Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari
Inteleg ca IL este Ialomita si IF Ilfov deoarece sunt luate in ordine alfabetica iar prescurtarea s-a facut luand prima litera si prima consoana din cuvant.

In cazul judetului Olt,de ce nu s-a ales prescurtarea OL asa cum ar parea logic?
Junior (538 puncte) in categoria Informatii utile

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Întrebarea e rezonabilă, dar justificarea ei nu. Dacă vă uitați la întreaga listă a numelor județelor cu prescurtările lor veți vedea că la multe alte județe se poate pune aceeași întrebare. Iată cîteva exemple:

Județ Abreviere
Cluj CJ
Brașov BV
Alba AB
Constanța CT

Găsiți un tabel complet aici.

După părerea mea, abrevierile s-au ales în așa fel încît:

- să fie cît mai sugestive, deci ușor de recunoscut și de memorat;

- să minimizeze posibilitatea confuziilor între județe;

- pe cît posibil să nu se confunde cu alte abrevieri, de exemplu cu abrevieri ale țărilor.

La județele cu denumiri compuse s-a luat prima literă din fiecare cuvînt component: Bistrița-Năsăud BN, Caraș-Severin CS, Satu Mare SM. Dar în rest cei care au făcut alegerile au mers pe inspirație, nu după vreo regulă clară ca aceea pe care ați formulat-o (prima literă și următoarea consoană).

Prima literă din denumire este obligatoriu păstrată pentru că, după cum știm din felul în care funcționează memoria, este cea pe care o reținem cel mai ușor. Atunci cînd nu ne aducem aminte un cuvînt sau un nume adesea ne amintim totuși prima literă.

Pentru a doua literă s-au ales numai consoane pentru că, în raport cu vocalele, consoanele sînt mai sugestive, transportă mai multă informație. De aceea există limbi care se scriu fără a nota vocalele, sau cu vocalele puse sub forma unor semne diacritice, deci considerate de rang inferior față de consoane.

Consoanele C și G sînt evitate pe poziția a doua dacă ele reprezintă sunetele ce, ci, ge, gi, pentru că la citire e ambiguu ce fel de denumire trebuie să cauți în memorie. De aceea Suceava nu e SC, nici Vîlcea și nici Vrancea nu sînt VC, Tulcea nu e TC, iar Giurgiu nu e GG.

Astfel mai rămîn cîteva județe la care a existat o libertate de alegere, adică mai multe consoane disponibile: Arad ar fi putut fi și AD, Brăila ar fi putut fi BL, Galați ar fi putut fi GT, Vrancea ar fi putut fi VR etc. Alegerea s-a făcut în așa fel încît litera aleasă să fie cît mai sugestivă, dar a fost loc și de ceva arbitrar.

Nu zic că astea au fost niște reguli stabilite explicit. Dar uitîndu-ne la rezultat putem presupune că așa s-au petrecut lucrurile. Probabil o parte din procesele pe care le-am descris aici au fost procese mintale inconștiente. Cel mai probabil au stabilit explicit doar regula că prima literă a abrevierii să fie prima literă a denumirii, apoi au pus pe masă denumirile care începeau cu aceeași literă, iar a doua au ales-o în așa fel încît abrevierea să li se pară cît mai reprezentativă și să nu dea naștere la confuzii.

Expert (12.9k puncte)
...