Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari
La ce se refera si cum se explica "necesitatea" de a o crea?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Matematica
0 1
Unele comentarii si raspunsuri pe acest subiect, aici: http://www.scientia.ro/qa/2595/ce-inseamna-fizic-infinitul-exista-infinit

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
1.Notiunea  de infinit exista tocmai datorita capacitatii creierului uman de a gandi la modul abstract. Un comentariu de acolo spunea ca acest concept nu este inteles de mintea umana , ceea ce nu mi se pare logic. Adevarat ca unii au remarcat si acest aspect.

2.La fel ca si notiunea " zero" care nu are "corespondenta" materiala , infinitul a aparut dintr-o necesitate de a "exprima" o "propozitie" logica.

3.Infinitul este infinit? Ca sa raspund la aceasta intrebare ,iau urmatorul exemplu:

Merele rosii sunt rosii in realitate?

Sunt rosii pentru ca asa le "percepe" creierul meu.In realitate ce culoare au? Culoarea rosie capata "sens" numai in prezenta luminii .

Asa este si cu infinitul .Cum e in realitate? E infinit? Doar in "perceptia" noastra. Numai in raport cu un sistem de referinta ,sau  sub rigorile anumitor proprietati el capata "sens"

Exemplu: multimile infinite sunt definite ANALITIC.

Multimea numerelor naturale N={0,1, 2....n,n+1,...}
Experimentat (1.5k puncte)
1 0
Eu n-am înțeles rostul întrebării. Dumneavoastră ați pus-o, dumneavoastră ați răspuns, nu ați așteptat nici măcar o zi, nici măcar pînă apare vreun alt răspuns. Iar răspunsul pe care l-ați dat e atît de vag încît nu prea știu ce calități explicative are. Ce credeți, cineva care era curios de ce există noțiunea de infinit s-a lămurit citindu-vă răspunsul? Eu unul nu.

Analogia cu noțiunea de zero nu funcționează, pentru că zero există în realitate. De exemplu: cîți elefanți aveți în casă?

Analogia cu culorile e trasă de păr. În timp ce infinitul ține de modelarea realității, fără să fie el însuși real, culorile există realmente, ca parte a simțului văzului, tot așa cum există durerea sau gustul.
0 0
In primul rand , am raspuns la comentariile din link-ul dat ca  referinta.Asta a fost intentia mea.
In al doilea rand , ati spus ca "zero exista in realitate". La ce va referiti, la cifra zero? sau la conceptul de "zero" (absenta  acelui lucru)?
Din exemplul cu elefantii nu reiese acest lucru.
Matematicienii au conceptualizat că ne-existența unei cantități reale trebuie să aibă o identitate clară, de sine stătătoare.
Am vrut sa fac o legatura intre faptul ca infinitul si zero ca si concepte sunt  rezultatul unui proces de gandire abstract propriu creierului uman.
Poate ca exemplul  meu cu culorile nu e tocmai cel mai potrivit, dar asta nu inseamna ca nu putem discuta si din acesta perspectiva.
0 0
Ca să răspundeți la un comentariu apăsați pe cuvîntul „Răspunde” scris sub comentariul respectiv.

Nu vorbesc despre simboluri. Zero există în realitate, în sensul că există fapte reale care nu se pot descrie fără noțiunea „zero”. Lipsa elefantului din casa dumneavoastră este un astfel de exemplu (în afară de cazul în care chiar aveți cel puțin un elefant în casă). Nu e nevoie de prea multă abstractizare ca să constatați lipsa elefantului. Tot noțiunea de zero o folosesc și oamenii care nu sînt conștienți de ea, dar care spun, de exemplu, „Ion și Maria nu au copii”, „șarpele nu are aripi” etc. Cuvinte ca „lipsește”, „nimic”, „absent”, „gol” reflectă noțiunea de zero, iar frecvența lor în uz arată că operăm mult cu noțiunea asta.

Prin comparație, noțiunea infinitului cere un nivel relativ înalt de abstractizare: recurență, extrapolare etc. Deși există cuvinte și exprimări care sugerează infinitul, de fapt sensul lor nu este același cu infinitul din matematică, ci sînt doar exagerări. De exemplu: „copilul plîngea la nesfîrșit”, „dacă mănînci așa încet nu mai termini niciodată”.

Pentru mine e clar că diferența de abstractizare între „ceva” și „nimic” e infimă, dar diferența dintre „cîtva” și „infinit” e mare. Nimicul e adesea ușor accesibil și concretizabil, dar infinitul nu.
0 0
In ceea ce priveste argumentele despre zero nu m-ati convins.
Practic  imi spuneti ca "lipsa" unui lucru demonstreaza "realitatea" existenta. Deja am comentat acest lucru mai sus:" Matematicienii au conceptualizat că ne-existența unei cantități reale trebuie să aibă o identitate clară, de sine stătătoare."
Remarcati ca matematica a "conceptualizat " ceva ce nu putea fi identificat, transpus material.
Acum , sa ne gandim in felul urmator: intr-o cutie de o anumita dimensiune, se creeaza vid absolut.( sa presupunem ca este posibil acest lucru)
Puteti da o "definitie" continutului ei?
0 0
La cutia goală v-ați dat singur definiția cînd mi-ați descris cutia: „vid absolut”.

Nu știu ce altă argumentare pentru zero mai doriți. Mai numărați-vă o dată elefanții din casă. Cît de greu e să-i numărați și să conceptualizați absența lor totală? Presupun că vă e ușor. Acum încercați să vă imaginați un univers cu o infinitate de elefanți. E la fel de ușor sau puțin mai greu?
0 0
Mai degraba eu as da alta definitie continutului ei: este locul unde nu se gasesc elefantii pe care vreau sa-i numar  ! Ati prins ideea?
Acum e mai usor?
0 0
Conținutul este locul? Îmi pare rău, m-ați pierdut. Îmi dați impresia că ați confundat cerneala cu călimara.
0 0
Astept sa va reveniti :)
...