Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
3.1k vizualizari
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
1 1
Despre ce vorbiţi? Despre viteza cu care putem ajunge cu mintea dintr-un loc în altul ori despre viteza cu care circulă semnalele electrice între celulele nervoase?
1 1
M-ar interesa ambele variante. Multumesc
0 0
Eu pot să mă gîndesc la o galaxie aflată în colțul celălalt al universului. Deci gîndul meu merge cu mult peste viteza luminii. Asta e sensul din basme al expresiei „repede ca gîndul” (adică incomparabil mai repede ca vîntul). Mai mult, cînd mă gîndesc la galaxia aceea, gîndul meu călătorește și în timp, pentru că o gîndesc așa cum a fost ea acum cîteva miliarde de ani. E ceva, nu?

Cînd îmi mișc degetele de la picioare semnalul de la creier ajunge la mușchi prin nervi în ordinul a 0,1 s. Deci viteza gîndului e de ordinul a 10 m/s.

Cînd calculez o înmulțire gîndul are și atunci o viteză, dar trebuie exprimată de exemplu în număr de operații pe secundă, pe minut etc.

Și așa mai departe. Ce vreau să spun e că ar trebui să vă clarificați întrebarea. Așa cum ați pus-o permite prea multe sensuri posibile. Felul în care vorbiți e defectuos dacă informația pe care ați gîndit-o s-a transmis greșit la interlocutori. A pune întrebări concise nu e un merit dacă se pierde din claritate.
0 0
Deci nu intrebarea este de vina. Ci modul in care ati incercat sa oferiti raspunsul.
Observati afirmatia: "Cînd îmi mișc degetele de la picioare semnalul de la creier ajunge la mușchi prin nervi în ordinul a 0,1 s. Deci viteza gîndului e de ordinul a 10 m/s."
Faceti o confuzie intre viteza de gandire si viteza SEMNALULUI de la creier la varful piciorului, ceea ce nu are legatura cu intrebarea.
0 0
„Deci” introduce o concluzie, iar o concluzie trebuie să se bazeze pe niște afirmații și un raționament. Deci „deci” nu se poate afla la începutul unui enunț. Cum ați ajuns la concluzia că „deci nu întrebarea e de vină”?

Gîndirea nu e separată clar de semnalele nervoase. Unde se termină gîndul și unde încep semnalele? Gîndul însuși nu e tot un grup de semnale?

Observ că pînă la urmă n-ați clarificat întrebarea, ci ați lăsat-o tot confuză și deci defectuoasă.
0 0
Problema pe care o semnalati are legatura cu modul in care intelegeti raspunsul.
Aveti convingerea ca gandul nu e separat de semnalele nervoase.
Insa e ca si cum ati spune ca cel care produce cauza si efectul sunt acelasi lucru.
Nu vreau neaparat sa va contrazic, dar desi activitatea de gandire se face la nivelul terminatiilor neuronale, a sinapselor si chiar a reactiilor de diferite tipuri din zona creierului, aceasta "impresionare" sau"stimulare" constienta a creierului  are loc cu o anumita viteza.
E posibil ca aceasta viteza sa difere de la individ la individ, sa depinda de tipul de informatie "procesata" , da , sunt de acord.
Ati dat exemplul cu degetul ,ok! Sa presupunem ca nu se poate face usor deosebirea intre limita unde gandul "pur" se diferentiaza de "actiune" de efectul gandului.
Insa ce parere aveti , atunci cand gandim  abstract, se poate stabili o viteza a gandului?
1 0
Probabil se poate stabili o viteză a gîndirii abstracte, dar trebuie mai întîi definită viteza asta și stabilite condițiile. Subiecții trebuie să pornească de la aceleași informații și să ajungă la aceleași concluzii? Sau se acceptă concluzii diferite? Să producă idei la fel de complexe? Să facă aceleași raționamente? Etc.
0 0
Este un aspect la care nu m-am gandit. Ar fi interesant de luat in calcul.
0 0
"Eu pot să mă gîndesc la o galaxie aflată în colțul celălalt al universului. Deci gîndul meu merge cu mult peste viteza luminii. Asta e sensul din basme al expresiei „repede ca gîndul” (adică incomparabil mai repede ca vîntul). Mai mult, cînd mă gîndesc la galaxia aceea, gîndul meu călătorește și în timp, pentru că o gîndesc așa cum a fost ea acum cîteva miliarde de ani. E ceva, nu?"
De unde poate un om sa cunoasca alte galaxii sau zone ale universului fara a le vizita? Ar mai fi o intrebare dar prefer sa aflu mai intai un raspuns cat se poate de clar atunci cand vine vorba despre posibilitatea sau probabilitatea de a juxtapune doua notiuni care prin definitia lumii in care traim si a corpului pe care il inhabitam nu ar putea "convietui" fara memorie(liant) in sensul ca axa timpului perceput de obiectiv priveste separarea celor trei identitati temporale: trecut, prezent si viitor.
0 0
Obiecţia mea tocmai asta era, că întrebarea e neclară. Apoi a te gîndi la ceva nu e totuna cu a cunoaşte ceva, nu presupune deplasarea unor informaţii. De exemplu e posibil să te gîndeşti la o persoană aflată departe fără să ştii ce face persoana aceea în acel moment.
0 0
Hai sa o luam altfel. Este gandul o materie? Poate fi identificat in exteriorul mintii noastre? Intrebarea cere raspunsuri si conotatii esoterice in care omul de rand isi prinde urechile usor. Poti sa atingi gandul cu degetul sau gandul ne atinge pe noi? Poti sa atingi lumina in acelasi fel sau lumina ne atinge? Intrebarea e buna, dar raspunsul? Mai bine s-ar intreba ce se mai intampla pe la Geneva ca sunt tare curios sa vad particula aia "minune". Poate ne ducem dracului.
0 0
Ce particula?
0 0
bosonul Higgs
1 0
Eu rămîn la părerea mea că întrebarea e neclară. Presupun că întrebarea trimite la expresia "repede ca gîndul", caz în care viteza gîndului e infinită, pentru că oricît de departe ar fi subiectul gîndirii mele timpul respectiv e acelaşi. Dar asta nu e o viteză propriu-zisă. Vitezele se definesc pentru obiecte --- corpuri, energie, informaţie --- care se deplasează efectiv dintr-un loc în altul. Gîndul nu se mişcă în afara organismului.
0 0
SALUT ,SINT INTERESANTE TOATE OPINIILE VOASTRE,PE LINGA ACESTEA AS VREA SA ADAUG CIUDATENIA PE CARE AM EXPERIMENTAT-O IN URMA CRED CU 10 ANI IN PERIOADA 15-18 AUGUST,ACEST EXPERIMENT L-AM REPETAT DE 2 ORI PERSONAL IAR A 3 OARA A FOST EXPERIMENTAT DE ALTA PERSOANA.CE VREAU SA SPUN ESTE CA VALORILE REZULTATE AU FOST IDENTICE CHIAR DACA ANII AU FOST DIFERITI,NU DISPUN DE APARATURA DE MASURA PERFORMANTA DOAR CE AM AVUT LA INDEMINA,ESTE VORBA DE URMATOARELE VALORI. TIMP,SPATIU{DISTANTA} VITEZA,BINEINTELES TOT CE SPUN SE REFERA LA FORMULA  DE CALCUL A VITEZEI GINDULUI DESIGUR ESTE POSIBIL CA ENTITATEA GIND SAR PUTEA SA FIE CU TOTUL ALTCEVA SAU SA FIE CEEA CE ESTE.EXPERIMENTUL NU POTE FI FACUT DE O SINGURA PERSOANA CEL PUTIN DOUA  SI SPECIALISTI IN TIMP,SPATIU SI VITEZA PLUS ASTROFIZICIENI CARE SA CONFIRME SAU SA INFIRME DISTANTELE ASTRONOMICE. SA AUZIM DE BINE alexandru
0 0
Domnule Dragan, nu e nevoie să urlați. Auzim bine.

Și în ce anume a constat experimentul dumneavoastră? Ce rezultate ați obținut?
0 0
Salut.Departe de mine gindul de a vorbi strigat este vorba de o problema de vedere

1.Orice adevar servit pe tava este un interes orecare,cel mai de valoare este cel pe care il gasesti singur.

2.Nu cred ca omenirea este destul de matura pentru genul acesta de studiu .

3.am privit votul 1+si 2- pentru mine este clar ,inca nu se intelege textul.Si de obicei omul refuza sa intre intr-o zona pe care nu o intelege si nu o stapineste este forma prin care noi omenii ne protejam de niste sarcini care ar depasi puterea noastra de procesare.inca nu este momentul potrivit.sa auzim de bine.alexandru

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Gândul reprezintă procesul de prelucrare, decriptare a informaţiei iar viteza de procesare (viteza gândului) este invers proporţională cu frecvenţa undei cerebrale atribuită tipului de informaţie.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Totusi cum calculez cu ce viteza am gandit cand am dat acest comentariu?
Sa presupunem ca e vorba de o informatie de tip mediu.(nu necesita efort intelectual sustinut)
4 0
Gandul este o functie cerebrala, ca si memoria... procesare fara memorie nu exista deci avem asa, viteza gandului este cea cu care merg semnalele electrice pe caile bio-electrice si cele chimice pe caile bio-chimice, intrucat creierul este o masinarie hibrid functioneaza electric si chimic in acelasi timp. In general electrice sunt caile de comunicatie iar chimice sunt end-receptorii/emitatorii, de exemplu stocarea unei informatii in memorie se face transmitand electric semnalul/paternul corespunzator, indexand pozitia iar pe cale chimica informatia este memorata in ceulula de memorie. Pentru retragerea unei informatii se procedeaza logic, se formeaza o adresa si se transmite chimic cererea, rezultatul este reconvertit electric spre a fi procesat in reteaua neuronala. Deci fara lamentari cu unde si alte traznai new age sau religioase, viteza gandului este data de capacitatea de procesare paralela (care nu este neinsemnata !) si viteza fizica a semnalelor inter neuroni/axomi plus intarzierile pe caile chimice care realizeaza stocarea si indexarea gandurilor.
0 0
Din punctul observatorului de vedere(omul), cand se stabileste un obiectiv de urmarit(cercetare sau verificare) se vor lua in considerare, inainte de toate, definitiile absolute ale timpului in care se vor efectua cautarile. Daca timpul in vid absolut este indefinibil sau inexistent, atunci si viteza se poate stabili in functie de teoria relativitatii lui Einstein. E=mc² unde c=299.792.458 m/s. Din pacate/fericire, "traim cu materia pe noi" si atunci vitezele difera(adica sunt mult mai mici). Din punct de vedere medical, oamenii au drept egal la viata si la a pune intrebari in egala masura cu a oferi raspunsuri. Daca ar fi sa existam fara materie atunci nici spectrul nostru vizibil nu ar mai conta, deci intrebarea ar fi de prisos. Ca sa afli cu ce viteza ai gandit ar trebui sa iti raspunzi singur in functie de cat de "egal" te consideri printre semenii tai sau cat de mult inseamna pentru tine "a gandi" prin comparatie.
...