Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.8k vizualizari
Senior (6.9k puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Migrena este o boală a creierului ce afectează aproximativ 12% din totalul populaţiei.  Se prezintă ca atacuri de durere de cap bilaterală trepidantă, fiind înrăutăţită de mişcări şi activităţile cotidiene, durând între 4 şi 72 de ore.

Mecanismele producerii migrenei rămân incomplet înţelese. Cu toate acestea, noile tehnologii au permis formularea conceptelor actuale care explică, în parte, sindromul migrenei.

Teoria vasculară

În anii ’40 şi ’50 a fost propusă teoria vasculară pentru a explica fiziopatologia migrenei. Harold Wolff credea că ischemia indusă de vasoconstricţia intracraniană este responsabilă de aura migrenoasă, iar vasodilataţia consecutivă alături de activarea nervilor nociceptivi (care transmit informaţia dureroasă) perivasculari (din jurul vaselor de sânge) ar produce durerea de cap.

Teoria se baza pe următoarele 3 observaţii:
-vasele extracraniene deveneau destinse şi pulsatile în timpul atacului migrenos;
-stimularea vaselor intracraniene la o persoană trează inducea durerea de cap;
-vasoconstrictoarele (medicamente care produc constricţia vaselor de sânge) ameliorează durerea de cap, în timp ce vasodilatatoarele (medicamente care produc dilatarea vaselor de sânge) provoacă un atac;

Cu toate acestea, teoria în cauză nu explică prodromul (simptom care indică debutul unei boli) şi caracteristicile asociate, eficacitatea anumitor medicamente folosite în tratamentul migrenei care nu au efect asupra vaselor de sânge, cat şi faptul că majoritatea pacienţilor nu prezintă o aură. Mai mult, acum când dispunem de o mulţime de mijloace imagistice performante,  cercetătorii au descoperit că valorile fluxului sangvin cerebral erau inconstante cu teoria vasculară. Studiile cu ajutorul tomografiei intracarotidiene şi cu emisie de un singur foton (SPECT – Intracarotid and single-photon emission computed tomography) au arătat că durerea de cap este disociată de hiperperfuzie în perioada de debut şi final la pacienţii care suferă de migrenă cu aură.

Teoria neurovasculară

Teoria neurovasculară susţine că o serie de evenimente neurale şi vasculare complexe  declanşează migrena. Potrivit acestei teorii, migrena este în primul rând un proces neurogenic (determinat de sistemul nervos, de stimularea nervoase) cu modificări cerebrale în perfuzia cerebrală.

La bază, un migrenos care nu are o durere de cap prezintă o stare de hiperexcitabilitate neuronală la nivelul cortexului cerebral, în special la nivelul cortexului occipital (porţiunea creierului situată cel mai posterior). Aceste rezultate au fost demonstrate  în studii de stimulare magnetică transcranială şi cu ajutorul RMN-ului funcţional. (fMRI – Rezonanţă Magnetică Nucleară funcţională). Aceste observaţii explică susceptibilitatea aparte a creierului migrenos la durerile de cap.

Continuarea articolului!

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
In primul rand, pesoanele predispuse la migrene au o densitate mult mai mare de receptori pentru factorii ce determina vasoconstrictia.
Prodromul este caracterizat de vasoconstrictie care cauzeaza o usoara hipoxie neuronala, ce are ca rezultat cresterea excitabilitatii neuronale. Se mai adauga si fenomenul de tractiune neuronala, adica artera cand se contracta, trage dupa ea legaturile neuronale.
 Reflex vasoconstrictiei, apare vasoldilatatia compensatorie, care e cauza reala de durere de cap, deoarece preseaza atat pe receptorii perivasculari, cat si pe neuronii adiacenti, deoarece cutia craniana e inextensibila. Asadar, neuronii sunt din nou stimulati mecanic, iar la EEG apar zone hiperreactive acolo unde sunt migrene.
Odata cu inaintarea in varsta, vasele se sclerozeaza, devin din ce in ce mai inflexibile si nu mai reactioneaza asa usor la contractie si distensie, fapt ce explica ameliorarea migrenelor dupa 60 de ani!
0 0
@Roua Cretoiu, ce ne puteti spune si despre persoanele la care au inceput migrenele in urma unor lovituri accidentale la cap?
0 0
Posibil, acele migrene sunt rezultatul unui dezechilibru intre vasul refacut (pentru ca daca a fost lovitura, a fost si un vas lezat, care apoi a fost "petecit" de fibroblaste) si structurile adiacente, iar acea portiune sa ramana sensibila la variatiile tensionale, la factorii vasoconstrictori si vasodilatatori. De cele mai multe ori, o lovitura la cap, daca e usoara, nu lasa nicio urmare, tesutul vascular putand sa se refaca integral. Daca sunt si neuroni afectati, acestia fie nu vor comunica normal cu vasele de sange, fie locul lor e preluat (daca nu au "supravietuit") de microglii, care se comporta diferit cu vasele sanguine. Mecanismul nu este complet elucidat, dar cam acestea sunt teoriile vehiculate.
0 plusuri 2 minusuri

salut.Am rezolvat cindva cazuri de dureri de cap,dar numai cele produse de suprasolicitarea capacitatii de procesare,create de probleme nerezolvate s-au foarte greu de rezolvat sau inteles.Intrebarea , asta este pentru mine esentiala si va fi intotdeauna.Ceva de genul ce a fost mai intii, intrebarea s-au raspunsul,.Ce este boala s-au durerea?O ordine sau o  dezordine,pentru mine era simplu am aplicat acestor oameni legea ordinii si raspunsul era intotdeauna acelasi alexandru nu ma mai doare.Daca nu sintem capabili sa intelegem lucrurile simple  cum vom putea intelege pe cele complicate .Si toate acestea fara cuvinte sau medicatie si in timp de 1-2 minute.Aceasta explicatie reprezinta simplitatea.Acum urmeaza ca sa spun asa partea complicata care la momentul respectiv a creat confuzie cu sistemul planetar.

Alinierea microuniversului la macrounivers este calea care ne conduce la adevar.  acesta este felul meu de a comunica nu cunosc alt mod si cind sint in situatia dificila de a transmite informatii materialistilor de vine imposibil. sa auzim de bine

 

 

Novice (156 puncte)
0 0
De ce atat de putina preocupare pentru o scriere corecta a limbii romane, dle Dragan? Incercati sa aliniati si in acest caz microuniversul la macrounivers si poate nu va mai fi atat de multa confuzie cu sistemul planetar...
0 0
salut goguv chiar va este asa de greu sa depasiti aceste lipsuri,nu este specialitatea mea sa identific punctele slabe ale omului .dar imi face o deosebita placere sa identific in om acel o,1 creator, frumos,inventiv,constructiv si productiv si trebuie sa gasesc formula matematica care sa-i creasca valoarea si sa o multiplice.sa auzim de bine alexandru
...