Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
647 vizualizari
Credeti ca va aparea o alta care sa o depaseasca? Cum vedeti viitorul Facebook ?
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Internet
2 0
Oare prin catrenele lui Nostradamus, de care se vorbea recent pe aici, s-o putea găsi un răspuns?

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
personal vad viitorul retelelor de socializare in solutii ce paradoxal implica mai multa "interactiune face to face" si ma refer aici in primul rand la modelele de realitate augmentativa, ce par a fi dezvolatate de Microsoft si Google. Ar fi chiar interesant ca purtand anumite dispozitive optice, gen ochelari sau lentile de contact, printr-o singura clipire sa ti se dezvaluie pe retina profilul unei persoane si/sau unui lucru oarecare (strada, bloc, masina, magazin etc)
Junior (526 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Întrebarea cere o prezicere puțin cam prea concretă, care devine nesigură rapid pe măsură ce ne uităm la un viitor mai îndepărtat. Facebook aproape sigur va supraviețui pînă săptămîna viitoare, dar dacă va mai fi peste 10 ani e greu de spus.

În schimb cred că se pot face preziceri ceva mai generale, pe un termen mult mai îndepărtat, despre rețelele de socializare ca idee. Oamenii vor avea în continuare nevoie să comunice și să socializeze. Vrem să stăm în contact cu rude, prieteni și cunoștințe, chiar dacă ne aflăm la distanță. Vrem să găsim oameni cu interesele și pasiunile noastre și vrem să facem schimb de idei cu ei. Vrem să fim la curent cu evenimentele importante din lume, cu noile descoperiri, cu noile tehnologii sau cu evenimentele mărunte care ni se par interesante și vrem să vorbim despre ele cu cunoscuți sau necunoscuți. Vrem să putem pune întrebări, să ne găsim perechea vieții, să cerem socoteală guvernului, să votăm sau să participăm la sondaje etc.

Pentru astea în prezent se folosesc o mulțime de platforme înguste: Facebook, forumuri de discuții, servicii de e-mail, Scientia, Google, Skype, YouTube etc., iar pentru unele dorințe legate de socializare și comunicare încă nu există platforme bine puse la punct. Bănuiesc că în locul acestor platforme vor apărea standarde, în așa fel încît dintr-un singur program să poți discuta prin video ca pe Skype, vedea pozele prietenilor ca pe Facebook, căuta ca pe Google, vedea filme ca pe YouTube, pune întrebări ca pe Scientia etc.

Cred că lucrurile se îndreaptă spre un viitor în care fiecare om va folosi un avatar, în sensul unui program care să se ocupe de interacțiunea dintre om și internet. Acel avatar ar urmări știrile și l-ar anunța pe om cînd apare ceva important (potrivit unor priorități), ar observa că prietenii au postat filme sau poze, l-ar anunța pe om cînd s-a răspuns la întrebările lui etc. și în general s-ar ocupa de tot ce înseamnă prezența omului respectiv pe internet (gestionarea datelor personale, depozitarea și accesarea informațiilor, comunicare în direct etc.).

Într-un astfel de viitor actualul Facebook, ca sit de internet, și celelalte platforme înguste nu ar mai avea rost. În schimb ar exista firme care să se ocupe cu furnizarea întregului pachet de servicii, atît de socializare și comunicare cît și de altă natură: muncă, educație, afaceri, domiciliu, medicină, amuzament și așa mai departe. Desigur, vor exista în continuare branduri, concurență și efortul de a satisface exigențele clienților.

Dacă Facebook va face parte dintr-un asemenea viitor sau nu, asta depinde numai de ei. Cred că au oameni suficient de inteligenți încît firma să evolueze bine și să supraviețuiască. Dacă nu, o vor face alte firme. În prezent am impresia că Apple și Google se îndreaptă puțin cîte puțin spre viitorul de care vorbesc, în sensul furnizării unei palete foarte largi de servicii din domenii foarte diferite.
Expert (12.9k puncte)
...