Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.5k vizualizari

Am auzit chestiunea asta cu mai multe ocazii: mai bine laşi becul deschis, dacă pleci 2-3 minute dintr-o cameră, pentru că altfel rişti să-l arzi mai repede decât ar fi cazul. De ce ar fi aşa?

Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Da! La aprindere curentul inițial e mult mai mare, iar filamentul nu e riguros de aceiași secțiune pe toată lungimea, făcînd ca pe porțiuni mai subțiri și cu rezistivitate mai mare, filamentul se încălzește mai repede și mai puternic, ducînd la evaporarea de wolfram de pe porțiunea respectivă. Evaporarea de wolfram face ca porțiunea de filament, respectivă să se subțieze pînă la o aprindere cînd se topește și evaporează de tot .
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Şi cu toate astea durata de viaţă stabilită de producător pare a depinde de numărul de ore de funcţionare şi nu de porniri opriri.
Aşa se explică, cred, şi faptul că becul de la frigider ţine ani de zile, fiind pornit şi oprit de multe ori pe zi, dar în total fiind aprins câteva minute pe zi.

Nu am înţeles ce înseamnă că la aprindere curentul iniţial e mult mai mare. Decât cine?
0 0
Decît curentul suportat în timpul cît e aprins.  La un bec de 100W, în primele milisecunde de la stabilirea contactului; curantul poate să ajungă la 7 amperi, ca apoi să scadă la 0,45 amperi.  Explicația: filamentul rece are rezistivitatea electrică mult mai mică decît același filament adus la incandescentă.
0 plusuri 1 minus
In cazul becurilor incandescente nu stiu daca asa este.Eu nu cred ca se scurteaza viata becului.La aceste becuri conteaza durata folosirii acelui filament.Ce se spune se ap;lica becurilor fluorescente.Aprinderea si stingerea lor repetata duce la moartea mai timpurie a lor pt ca acolo aprinderea se face unui gaz,deci cu ct faci mai multe aprinderi consumi si acel gaz.Ceva asemanator unei brichete as zice eu.La becurile incandescente nu cred ca curentul la aprindere este mai mare,as zice ca este exact cit este in orice moment.Un bec incadescent are un filament care de fapt nu consuma curent electric propriuzis ca un motror electric,ci acel filament chiar se opune trecerii curentului prin ele curent care tot venind si bombardind acel filament duce la degajare de caldura.Deci raspunsul este ca nu se scurteaza viata becurilor incandescente prin aprinderi repetate.Asta este valabil in cazul becurilor fluorescente care folosesc gaze care ard pt a da lumina si bineinteles si un luminoscent care sa reflelcte lumina mai tare.
Junior (392 puncte)
1 0
La becurile cu incandescență rezistența filamentului rece este mică față de a filamentului aprins. Puteți măsura rezistența în cele două cazuri, folosind o dată un curent slab (cît injectează un ohmmetru obișnuit) și o dată curentul nominal al becului. Veți avea surprize. Ca urmare curentul la aprindere e mare, pentru o fracțiune de secundă pînă se înfierbîntă filamentul, apoi scade la normal.

Ați observat că becul se arde uneori tocmai atunci cînd încercați să-l aprindeți? Face o flamă scurtă și moare. Oare ce-o fi însemnînd asta? Sigur, becurile se mai ard și în timpul funcționării, dar cînd un bec se arde la aprindere înseamnă că șocul inițial a fost prea mare.

Despre lămpile fluorescente n-am mai auzit teoria că gazul din interior arde.
0 0
Tocmai ai raspuns exact ce eu am spus.AStita timp cit acel bec este rece ai toate sansele sa se arda mult mai rapid.Atunci cind repeti actiunea aprins stins aprins stins acel filament deja este incalzit deci nu se va arde,sau sansele lui sint mult mai mici dea se arde decit incazul primei aprinderi dupa o perioada mai lunga de timp.Iara la lampile fluorescente da am dato de gard am spus ceva gresit.Multam oricum aici ai dreptate.Restul ca in cazul lampilor fluorescente se intimpla chestia asta cu arsul mia spuso un inginer electrician care era si profesor.Acum daca el spunea prostii am spus si eu o prostie.
0 0
Scuze, mi s-a părut că ați făcut afirmația: „La becurile incandescente nu cred ca curentul la aprindere este mai mare,as zice ca este exact cit este in orice moment.” Dacă ați fi spus asta, ar fi fost greșit.
...