Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.8k vizualizari

Întrebarea are la bază discuţia de aici: http://www.scientia.ro/qa/12761/cat-de-gros-ar-trebui-sa-fie-un-cablu-din-otel-incat-sa-sustina-greutatea-terrei

Greutatea depinde de masă şi de acceleraţia gravitaţională. Am văzut că există opinii cum că Pământul ar fi în vid şi nu s-ar exercita asupra Pământului nicio forţă gravitaţională, deci greutatea ar fi zero. E adevărat? Soarele, dar şi celelalte planete, nu exercită o atracţie gravitaţională asupra Terrei?

Se poate face o estimare a greutăţii Pământului?

Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Masa  pamantului este egala cu 6 x 10^24 kg , greutatea depinde in raport cu ce corp din univers in luam . Fata de soare ,el tot are greutate , insa rotinduse pamantul nu cade.
Junior (625 puncte)
4 plusuri 0 minusuri

Ca să vorbim de greutatea unui corp trebuie să precizăm (sau să se subînțeleagă fără ambiguitate) la ce cîmp gravitațional ne referim. Așadar întrebarea e ambiguă, pentru că nu e clar dacă ne referim la greutatea Pămîntului în propriul său cîmp gravitațional, în cîmpul gravitațional al Soarelui, al Lunii etc. sau în cîmpul rezultant al tuturor corpurilor din univers.

În general cînd vorbim de greutate ne referim la cîmpul gravitațional al Pămîntului, pentru că de obicei vorbim despre corpuri de pe Pămînt: greutatea unui măr, a unui autoturism etc. Dar orice corp, în propriul său cîmp gravitațional, are greutatea zero. Cum putem demonstra asta? Simplu: oricare două părți infinitezimale ale corpului se atrag cu forțe egale și în direcții opuse; de aceea suma forțelor de atracție gravitațională asupra întregului corp este zero. Altfel spus, corpul nu se poate pune în mișcare accelerată pe sine însuși numai prin acțiunea forțelor de atracție gravitațională interne. Poate cel mult să se deformeze pe sine însuși prin propria sa atracție gravitațională.

Deci ne-am lămurit că greutatea Pămîntului în propriul său cîmp gravitațional este zero.

Dar în cîmpurile gravitaționale produse de celelalte corpuri? În primul rînd Soarele, apoi Luna, apoi Jupiter și în fine celelalte planete și obiecte din Sistemul Solar și de mai departe produc un cîmp gravitațional. Dacă nu s-ar afla în mișcare pe orbită, Pămîntul ar începe să se miște accelerat aproximativ spre Soare, mai exact spre o direcție dată de rezultanta forțelor de atracție produse de toate corpurile din univers.

Neglijînd pentru simplitate toate corpurile în afară de Soare, cît este greutatea Pămîntului? Se poate calcula simplu cunoscînd masa Pămîntului, a Soarelui, distanța dintre cele două corpuri și constanta atracției universale. La fel putem calcula greutatea Pămîntului și în cîmpul celorlalte obiecte și la urmă putem compune greutățile obținute.

Formula G = m g nu ne folosește aici decît eventual post factum, pentru a calcula cît este accelerația gravitațională g (alta decît accelerația gravitațională produsă de Pămînt la suprafața sa) după ce deja cunoaștem greutatea G din altă parte, și anume din legea atracției universale.

Am calculat acum și mi-a ieșit că accelerația gravitațională a Soarelui la distanța unde se află Pămîntul este g = 0,00593 m/s^2, adică cu peste 3 ordine de mărime mai mic decît accelerația la suprafața Pămîntului. De asemenea, greutatea Pămîntului în cîmpul Soarelui, la distanța asta, este 3,543*10^22 kg (dacă n-am greșit la socoteli).

Mișcarea Pămîntului este astfel dată de toate forțele de atracție din jur și de propria sa inerție. Din atracția Soarelui se naște mișcarea orbitală eliptică. Din atracția Lunii această elipsă se „ondulează” oarecum sinusoidal. Jupiter și celelalte planete și corpuri deformează și ele ușor elipsa noastră ondulată.

Expert (12.9k puncte)
0 0
cata stiinta poate incapea in mintea unui om
0 plusuri 1 minus

pamantul nu are ``greutate``...

``Pământul ar fi în vid şi nu s-ar exercita asupra Pământului nicio forţă gravitaţională, deci greutatea ar fi zero``

greutatea e zero,adica nu exista,dar nu din cauza asta...

``Soarele, dar şi celelalte planete, nu exercită o atracţie gravitaţională asupra Terrei?``

numai soarele exercita o atractie gravitationala asupra pamantului si il tine pe o orbita circumsolara...

nu incercati sa calculati masa,distanta si acceleratia gravitationala intre corpuri ceresti cu aceeasi formula.care mai e si gresita...

Novice (211 puncte)
4 0
Spuneți că Pămîntul nu are greutate și apoi mai spuneți că Soarele exercită atracție gravitațională asupra Pămîntului. Cele două afirmații se contrazic.

Și mă rog de ce numai Soarele atrage gravitațional Pămîntul? Luna ce cusur are? Jupiter ce cusur are? Dar celelalte corpuri din Sistemul Solar și de fapt din tot universul?

Încă nu ați spus de ce legea atracției universale ar fi greșită. Repetați ad nauseam afirmația asta, fără nici o justificare, ceea ce nu o face deloc mai adevărată, ci dimpotrivă din ce în ce mai suspectă.
3 0
Solartec, sunt convins că sunteți la curent cu faptul că ieri, la doar 27000 de kilometri de Pământ, a trecut un asteroid comparabil ca dimensiuni cu jumătate dintr-un teren de fotbal. El a fost văzut și monitorizat de observatoare performate, dar a fost suficient de apropiat pentru a putea fi observat de amatori, chiar și printr-un simplu binoclu.
 Distanța la care s-a aflat de Terra, comparată cu, să zicem, o biată unitate astronomică egală cu distanța medie Pământ-Soare, este aproape neglijabilă. Ea cade între nivelul mării și altitudinea celor mai îndepărtați sateliți lansați de om. Este cam de 3-4 ori distanța dintre București și New York.
 Cu toate acestea, bazându-se pe formula "greșită" a Legii Atracției Universale, astronomii au anticipat cu finețe traiectoria și v-au dat asigurări că obiectul cosmic nu vă va cădea în cap. Și nu v-a căzut (aici parcă am totuși niște dubii dar, ce-i drept, foarte, foarte mici).
 Dacă aveți o teorie și formule proprii, de ce nu dați fuga la Editura Academiei să le publicați, în loc să va pierdeți vremea pe un biet sit de popularizarea științei?
 Ar fi un câștig pentru toată lumea.
0 3
``Cu toate acestea, bazându-se pe formula "greșită" a Legii Atracției Universale, astronomii au anticipat cu finețe traiectoria și v-au dat asigurări că obiectul cosmic nu vă va cădea în cap.``
astea sunt vorbe goale atata timp cat nu cunoasteti calculele...
pe mine nu ma intereseaza sa public nimic,atata timp cat nu se intelege nici un rationament elementar de 2 bani de catre orice om...fizicienii sunt mult mai obtuji si indoctrinati si se cred deosebiti-uitati-va la siturile lor=o ceata de maidanezi ...dar un rationament nu castiga prin faptul ca nu  se intelege,ci pierde...
eu am prezentat in multe locuri teoria mea,fara ca cineva sa incerce s-o inteleaga sau sa ma intrebe ceva,fiind respinsa din start,ca nu e pe val cu americanii,care cauta specialisti in astronomie,robotica,etc.la gradinita,sa faca tabere cu ei-hehehe...
0 1
*************
2 0
Eu am subliniat fapte si situatii care dovedesc viabilitatea si corectitudinea unei teorii, aceea a atractiei universale, din interiorul careia astronomii au calculat traiectoria asteroidului.
Daca singurul contraargument este ca vorbesc "vorbe goale", imi dau seama ca am gresit intrand in discutie cu dumneavoastra, greseala pe care nu o voi mai repeta.
P.S. Nu ati observat ca singurul mod in care ati reusit pana acum sa va distingeti pe acest forum este mitocania?
0 3
regrete eterne...
``Eu am subliniat fapte si situatii care dovedesc viabilitatea si corectitudinea unei teorii, aceea a atractiei universale, din interiorul careia astronomii au calculat traiectoria asteroidului.``
adik?
2 0
Solartec, datele privind traiectoria asteroidului au fost publicate înainte de apropierea lui de Pămînt și s-au confirmat cu excelentă precizie. S-a știut exact în ce direcție pe cer trebuie să-ți îndrepți telescopul, și cine l-a îndreptat în locul potrivit la momentul potrivit a găsit asteroidul exact acolo. Singura teorie aplicată a fost legea atracției universale (corecții relativiste nu au fost necesare). Altă teorie nici nu avem.

Cum altfel explicați atîta precizie? Asteroidul nu s-a văzut cu ochiul liber, iar cerul e mare, nu merge să-l scanezi pe tot ca să găsești un biet asteroid.

O observație: programele pe care le folosesc în general astronomii amatori pentru calculul pozițiilor corpurilor cerești se bazează pe formule simplificate ale traiectoriilor, pe orbite fixe, pentru o viteză de calcul cît mai mare pe perioade mari de timp. Dar din cauza marii apropieri de Pămînt orbita asteroidului de ieri s-a modificat radical (și definitiv), încît formulele simplificate din softurile obișnuite nu s-au putut folosi pentru calculul traiectoriei. În schimb traiectoria s-a putut calcula cu mare precizie prin simulare, adică prin aplicarea directă a legii atracției universale, în pași mici. Rezultatele simulării au fost publicate de NASA înainte de apropierea asteroidului și s-au adeverit. De altfel oricine poate cere unui server de la NASA să calculeze efemeridele asteroidului, prin interfața Horizons:

http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi?find_body=1&body_group=sb&sstr=2012%20DA14

Cum credeți că se fac aceste calcule încît să se potrivească atît de precis cu realitatea? Ce formulă credeți că aplică? Cumva formula dumneavoastră?
0 2
ha,,,
aratati calculele si imi fac harakiri in fata inaltimii-tale...
2 0
Răspuns neserios. Nu trebuie să vă arăt eu nimic. E suficient să constatați că predicția astronomilor a funcționat perfect, deși ei nu au la dispoziție decît legea atracției universale. Ce vreți mai mult decît atît? Apropo, formula dumneavoastră ce predicție a făcut?

Harakiri vă tot faceți de cînd ați venit la Scientia. La fiecare replică spuneți cîte o prostie, ca să ne fie clar cu cine avem de-a face.
0 2
cine vrea sa invete fizica se poate inscrie la meditatii...
...