Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
E posibil sa nu fi fost inteles de aceia editez intrebarea.

Exista libertate absoluta, ce este libertatea ca si concept?; legat de asta, exista sau nu liber arbitru?

Facand o referire la libertatile lui Aristotel, dau un exepmplu foarte simplu:

Eu sunt liber sa fac orice, tu esti liber sa faci orice!'; dar daca eu prin libertatea mea de a face orice i-ti obturez libertatea ta de a face orice, tu mai esti liber?

In fond democratia i-si are fundamentul in aceasta " libertate pozitiva" a lui Aristotel

Am dreptul sa fac orice atata timp cat nu obturez aceias libertate a ta, deci e un acord, nu e o "libertate"
Novice (292 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Salut-Cum sa nu existe libertate???E un drept garantat de constitutie.Doar traim in democratie.Nu mai traim in comunism.
0 0
Daca nu ai nici o idee despre ce este vorba te rog, fa bine si stai in banca ta. Nu stiu cati ani ai sau cat ai citit, sau ce scoala ai, dar te rog, nu te mai pune intr-o situatie atat de jenanta
0 0
Libertatea exista cu siguranta dar a fost ingradita in repetate randuri prin diverse metode.
Este de datoria noastra sa ne trezim odata si sa realizam cine suntem cu adevarat intrucat esti liber sa gandesti si sa evoluezi chiar daca societatea te trage in directia opusa.
0 0
Am 29 de ani si am facut Facultatea de Mecanică a Universităţii „Politehnica” din Timişoara.Dumneata domnule Mircea nu crezi ca intr-o tara democrata ca Romania nu suntem liberi????
0 0
Libertate ? nici în SUA nu este libertate. Libertate este numai de faţadă .Drepturile omului sunt încălcate zilnic şi la noi şi in SUA .Pentru a defini mai bine libertatea îti pot trimite un banc ca mesaj .
0 0
Mircea, cumva te-ai gandit (si) la liberul arbitru cand ai intrebat despre libertate? Ca daca e asa cred ca ar trebui sa formulezi o noua intrebare...

5 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri

Desi se poate discuta si in genere despre liberate, cred ca mai aplicat este sa discutam despre liberatati.

Judecand la nivelul comunitatilor umane, vedem cum difera suma ori tipul libertatilor din diferite tari. De exemplu, intr-o anume tara nu ai libertatea de a-ti face propria afacere, in alta tara nu ai libertatea de a avorta (ori de a face mai multi copii, fara sa fii penalizat).

Desi, in scop de manipulare, se spune, in special de catre politicieni "In tara X nu este libertate", corect este "In tara X nu este libertatea de a face y".

Ca sa ma intorc la intrebarea: da, exista libertate. Exista libertatea de a face anumite lucruri. Nu pe toate, nu cate am dori.

Ce este libertatea? Posibilitatea de a face ceva fara a fi pedepsit, as spune - dar ma refer strict la actiunea cu implicatie sociala / politica.

PS. De acord cu Mircea, TheBest, din nou, e jenant in raspunsurile lui. Jenant de jenant.

Senior (11.9k puncte)
0 0
@Quark:Tu ai vreo problema cu mine-Nici macar nu am dat un raspuns.Am comentat fiindca in Romania libertatea(daca nu ai stiut) e garantata prin constitutie.Si eu ma simpt liber si sunt liber in tara mea.Macar atit mai avem in Romania-Libertate.
0 0
Nu am nicio problema cu tine. Dar ma enerveaza cand vad ca dai raspunsuri in 2 peri.
Tu ai o problema cu punctele. Pe mine ma deranjeaza daca raspunzi in 2 peri indiferent daca e raspuns ori comentariu. Faptul ca un comentariu nu se puncteaza te indreptateste sa raspunzi aiurea?
Daca nu intelegi ce vrea sa intrebe autorul intrebarii, abtine-te. Nu trebuie sa fim specialisti in toate, nu trebuie sa dam cele mai bune raspunsuri mereu, dar putem raspunde de bun-simt. Eu asa cred.
Iar faptul ca la orice raspuns al meu dai un vot negativ spune multe despre tine. Adica despre cat de corect esti in general.
0 0
Off topic: :)) in legatura cu ultima parte, de unde stii de la cine primesti vot negativ?
On: cum a zis mai sus Quarc, libertatea este o actiune intreprinsa fara a depasi limitele legii, iar aceasta libertate este aplicabila in functie de cultura, obiceiurile si legile tarilor.
0 0
Nu stiu sigur, dar sa fie o coincidenta ca atunci cand devine activ pe site TheBest apar voturile negative la intrebarile / raspunsurile mele?
2 plusuri 0 minusuri
Libertatea ar trebui să fie independenţa totală de factorii externi.

După cum ştim suntem dependenţi de aer ,de vecini,de legi ,etc......

Mai grav unii oameni sunt dependenţi de alcool sau droguri
Junior (632 puncte)
1 plus 0 minusuri
Depinde la ce se refera libertatea. Esti liber sa faci ce vrei, daca poti, ca daca nu poti, nu ai nici o libertate. Vorba ceia: "Cine poate - oase roade , cine nu... nici carne"
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 1 minus
Libertatea pe care o cautati o puteti gasi numai in natura, in pusteitate.

Indiferent de tara in care va nasteti aceasta libertate scade, incepand cu nasterea. De cand te nasti esti indoctrinat de credinta de care apartine comunitatea ta. (deci nu primesti libertatea de ati alege credinta)

Odata cu evolutia tehnologiei, orice convorbire telefonica iti este inregistrata, prin posesia unui telefon, poti fi urmarit non stop. Prin utilizarea unui calculator, (net) toate siteurile accesate iti sunt monitorizate si stocate.

Prin faptul ca nu poti face absolut ce vrei este o lipsa de libertate. (nu va ganditi neaparat la o crima, luam un exemplu banal, in romania poti sa tai o vaca, in india daca tai o vaca, pedeapsa ta poate fi moartea si multe alte exemple.)

Deci apartinand unei comunitati, trebuie sa te supui majoritatii sau minoritatii si sa urmezi anumite reguli.

 

Later Edit:

O alta problema de care m-am izbit astazi este ca mi s-a cerut telefonul pt confirmarea contului de FB. Asta este o alta modalitate de a te urmarii. Daca nu iti bagai nr de telefon contul devenea inaccesibil. Daca eram o persoana care nu foloseste un tel mobil ce faceam ? Renuntam la contu meu ?
Senior (6.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Salut,

Daca te referi la libertate, chiar din definite este conditionata de "anumite imprejurari" deci nu poti spune ca exista libertate absoluta.

Legat de liberul arbitru pe wikipedia varianta engleza poti gasi o teorie filozofica pentru orice punct de vedere vrei sa sustii.

Ca parere personala suntem in primul rand conditionati de legile naturii (daca sar de la geam si vreau sa imi iau zborul nu voi putea sad), de legile (scrise si nescrise) societatii in care ne aflam (aici ma refer in special la consecintele alegerilor noastre), de bagajul de cunostinte pe care il avem la dispozitie si de insasi libertatea sau liberul arbitru celorlalti oameni. Daca pe jos vad un mar sunt liber sa-l iau cu conditia sa nu doreasca sa-l ia altcineva si sa nu fie mai aproape decat mine de acel mar (sper ca se intelege ce am vrut sa spun). In consecinta nu voi putea sustine "existenta" libertatii absolute sau liberului arbitru absolut.

PS cred ca am uitat sa mentionez si valorile morale proprii fiecarei persoane.

Novice (185 puncte)
0 0
De acord.
Consider ca suntem produsul determinarii, produsul cauzei, deci libertatea ca, concept, nu exista
0 0
Bineinteles ca libertatea, ca si concept, exista. Tocmai ce l-am folosit toti mai sus.
Si exista libertati, asa cum am scris mai sus. Nu ai, de exemplu, Mircea, libertatea de a munci in Italia? E un exemplu de libertate din multele posibile, nu?
0 0
Libertatea exista, liberul arbitru exista. Nu putem atinge absolutul celor doua concepte pentru ca suntem limitati mai mult sau mai putin de ceea ce am mentionat in comentariul anterior.
0 0
Oameni buni, libertate inseamna ideterminare, am impresia ca am pus intrebarea unde nu trebuie! Avem 2000 de ani de filosofie si stiinta care ne spune asta. Ce e cu voi? Ori nu a-ti studiat nimic si va bazati pe cultura generala, or aveti alte cunostinte care va descalifica de a da un raspuns in acest domeniu?
0 0
Într-adevăr, nu exista libertate absoluta atât timp cât suntem conditionati de consecinte.
0 0
Totuși, libertatea exista in măsura in care exista alegere. Pot alege cu ce haine ma imbrac sau ce voi mânca. Pot alege in fiecare minut al vieții mele dintre multe opțiune si chiar daca unele sunt dezagreabile, sunt tot alegeri. Apoi libertatea de a alege nu e tot una cu a controla. Ideaa controlului e din start pervertita de însuși conceptul controlului. Revenind la libertate, ea exista numai in măsura in care am posibilitatea de a alege. Alegerea fiind conditionata de rezultatele, suntem liberi cu limite bine stabilite.
...