Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
910 vizualizari
Volumul atomului creşte odată cu expansiunea universului sau rămâne constant?

Dar volumul unui corp ceresc (planetă, stea) ?
Junior (941 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Deocamdata nu este afectata marimea unui atom sau marimea unei planete, stele, sistem stelar, galaxii sau grup de galaxii.

Expansiunea accelerata, cea care intrece gravitatia si face ca toate corpurile foarte indepartate sa se departeze de noi si intre ele nu a actionat de la inceputurile Universului, ci a devenit puternica abia mai tarziu, daca nu ma insel in urma cu vreo 6 mld ani. Ea este masurabila doar la scara foarte mare. Zonal, gravitatia inca este dominanta.

Se presupune ca daca trendul va fi urmat si aceasta expansiune accelerata devine tot mai puternica cu timpul, va incepe sa se faca simtita si pe distante din ce in ce mai mici, inclusiv mergand pana la nivel atomic si subatomic. Deci in viitor o varianta este ca volumul unui atom sa fie afectat de expansiune, de asemenea structura sa.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Şi totuşi, la începuturi, cînd existau atomi stabili şi deja se formau stele, cam cu 13 mld. ani în urmă, universul era mult mai compact. Putem vorbi de aceleaşi dimensiuni ale atomului şi moleculelor raportat la timpul prezent?
0 0
Da, putem vorbi de aceleasi dimensiuni ale atomilor si la inceput. Universul era mai mic, atomii erau mai apropiati - densitatea era mai mare, dar volumul atomilor era acelasi, pentru ca legile fizicii erau aceleasi. Daca s-ar fi modificat acest volum, fara o modificare in legile de baza atomii s-ar fi dezintegrat intr-un fel sau altul. Iar observatiile deep space facute pana acum nu ai dat vreun indiciu ca legile si constantele fizice s-ar fi modificat in timp.
0 0
Dar dacă legile fizicii care descriu dimensiunea atomică nu s-au modificat în timpul trecut, de ce am presupune că s-ar modifica în viitor, odată cu expansiunea Universului?
0 0
Dar nu e nevoie de asta. Expansiunea este clar accelerata, asta o spun observatiile astronomice, si daca va continua asa va actiona la scara tot mai mica, cu efecte tot mai pronuntate. Era nevoie sa se modifice legile doar pentru cazul de mai sus, cand dimensiunile atomice ar fi trebuit schimbate fara aceasta actiune a expansiunii, pentru ca la inceputurile Universului exista doar expansiunea normala provocata de explozia initiala.
0 0
Dar expensiunea accelerată, apărută la un moment oarecare, nu reprezintă prin ea însăşi o schimbare a legilor fizicii?
0 0
expansiunea accelerata a universului a existat inca de la inceputuri. Ca ea a devenit masurabila abia cu 6 mld de ani in urma...asta e partea a doua.
0 0
Şi dacă a existat de la începuturi, de ce dimensiunea universului nu ar influenţa dimensiunea atomică decât foarte târziu în timp, cândva în viitorul îndepărtat?
Nu ar trebui ca influenţa să se facă simţită dea lungul întregii existenţe a universului sau deloc?
0 0
Si oamenii de stiinta ar dori sa stie de ce expansiunea accelerata a inceput sa se manifeste de la un moment dat incolo. Din pacate inca nu se cunoaste cauza exacta a acesteia, sunt multe intrebari fara raspuns pe langa acest subiect. Energia intunecata este scoasa in fata pentru a explica acest comportament, dar nu se stie exact ce este, sau macar daca exista cu adevarat.
0 plusuri 0 minusuri
Dacă tot zic ăștia de expansiunea universului, mă gîndesc că numai spațiul, distanțele dintre aglomerările de atomi cresc.
Experimentat (3.3k puncte)
1 0
Aş prefera modele agreeate de comunitatea ştiinţifică sau măcar opinii argumentate.
0 0
Mie îmi place să gîndesc, raționez cu capul meu! Nu copiez părerile altora.
1 0
Răspunsul tău nu e un raţionament ci o opinie. Aştept gândirea.
Oricum, în ştiinţă, gândirea nesusţinută de dovezi e teorie, iar teoriile nu sunt adevărate decât dacă sunt demonstrate experimental, altfel intră la categoria presupuneri şi ficţiuni.
0 0
Volumul unui atom este influențat de presiunea la care e supus, astfel densitatea materiei crește odată cu presiunea. În stelele pitice albe, neutronice, dar mai ales în găurile-negre unde densitățile sînt enorme și volumul atomolor devine tot mai mic, ajungînd la dimensiunea nucleului central, în cazul găurilor-negre.
0 0
Eu ştiam că la nivele atomice evenimentele sunt cuantice, adică discontinui, în salturi, şi că volumul atomic nu se modifică cu presiunea, dar că la un moment dat presiunea devine atât de importantă încât să producă colapsul prin pierderea bruscă a învelişului de electroni şi dezorganizarea atomului. Conform cercetărilor un electron nu-şi poate modifica energia (adică distanţa orbitală faţă de nucleu, echivalentă cu volumul atomic) decît discontinuu, în salturi, deci  nici atomul nu-şi poate modifica volumul decît discontinuu, în salturi, pe măsură ce îşi pierde învelişul electonic.
Greşesc?
0 0
Da! Așa ceva e valabil în cazul atomilor liberi. Chear și lichidele, solidele își reduc volumul, la presiuni mari. volumul acelui corp se micșorează, atît prin micșorarea distanței dintre atomi ci și prin reducerea volumului atomilor.
0 0
Interesant. Poţi menţiona vreun experiment sau lucrare ştiinţifică de unde să mă informez asupra acestui fenomen de reducere a volumului atomic?
0 0
Un experiment ar necesita miliarde de atmosfere, presiune.  Dar se cunosc stele cu densitate din ce în ce mai mare, proporțional cu raportul dintre masă și volum (piticele albe - pulsari -stelele neutronice -găuri negre).
0 0
Şi cauzalitatea unde este? Nu văd legătura dintre acele tipuri stelare şi dimensiunile atomice.
0 0
Densitatea acestor corpuri cosmice creste pe măsura masei/volum.
0 0
Asta am înţeles, dar tot nu văd legătura dintre densitatea stelelor şi volumul atomilor.
Teoriile curente acceptă că un atom are volumul constant dar la o presiune foare mare se dezorganizează prin colaps (pierderea învelişului de electroni în prima fază, la piticele albe şi apoi anihilarea electronilor cu protonii la stelele neutronice). Aceste stele ar avea un nucleu de materie dezorganizată peste care se suprapune un strat de materie normală, dar nicăieri volumul unui atom normal nu variază. El ori există ori se dezintegrează fără a avea faze de compresiune intermediare.
...