în locul unde ați sta dumneavoastră (și evident nu vă așezați pe el...) și vedeți ce indică după cîteva minute.

Sînt aproape sigur că veți constata că iarna temperatura reală e cu cel puțin cîteva grade sub cea setată, iar vara e invers.

Necazul cu aparatele de încălzire și cele de aer condiționat este că ele nu măsoară temperatura acolo unde ar trebui, adică unde stă omul, ci acolo unde reușește fabricantul să-și pună sensorul de temperatură. Așa se face că uneori pot exista diferențe de multe grade între temperatura măsurată și cea setată, mai ales dacă temperatura în încăpere este foarte neuniformă. În plus mulți sensori de temperatură, chiar la aparate altfel bune, au erori de pînă la 2–3°C. Cele două eroripot fi în același sens. (Am la serviciu un încălzitor cu gaz. Cînd el zice că aerul pe care îl absoarbe dintr-o parte a camerei are 12°C, în partea cealaltă sînt 20°C pe măsuratelea.)

Ca urmare e util să verificați efectiv temperatura și apoi să setați termostatul aparatului în așa fel încît să realizeze temperatura dorită, optimă. Temperatura optimă înseamnă circa 18–20°C iarna și 26–28°C vara, în condiții de confort bun și risipă cam mare, sau o diferență ceva mai pronunțată între anotimpuri dacă vă pasă de buget și de mediu (confortul e mai scăzut, dar ușor suportabil).

Așa că după mine problema nu este una a organismului, ci pur și simplu de erori în măsurarea temperaturii. Organismul cred că are aproximativ aceleași pretenții și iarna și vara. Eventuala diferență ar fi că iarna rabdă mai ușor frigul și vara căldura, deci invers față de cum vă dau impresia setările de care spuneți.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Din ce ati explicat, se pare ca am avut o perceptie prosta.
Intradevar, clima la masina e setata iarna pe 28 de grade dar asta nu inseamna ca in masina si sunt 28, daca ar fi, aceasta s-ar opri. Iar vara e acelasi lucru, chiar daca setez temperatura de 16 grade, asta nu inseamna ca aerul conditionat e destul de puternic sa ajunga vreodata sa raceasca interiorul la 16 grade cand afara sunt peste 35 constant.
0 plusuri 0 minusuri

Pe langa faptul ca "vara nu-i ca iarna" smiley

Stratul de aer izolator care se afla intre imbracaminte si corp face diferenta.

Problema este ca epiderma pierde foarte repede caldura.Asadar cu cat hainele sunt mai bune "izolatoare" cu atat ne vom simti mai comod.

In plus cand facem efort, corpul emana caldura si ne infierbantam.

Ca o curiozitate, am observat ca vara epiderma este mai "rece" decat temperatura mediului ambiant. Lichidele din corp , ne "racesc" prin transpiratie, de asta bem multa apa vara.De fapt, si transpiratia, "regleaza "temperatura corpului , mentinand-o la nivelul ei optim de 36-37 grade. 

In plus daca ati utiliza acelasi tip de imbracaminte si iarna si vara , diferentele vor fi si mai mari!

Experimentat (1.5k puncte)
0 0
nu am inteles din raspunsul tau care este rolul aerului izolator aflat intre imbracaminte si corp...tocmai ca iarna purtam mai multe haine si setam temperatura ambientala la valori mai mari si totusi ne e bine, pe cand vara la valori mai scazute ale temperaturii si cu mai putine haine, ne este cald (asa cum spunea si Ciprian). Din raspunsul tau eu inteleg ca vara ar trebui sa port mai multe haine "bune izolatoare" si imi va fi mai bine...sau nu am inteles bine? :)
0 0
Mi s-a parut ca intrebarea se refera la :" de ce suportam?" si nu la setarea temperaturii ,  si aceasta ca o consecinta fireasca a gradului de dis(confort), functie de anotimp.
Dar sunt curios de unde ati dedus , din raspunsul meu , ca vara trebuie sa purtati mai multe haine "izolatoare", pentru ca nu ati argumentat  (doar intrebati daca ati inteles bine) :)
Nu , nu ati inteles bine! Va rog sa fiti mai clar, ca sa pot raspunde!
...