Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
6.8k vizualizari
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Religie
1 1
Omul deţine un suflet nemuritor dar nu îi aparţine.
1 0
Si ce agumente aduceti in favoarea acestei afirmatii?
0 0
titlu "daca omul este nemuritor de ce este nevoie de inviere?" pai nu este nevoie de nicio inviere...asa e textul ...e gluma..la inceputuri acum mii de ani ...primul a facut o gluma...apoi gluma a mers mai departe...pana in ziua de azi. Toti predica din gura,chestia cu invierea..ca atat pot sa faca, ce eu daca predic  ca sunt un locuitor al altei planete..pot sa fac si eu la fel,sa zic din gura si tot zicand din gura si ieri si azi si inca vreo cateva milioane de oameni...pe care ii asculta alte sute de milioane ai senzatia ca este nevoie neaparat de inviere. nu a fost nevoie ,nu este nevoie,si nici nu va fi..totul e din gura..dar daca tot preotii propavaduiesc chestia cu invierea...de ce nu fac si ceva in sensul asta ..adica..am propavaduit 100,1000,2000 ani hai sa ma apuc si de treaba..in sensul sa ma implic sa fac o celula de criza..si sa caut sa inviu pe cineva..ca am tot spus pe gura niste mii de ani. dar din pacate ei nu vor sa invie pe nimeni..daca isi doreau..faceau un  contract cu niste cercetatori..unde donau toti banii lor zeci si zeci de ani ..ca cercetatorii sa caute asiduu formule de a invia oameni cat ei spun pe gura chestia cu invierea!

7 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Dar înainte de a murii,  sufletul există? Dacă există, din ce e făcut?
Experimentat (3.3k puncte)
0 3
Relatia trup-suflet este definita de Insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos:
" Trupul este Templu al Duhului Sfant ". Ori Duhul Sfant  este Persoana a Sfintei Treimi, energie necreata care " de la Tatal purcede" ( v. " Crezul " crestin crestin ortodox) . Momentul exact al "salasluirii" in trup a sufletului presupun ca este momentul fecundarii, adica al " impulsului de viata" - in timp ce bataile inimii , ca prima manifestare " masurabila", incep abia in a 24 a zi. Sa fie si acesta un ascendent in relatia sufletului fata de  trup si a spiritului fata de materie ?
0 1
nu exista suflet..asa se spune din batrani.. cand vezi ceva  in loc sa spui " mi se rupe inima-n mine" spui mi se rupe sufletul...de aici a fost preluat.., dar dus intr.o alta zona..cand spui ca ti se rupe sufletul.?.cand ai o senzatie de durere fizica..adica te.ai lovit si te doare tare, dar mai avem si expresia asta atunci cand..pierdem pe cineva drag..e tot o durere..dar o durere sufleteasca....nu de inima...de suflet ..adica cum? te doare ceva dar ce? ei cand apare aceasta durere ..e o durere...o altfel de durere..nu e ca celelalte..e diferita...e o amestecatura de senzatii...spui ca te doare sufletul. bun si de aici pana la a spune ca sufletul nu moare e cale lunga..trebuie sa stau sa meditez sa gasesc legatura si sa pot face o puntre intre cele doua aspecte!
1 plus 2 minusuri
din punct de vedere religios e absurditate, dacă deja ar fi nemuritor n-ar avea nevoie să fie înviat
Novice (182 puncte)
2 1
Asta este dilema de fapt. Crestinii cred in inviere, si totodata in nemurirea sufletului(cred ca se duce undeva in rai  sau in iad).
Mi se pare logic ca cineva sa se intoarca din iad , pentru ca acolo e "rau", dar din rai , pentru care motiv sa fiu inviat? Sa revin din nou la viata aici pe pamant , si?... Sa ma cert din nou cu privire la acest subiect? :)
0 0
există o mulțime de confesiuni care se declară creștine și 99% din ele cred în nemurirea sufletului. Totuși mai rămîne 1 % care aderă la ezechiel 18:4
0 0
As dori sa va completez raspunsul 7782346 "adera". :)
1 0

Nu e nicio contradictie intre inviere si nemurirea sufletului pt ca nu sufletul va fi inviat,sufletele sfintilor (din diferite religii) sunt considerate deja vii,adica sunt constiente (au viata vesnica),dar aceasta viata,in absenţa trupului,este o viata exclusiv psihologica:pt a-si putea continua evolutia spirituala (propasirea duhovniceasca),ei vor trebui sa primeasca trupuri noi:nu trupurile in care au murit vor fi inviate (cum cred neoprotestantii) ,acestea vor ramane in starea in care sunt:niste moaste dezhidratate:vor primi trupuri noi,dar care vor fi la fel cu cele pe care le-au avut in clipa mortii,moartea (biologica),insemnand,in toate religiile,despartirea sufletului de trup.

Iar intoarcerea din rai nu e deloc regretabila,pt ca raiul este doar sau in primul rand o stare,stare pe care nu o vor pierde,pt ca vor putea reintra la voinţa in ea dar,dupa inviere,va fi traita in trup,asa cum a trait-o intemeietorul religiei crestine.Nu stim daca raiul e un loc,nu stim unde se duc sufletele dupa moarte,daca se duc in acelasi loc/aceleasi locuri sau plutesc la intamplare prin univers.

Iar iadul nu poate fi altceva decat absenţa raiului,adica inconstienţa,asa cum intunericul nu e altceva decat absenţa luminii.

In religiile monoteiste se face distinctie intre sfinti si drepti.Sfintii ,adica cei care au ajuns la (anumite) performanţe spirituale,au garantia invierii (in misterele de la Eleusis ,aveau garantia "nemuririi") :ei sunt deja vii din pdv psihologic,le lipseste doar trupul.Pe cand moartea dreptilor,ca si a ne-dreptilor,este trecerea in inconstienţa.Dreptii nu merita invierea,pt ca nu au merite spirituale,dar o vor primi din milă iar mila nu se merita:se acorda cu titlu gratuit:Fericiti cei milosi,că aceia vor fi miluiti.

0 plusuri 0 minusuri
Din ce stiu eu, doctrina crestin ortodoxa sustine ca sufletul nu moare. Exista doar o moarte a trupului. Iar invierea in "Ziua de Apoi" se refera la o inviere cu trupul.

Dupa asta, am inteles ca poate exista si o moarte a sufletului care poate fi totusi distrus intr-un final in anumite cazuri.

Un teolog ne-ar putea lamuri mai clar referitor la nemurirea sufletului in acceptiune crestina.
Experimentat (3.6k puncte)
1 plus 1 minus
" Daca moartea se defineste ca o despartire a sufletului de corp, negresit ca invierea este iarasi unirea sufletului si a trupului si a doua stare a vietuitoarei care s-a descompus si a cazut. Prin urmare, insusi corpul coruptibil si descompus, insusi va invia incoruptibil. Caci nu este neputincios cel care la inceput a facut corpul din tarina pamantului si care s-a descompus si s-a intors iarasi in pamantul din care a fost luat, nu este neputincios sa-l invieze din nou, potrivit hotararii Creatorului."

http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/dogmatica/despre-inviere-80125.html
Novice (106 puncte)
1 0
dar o dovadă biblică că moartea e despărțirea sufletului de trup iar învierea invers? Din cîte știu Ecleziastul 9:5-10spune altceva.
0 1
@ iurii :
"din punct de vedere religios e absurditate"
Daca ai deja convingerea asta, pentru ce mai pierzi timpul?
0 0
deoarece cred ce spune Biblia . De exemplu Adam a devenit un suflet viu, și nu i s-a dat un suflet.
0 0
Reprosul cel mai frecvent pe care Iisus il adreseaza carturarilor si fariseilor este viclenia ( "..acest neam viclean...") manifesta in "capcanele" semantice si interpretative ale Legii vechi , in care incercau "sa-L prinda"
1 0
Deasemenea le reproșa că au anulat cuvîntul lui Dumnezeu și îi învață pe oameni porunci omenești ca doctrine. Deseori răspunzând spunea:" este scris....". La fel apostolul Pavel "explica si dovedea cu citate din scripturi că Isus era Cristosul ". Accept ca autoritate scripturile nu și "tradiția ".
1 plus 0 minusuri

Uite de ce e nevoie de inviere .

Ideea de inviere apare prima data in zoroastrism(mazdeism),apoi in iudaism de unde a fost preluata de crestinism si,mai apoi,de islam.Una din cele mai profunde idei religioase (intalnita in religiile monoteiste si in budism) este ca evolutia spirituala este ,ca posibilitate,infinita.Ori,omul nu poate evolua la infinit in absenţa unui trup fizic.De aceea este nevoie de inviere.Dupa anumite trepte evolutive,evolutia spirituala nu va fi doar spirituala,ci va fi si o evolutie biologica:trupul nu va mai imbatrani,dar va continua sa se modifice:unele functii biologice vor disparea treptat,dar vor aparea altele.Aceasta evolutie este numita in teologia crestina ortodoxa teosis,indumnezeire,iar in budism --un viitor de neconceput pt mintea omeneasca,in care oamenii vor putea intra la voinţa in starea numita moarte si inapoi in starea numita viata,asa cum a anticipat intemeietorul religiei crestine:Putere am sa-mi pun sufletul si putere am sa-l iau iarasi inapoi.

Aceasta idee este extrem de greu de acceptat dar totodata cea mai optimista idee posibila:Oamenii din veacul acesta se insoara si se marita,oamenii din veacul viitor nici nu se vor insura,nici nu se vor marita ,pt ca nici nu vor mai putea muri vreodata.

Novice (290 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Omul, este un mamifer cu multa imaginatie, nu are nici un suflet, cu atat mai putin sa fie nemuritor. Nu exista nici o dovada ca ar exista suflet, iar la fac. de medicina nu se studiaza asa ceva pt. ca nu ai ce sa studiezi.

Daca cineva are argumente il rugam sa le prezinte.
Experimentat (3.3k puncte)
0 3
"Omul, este un mamifer cu multa imaginatie, nu are nici un suflet, cu atat mai putin sa fie nemuritor" . Fiecare sa vorbeasca pentru el :)
0 0
Asa zisul suflet este o inventie religioasa, iar, la randul ei, religia nu are nici o baza cat de cat logica. Inspiratia, vedeniile, visele, minunile sunt ceva nedovedit.

Cum poti sti ca Mahomed a vorbit cu ingerul Gavril ?  nu poti sa-ti bazezi sperantele si viata pe asfel de argumente.

Mahomed ca si alti profeti nu au aflat nici o informatie supranaturala.
0 plusuri 1 minus
Babuinul din padure pune un bat in picioare si i se inchina.

Omul elevat pretinde ca Dumnezeu nu exista... ce diferenta intre o minte primara si una alterata.

Cum zicea cineva mai sus, nu sufletul invie, deci e aiurea formulat titlul.
Novice (174 puncte)
...