Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.3k vizualizari
Am vazut la tv multe cazuri in care oameni aparent normali provoaca adevarate tragediii, ce anume poate sa declanseze aceste situatiii.Cum poti sa ucizi un OM? Cita rautate poate sa existe ca sa poti sa ucizi un OM ?Se mai poate numi fiinta umana cel care face asa ceva?Poate sa intervina aceasta psihica  problema la orice persoana?
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Multumesc pentru raspunsuri,dar am formulat gresit intrebarea,motiv pentru care am si ascuns-o.Administratorul forumului a decis reafisarea acesteia.Multumesc pentru intelegere si scuze!

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Legea Talionului :" Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte"

Un motiv pentru care oamenii ucid fara regret este RAZBUNAREA!

Tu pui intrebarea: Se mai poate numi fiinta umana cel care ucide un om?

Eu intreb: Se mai poate numi fiinta umana cel care mi-i ucide pe cei dragi ai mei?

Atunci, daca il ucid, nu mai ucid un OM !

Un alt motiv sunt bolile psihice.Halucinatiile, trairile intr-o "realitate" diferita ii face pe unii sa ucida fara sa fie constienti, deci si fara regrete.As adauga pe cei care sunt  platiti sa ucida.Si ei sunt o categorie aparte care o fac pentru bani.In plus la fel ca un chirurg care opereaza fara emotii,  nici ei nu mai au emotii cand iau viata cuiva.

Cu toate acestea, orice om rational intrebi , nici unul nu va fi de acord cu a UCIDE, chiar daca razbunarea ar fi justificata.

Nici un om nu doreste sa fie violent, cu toate acestea , in istorie exista dovezi de crime inimaginabile. Holocaustul din lagarele hitleriste e cel mai cunoscut exemplu. Uciderea s-a ridicat la nivel de "arta", tocmai pentru a linisti "constiinta" acelor  criminali, sau facut in numele " stiintei", experimente groaznice.

Se observa cat de usor isi gasesc oamenii "scuze". Uite un alt exemplu: avorturile.Milioane de copii nenascuti  mor , ucisi de mamele lor .Sigur , unele regreta toata viata.

Dar se poate trai cu asta! Insa Viata acelui copil s-a stins  pentru ca mama lui nu l-a putut creste, sau nu l-a dorit etc.

Suntem singura specie de pe planeta ( cu exceptia gorilelor) care se ucid intre ei , fara motiv si fara sa fie vorba de instinctul supravietuire.
Experimentat (1.5k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Cred ca am mai discutat asta - a ucide, chiar si semeni, este un fapt banal in natura. Iar privind specia umana  - istoria consemneaza faptul ca viata unui om avea un pret foarte mic in vechime. Astazi, morala curenta impune altceva, dar sa nu excludem posibilitatea ca in "vremuri tulburi" valoarea vietii unui om sa scada din nou ...

Un om poate ucide alt om din foarte multe motive:

- maladiv: pur si simplu nu are discernamant;

- intoxicatii cu alcool sau halucinogene - ca si mai sus;

- alienat social: din motive psihologice - prin prisma unui astfel de individ viata are o valoare mult mai mica decat o percep ceilalti;

- furie "oarba": se stie ca exista niste reflexe atavice, care transced constientul, un om furios sau un om disperat, etc - devine foarte periculos;

- din gelozie: inca un reflex al legilor viului (transmite genele !)

- cu intentie: de obicei din ratiuni de concurenta privind obtinerea unui avantaj social;

- decizia societati: pedeapsa cu moartea este aplicata foarte facil in unele state, de pilda pentru adulter, apostazie, trafic de droguri, delicte de opinie, etc. Prin prisma noastra, acei judecatori se pot numi ucigasi, nu ?

- decizia autoritatii: in razboi sau chiar ca sarcina de serviciu, primesti ordin de la comandant si il executi fara regrete;

- in legitima aparare: ucizi daca (crezi ca) propria viata iti este in pericol. Uneori ucizi chiar si daca numai proprietatea iti este in pericol ..

- din imprudenta: aprecierea eronata a consecintelor posibile. L-ai omorat, "cui prodest ?"

Se poate discuta si despre notiunea psihologica de "regret": sunt persoane care habar n-au, altele care-si uita greselile a doua zi si altele care sunt bantuite intreaga viata ! Si mai sunt si pastile contra "regretului" ... nu trebuie sa ne bazam pe asta, regretul apare postum victimei !

Care este morala ? Noi, ca persoane rationale, trebuie sa cunoastem aceste riscuri si sa luam masuri de prevedere. Caci, cum ziceam, a ucide este un fapt banal in natura ... iar noi chiar facem parte din natura.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Se poate contabiliza şi cazul fortuit?
0 0
Nu l-am mentionat, pentru ca intrebarea lui Radu presupune, daca nu o intentie, macar existenta unei culpe. De pilda, cand esti la volan, sofezi imprudent si-i ucizi oribil pe cei din masina ...
0 plusuri 0 minusuri
am citit un studiu ca in evul mediu numarul asasinatelor in orase era mult mai mare. (probabil  indivizii erau mai violenti, iar probabilitatea sa nu fie descoperit mult mai mare decat in actualitate)

eliminarea inamicului sau a competentei genetice este ceva natural (suntem prezenti aici, pt. ca stramaosii nostrii au asasinat pe altii iar ei eu supravietuit lasand descendenta)

intr-un  studiu cu baieti studenti a demonstrat ca 90% dintre ei s-au gandit cel putin odata in viata la asasinat.
Experimentat (3.3k puncte)
...