Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
440 vizualizari
Sau au fost niste predictii previzibile. Ce impact ar avea asupra explicatiilor stiintifice ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Nu are cum fi ceva adevărat. Ar trebui să venim cu explicaţii supranaturale pentru a justifica faptul că un ins, cu nume Nostradamus, a putut să prevadă cu precizie ce se va întâmpla peste zeci, sute de ani.

Dacă astăzi am stabili că ceea ce a spus Nostradamus, măcar într-un singur caz de predicţie, este sută la sută adevărat, ştiinţa ar rămâne fără replică, pentru că deşi teoretic s-ar putea prezice ceva despre viitor pe baza stării unui sistem la un moment dat, să iei în calcul enormitatea de variabile existente pentru a prezice: ani, fapte, nume pentru inşi nenăscuţi şamd - trebuie să fie dincolo de puterea de explicaţie a oricărui cercetăror, chiar şi genial.

O predicţie adevărată, deci, ar fi un mare semn de întrebare pentru ştiinţă, un mister de nepătruns. Dar până acum Nostradamus ne-a ferit de un asemenea cutremur :)

Senior (11.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Nostradamus s-a folosit de un fapt simplu: acela că istoria se repetă. Astfel, având deja cunoștința evenimentelor trecute, nu a făcut altceva decât să le facă o descriere propriu-zisă în cadrul catrenelor sale, bazându-se pe caracterul lor repetabil. Evenimentele din viitor deveneau, cu ajutorul acestei metode, previzibile.

Desigur, această ciclitate a istoriei are un mic defect: istoria se repetă, dar niciodată exact la fel. Putem astfel să presupunem cum a reușit acest tip să prezică evenimente viitoare, chiar dacă unele lucruri i-au scăpat până și lui.

Dacă aceasta ar fi explicația corectă, atunci impactul asupra științei ar fi inexistent, deoarece această metodă nu necesită nimic supranatural, ci doar puțină logică.
Experimentat (3.5k puncte)
...