Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
De exemplu, apa in stare pura, adica doar H2O,  are timp de injumatatire?
Junior (1.5k puncte) in categoria Fizica
1 0
Ce inseamna injumatatire ?

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri

Nu e domeniul meu, dar sper să pot da măcar un răspuns simplu.

Timpul de înjumătățire privește dezintegrarea nucleelor. Este timpul după care dintr-o populație de multe nuclee identice se dezintegrează jumătate. Timpul de înjumătățire este specific fiecărui izotop al fiecărui element. Asta face, de exemplu, ca un obiect care conține atomi de carbon să-și schimbe proporțiile dintre izotopii de carbon în timp, pentru că unii sînt mai stabili decît alții. Asta permite datarea resturilor biologice, printre altele.

Ca urmare nu putem vorbi despre timpul de înjumătățire al unei molecule de apă, decît eventual dacă este o moleculă care are în compoziție un izotop instabil și care se strică după dezintegrarea lui.

Expert (12.9k puncte)
0 0
As "plusa" cu urmatoarele intrebari: in ce sens se dezintegreaza nucleele identice? Se transforma in altceva? Ce se intampla cu masa elementului chimic dupa aceasta "injumatatire"?
0 0
Da, prin dezintegrare un element chimic se poate transforma în altul. De exemplu radiocarbonul, C14, se transformă în azot, N14, plus încă două particule emise. Există însă și dezintegrări prin care un element chimic se transformă în același element dar alt izotop, sau chiar în același izotop, dar în altă stare energetică.

La ultima întrebare cred că faceți o confuzie între numărul de atomi și masa unui atom. M-aș fi așteptat să întrebați ce se întîmplă cu masa atomului sau a nucleului după dezintegrare, nu după înjumătățire. Înjumătățirea privește reducerea numărului de nuclee de un anumit fel dintr-o populație dată, de exemplu reducerea numărului de atomi C14 dintr-un obiect arheologic. Masa atomului în urma dezintegrării poate să fie mai mică decît cea dinainte de dezintegrare, egală sau mai mare. Perioada de înjumătățire arată cît de frecvent se produce dezintegrarea, iar ce se întîmplă cu masa fiecărui nucleu e altă poveste.
0 plusuri 1 minus
Cred ca se aplica acelor elemente care prezinta radioactivitate mare cum este uraniu si carbonul 14.Si nu acele element nu se va descompune in altu sau sa se formeze un altu ,ci doar atomii unui element se imputineaza datorita radioactivitattii ,adica dezintegrarii nuceleilor acelor atomi care vor emite radiatii.Cu alte cuvinte un element din sistemul periodic este sau are mai muti atomi.O bucata de fier de ex nu este doar un atom de fier,el este alcatuit din f multi atimo de fier.Deci acea bucata de fier va pierde o parte din atomi dar tot fier va ramine,insa mai putin.Dezintegrarea si aparitia altor nuclee de alti atomi are loc atunci cind acest proces este de dezintegrare este f mult grabit asa cum este cazul fisiunii sau fuziunii nucleare.In mod normal nu apar aceste fenomene aici pe pamint.Intrebi ce se intimpla cu masa acelor atomi care se injumatatesc?Pai o parte se pierde sau se transforma in energie si este eliberata,o alta parte actioneaza asupra altori atomi bombardindule nuceleele si o alta se transforma in altceva.Cum am dat eu ex cu fierul asa ca sa ne fie mai usor de inteles se duce ca rugina.Deci acei atomi sau transformat in altceva decit fier.
Junior (392 puncte)
...