Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.5k vizualizari
Multi medici recomanda transfuziile de sange in cazul pierderilor masive de sange.Insa multi pacienti sunt ingrijorati din cauza sangelui transfuzat, pot contracta hepatita, chiar hiv etc. Asadar ce ar trebui facut?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

3 plusuri 1 minus

Ideal ar fi sa reusim sa obtinem sange sintetic.

Exista, intr-adevar, acest risc. Dar este din ce in ce mai mic multumita metodelor de diagnostic si al preventiei. Riscul de a fi infectat in urma unei transfuzii cu virusul hepatitei B este de 1:200.000-360.000, pentru virusul hepatitei C 1:1000.000, iar pentru HIV 1:1000.000. Alte probleme ar fi reactia donator vs gazda, reactia hemolitica imuna acuta etc.. 

Fara transfuziile de sange, pacientul moare SIGUR.

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
De unde ai informatia asta, ca pacientul moare sigur? Nu ai auzit de  nici un caz contrar?
1 0
In formularea intrebarii ati scris "Multi medici recomanda transfuziile de sange in cazul pierderilor masive de sange." Din moment ce este o pierdere MASIVA de sange care are drept INDICATIE transfuzia, este o certitudine ca acel pacient o sa moara intrucat functiile sale vitale sunt puse in joc tocmai din cauza reducerii cantitatii de sange.
Daca mi-ati oferi niste valori si un caz concret, putem discuta, dar intrebarea a fost una generala, iar raspunsul meu in egala masura.
0 0
Tocmai asta e problema.Recomanda transfuzia.
In realitate, pe langa stabilizarea functiilor vitale cum ar fi respiratia, PRIMUL lucru care se face este oprirea hemoragiei!
Apoi ,se poate trece la marirea volumului plasmatic cu solutie salina sau dextran.
Nu credeti ca acest lucru reduce riscurile ?
1 0
Depinde...de fiecare caz in parte. Depinde de etiologia pierderii masive de sange, depinde de ce tip de transfuzie are nevoie pacientul respectiv (hematii, leucocite, trombocite, plasma, factori de coagulare), depinde de localizarea hemoragiei. Nu orice hemoragie poate fi oprita chirurgical (intrucat presupun ca la acest lucru faceti referire). Daca avem hemoragii difuze in urma unei caderi la un pacient care se afla sub tratament cu anticoagulante orale, interesul nostru este sa antagonizam anticoagulantele si sa-i administram ceea ce a pierdut pentru a trata/preveni un eventual soc. Daca avem un soc hemoragic, atat hipovolemia (pe care vreti sa o corectati cu o solutie salina sau dextran), cat si depletia (pierderea masei sangvine), sunt in egala masura responsabile de hipoxemia tisulara, astfel incat avem nevoie si de transfuzie.
Daca am un pacient care a suferit un accident si are o hemoragie importanta pe care reusesc sa o opresc, iar o hemoglobina scazuta nu este simptomatica (adica acesta suporta "acceptabil" pierderea de sange), putem sa nu-i facem transfuzie de sange.
In concluzie, depinde...de fiecare caz in parte.
0 0
De acord ca depinde de tipul hemoragiei. Insa in cazul unei hemoragii difuze de exemplu,se face o endoscopie pentru localizarea hemoragiei, se poate folosi hipotensiunea controlata. Electrodul flexibil de aspiratie-coagulatie e un instrument folosit, sau embolizarea arteriala.
In timpul operatiei unii medici recurg la hipotermie, anestezie hipotensiva, si cell-savage. In plus o scadere usoara a presiunii sanguine pana la 90-100 mm col Hg poate facilita hemostaza prin coagulare naturala in artera sectionata.
Insa hipoxemia nu ar putea fi corectata prin oxigenoterapia hiperbarica?
0 0
Hipoxemia poate fi corectata prin oxigenoterapie hiperbara, dar exista niste recomandari in functie de care se face oxigenoterapie hiperbara in cazul anemiilor, recomandari pe care nu le cunosc intrucat nu intra in domeniul meu de activitate.
Scaderea tensiunii arteriale pana la 90-100mm Hg nu este recomandata, de exemplu, in cazul unui hematom cerebral intrucat ar duce la ischemierea zonelor hipoperfuzate aflate in penumbra.
Revin la concluzia precedenta...depinde de fiecare caz in parte.
Va recomand articolul urmator: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2652237/
0 0
Foarte bun articolul. Multumesc.
Aveti cumva informatii la fel de bune pentru  cazul folosirii "alternativelor" la transfuzii de sange?
0 0
0 0
Apreciez faptul ca ati raspuns, dar ma refeream la alternative la transfuzii de sange. Nu doar la folosirea sangelui "sintetic" sau substitut.
As fi vrut sa stiu daca exista referinte si pe aceasta tema.
Exemplu : Hemodilutie, aparate tip cell-savage etc.
1 0
...