Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
793 vizualizari
Ac=v^2/r
Junior (625 puncte) in categoria Fizica
2 0
Nu e clar ce întrebați. Înțeleg că vă referiți la modulul vectorului viteză, dar nu e clar la ce efect vă gîndiți. Influența faptului că orbita e eliptică? Influența Lunii, care accelerează și decelerează periodic Pămîntul pe orbită? Influența celorlalte planete? Vreun efect pe termen foarte lung care modifică orbita Pămîntului puțin cîte puțin?

Sau poate vorbiți de rotația Pămîntului în jurul propriei axe?

Așa cum ați pus-o, întrebarea are un răspuns foarte complex. Dacă vă referiți numai la unul dintre aspecte precizați care, altfel e o mare risipă de timp pentru cel care ar încerca să acopere tot.

Și nu strică pe viitor atunci cînd întrebați ceva să vă puneți în locul celor care primesc întrebarea fără să știe ce aveți în minte. E o datorie elementară pentru comunicarea dintre oameni.
0 0
Incearca si tu sa te pui in locul meu . La urma urmei nici nu stiu cum functioneaza Acceleratia centripeta . De aceea de-as fi stiut eu cum sa formulez intrebarea corect , as fi stiut si raspunsul, caci in fizica este nevoie de multa gandire de sine statatoare , logica , cel putin asa procedez eu . Deci nu as mai fi pus aceasta intrebare daca as fi stiut  depre ce vorbesc.
0 0
Nu e vorba de a formula o întrebare corect, ci de a ne spune și nouă ce aveți în minte. Eu încă nu știu la ce viteză vă referiți. Viteza cu care se învîrtește Pămîntul în jurul propriei axe? Sau viteza sa pe orbită în jurul Soarelui? Sau altă viteză? Apoi cînd vorbiți de creșterea și scăderea unei viteze probabil vă gîndiți și la o cauză, pentru că în mod normal în cosmos, unde nu sînt frecări, orice mișcare de rotație sau translație continuă la nesfîrșit.

Eu asta vreau, să mă pun în locul dumneavoastră ca să știu ce informații vă lipsesc și să vi le dau. Dar nu pot face asta pînă nu știu la ce anume vă gîndiți cînd puneți întrebarea. Aș putea încerca să ghicesc, dar sînt atît de multe variante posibile încît răspunsul ar fi foarte stufos, de forma unei serii de „Dacă vă referiți la X1 atunci răspunsul e Y1, dacă X2 atunci Y2 etc.”.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
deocamdata nici nu se mareste,nici nu se micsoreaza,ramane aceeasi...
Novice (211 puncte)
0 0
Răspunsul e pe măsura întrebării, adică la fel de confuz.

Dacă Lemon969 se referă la mișcarea de rotație (în jurul axei), atunci răspunsul este valabil numai dacă Pămîntul e un corp rigid, pentru ca efectele mareice să nu se manifeste. Și alte cîteva ipoteze. În realitate rotația Pămîntului nu are viteză constantă, ci încetinește.

Dacă Lemon969 se referă la mișcarea de revoluție (în jurul Soarelui), atunci răspunsul este valabil numai în modelul cel mai simplu al unei orbite circulare și într-un Sistem Solar care nu conține decît Pămîntul și Soarele. În plus mai e necesară ipoteza că presiunea fotonică a radiației solare e neglijabilă. Și alte cîteva ipoteze. În realitate revoluția Pămîntului nu se face cu viteză constantă, ci oscilantă.

Dacă Lemon969 se referă la mișcarea Pămîntului în cadrul galaxiei noastre, răspunsul e greșit.

Dacă...
0 plusuri 2 minusuri
Cred ca intrebi daca miscare de revolutie in jurul soarelui se modifica cumva in timp sau in cursul unei revolutii complete.Cred ca sint ceva odificari dar nu majore.Pamintul este atras si la rindul lui atrage soarele cu aceasi forta mai tot timpul,insa avem o diferenta atita timp cit durata unui an oscileaza cu o zi doua la 4 ani odata sau nu mai stiu exact.Din ce cauza nu mai stiu.Poate probabil sa fie din cauza schimbarilor ce se pertrec in soare sau regulat ,ori pe pamint,chestii de genul asta.
Junior (392 puncte)
0 0
Ce rost are să emiteți ipoteze (fanteziste) dacă în același timp recunoașteți că nu știți? Nu e mai logic să vă documentați mai întîi?
...