Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
650 vizualizari
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Diverse
0 0
Sa-mi fie cu iertare dar, atat intrebarea cat si comentariile pe care le-am citit sunt copilaroase.
  Omul nu (poate) face altceva decat sa coieze imperfect, "brevetele naturii".
  In cel mai fericit caz va putea sa-si reproduca  propriul creier. Pentru a realiza un creier care sa depaseasca capacitatile celui cu care este el dotat, va avea nevoie de un model superior. Daca un asemenea model ar exista, nu-l va putea reproduce pentru ca nu-l va putea pricepe,
acela depasindu-i cu mult limitele.
  Dar nici confectionarea unui creier care sa aiba exact capacitatea de gandire a omului nu este posibila deoarece, creierul nostru apartine unei fiinte vii, iar masinariile pe care le nascoceste sunt lucrate din materie neinsufletita. Va imginati ca aceasta ar fi capabila de gandire ori ca ar putea fi transformata de catre om in materie vie ?
  Pe pamant, cum stiti exista si alte vietuitoare dotate cu creier. Dar numai cel al omului este inzestratr cu capacitatea de a gandi. Nici macar vreunul din aceste creiere nu va putea fi prelucrat astfel incat sa se apropie macar de cel uman.
0 0
Sa-mi fie si mie cu iertare , dar cum sa-mi dau seama ca raspunsul dvs este cel mai bun din moment ce eu gandesc "copilareste"?
Pur si simplu nu am capacitatea sa va evaluez corect raspunsul! Este pentru "oameni" mari!
Si in al doilea rand, Dvs , om mare , de ce va jucati cu lucrurile " copiilor"?
Semanati foarte bine cu cineva care face asta!
Nu vreau sa va critic, dar daca aveti o parere mai buna , ea va fi luata in calcul tocmai prin "valoarea ei" . Nu credeti?
0 0
"C", gresiti cand apreciati ca "in cel mai fericit caz va putea sa-si reproduca  propriul creier.".

Ati auzit de soft care invata ? Soft care scrie soft ? De retele neuronale ? De computerul cuantic ? Se asteapta ca acestea vor produce o revolutie cibernetica - sarind mult peste posibilitatile omenesti.

Creierul uman este un organ cu care ne-a dotat evolutia biologica lucrand din greu 4 miliarde de ani, dar inerent el este limitat si adaptat numai unor anumite necesitati ale existentei. In mod paradoxal, tocmai acest produs al evolutiei biologice a dat (deja) startul evolutiei "ne-biologice, sa-i spunem cibernetice.
Suntem pe cale sa construim fiinte mai eficace decat cele nascute - mai rezistente, mai rapide mai inteligente !

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Cred ca s-a mai intrebat asta ...

"Gandirea umana" este un complex de functii. Unele dintre aceste functii au fost deja depasite de masini - un exemplu celebru este anul 1997, cand campionul mondial la sah a fost invins de un (program de) computer.

In general Omul a fost demult depasit de masini in probleme ce necesita calcule de mare viteza. Dar Omul ramane lider la flexibilitatea cu care poate rezolva probleme noi, urmare a complexitatii si arhitecturii cerebelului (si prin extensie, a sistemului nervos).

Altfel spus, Omul executa performant operatiuni pentru care l-a pregatit evolutia, dar este nevolnic in domenii pentru care nu a fost destinat - vezi si nenumaratele imperfectiuni si erori ale creierului.

Dar, neindoielnic, Omul va fi depasit curand de masini, prin prisma a doua efecte:

- progresul exponential al tehnologiei, care va permite realizarea de structuri mai complexe decat creierul uman;

- deplasarea necesitatilor umane de la probleme curente de astazi (sa le zicem "pamantesti") la altele legate de expansiunea galactica - acolo unde Omul nu este adaptat.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Truth, robotul ştie doar o regulă, care i.a fost impusă, dar ce se întâmplă dacă omul trişeaza? Omul poate schimba ipoteza pentru a ajunge la o concluzie favorabilă pe când un robot nu. Ce să facă un robot pe marte, dacă nu are propriul lui ţel ci al unui om. Îi spune zidul la arhitect, muta.mă 5cm mai la stânga? Oricât de deştept ar fi un robot tot noi avem mai mult fier.
0 0
Iosif, așa par lucrurile acum. Dar creșterea exponențială a puterii de calcul va duce inevitabil la salturi calitative, atît de neimaginabile și incredibile încît vor părea miraculoase. Nu e prima dată cînd evoluția civilizației a produs revoluții: focul, scrisul, motorul, calculatorul etc. De fiecare dată ne-am obișnuit cu ele și azi ni se par toate firești, deși înainte de fiecare din ele efectele erau de neimaginat. Urmează și de acum adevărate miracole. Ni se par imposibile? Da. Vor fi imposibile? Nu.
0 0
In acest moment "gandirea" calculatoarelor este in mare masura limitata de abilitatea noastra a le programa. Se tot inventeaza algoritmi noi, de fapt invatam sa facem programe, de genul retelelor neuronale. In scurt timp calculatoarele vor ajunge la performante inimaginabile acum. Scurt timp inseamna 5-10-15 ani. In niciun domeniu, niciodata, omenirea nu a progresat atat de mult si de rapid ca in IT. Eu cred ca nu va trece mult pana cand calculatoarele ne vor depasi. Ganditi-va la noile material care se pregatesc in laboaratoare (grafen), sau la noile calculatoare care sunt in lucru acum (cele cuantice). Acestea, in scurt timp, vor "exploda" puterea de calcul. Asa ca ... luati-va bilete in primele randuri :-)
1 plus 0 minusuri
"Gandirea umana" e un termen cu o acceptiune foarte larga.

Daca vorbim de IQ, computerele ne pot depasi sau ne-au depasit pe anumite paliere, de exemplu la viteza de calcul. Insa nu ne-au depasit pentru ca asa au vrut ele, ci noi am gasit o solutie ca acestea sa faca acele calcule pentru noi.

Asadar, daca vorbim de EQ, computerele mai au mult de invatat :)
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Si orice computer oricat de avnsat, de performant ar fi ,este creat tot de o minte umana.
Deocamdata tehnologia nu poate "autocrea" alta tehnologie superioara, din cate stiu eu. Exista insa "posibilitati" ca in viitor sa se intample asta?( ma refer la unele experimente in desfasurare)
...