Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
414 vizualizari
Să ne limităm la nucleele de hidrogen, adică la protoni. Ce viteze maxime ating protonii din componenţa radiaţiei cosmice?

Dacă ar fi să convertim energia pe care o are un asemenea proton de înaltă energie la intrarea în atmosfera terestră în lucru mecanic, cam ce am putea face cu ea la nivelul solului? (mă interesează o comparaţie banală, de genul unei echivalenţe cu energia cinetică a unui obiect cotidian care se deplasează cu o viteză obişnuită pentru noi).
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Majoritatea razelor cosmice au energii cuprinse intre 100 MeV (o viteza a protonilor de aprox. 40% din viteza luminii) si 10 GeV (aprox 99% din viteza luminii). Cea mai mare energie masurata pana acum este 10^20 eV, echivalentul unei mingi de baseball zburand cu viteza de 100 m/s. Acum ce am putea face cu ele...e putin mai complicat, in sensul ca ar trebui sa reusim captarea lor inainte de a intra in atmosfera, pentru a nu-si pierde din energie. Asta ar presupune o constructie asemanatoare unui satelit care sa le capteze si sa stocheze energia. Apoi...cum ar trebui sa o transportam pe Pamant? Probabil cu o naveta spatiala, alte cateva milioane de dolari cheltuite... nu stiu daca toata afacerea asta ar fi profitabila, decat daca s-ar putea transporta wireless toata energia :)

Experimentat (3.5k puncte)
1 0
Mulţumesc pentru răspuns.

Nu mă gândeam la captarea şi utilizarea acestui tip de energie, deşi poate a sunat astfel...Era o pură curiozitate. m-am şi documentat de atunci şi am dat peste o referinţă cu privire la o aşa-numită "Oh-My-God particle" (un soi de Particula "Dumnezeule mare") care ar deţine titlul neoficial de cea mai energetică rază cosmică pătrunsă în atmosfera terestră:

http://en.wikipedia.org/wiki/Oh-My-God_particle

Energia estimată: 3×10^20 eV (50 J), deci în domeniul de care aţi vorbi şi dvs.
0 0
Nici eu nu m-am gândit până când nu ați pus întrebarea :)
...