Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.7k vizualizari

Despre ce e vorba cu aceste televizoare 4K? Credem că odată cu fullHD s-a ajuns la limitele clarităţii. Se poate mai clar decât full HD? Se transmite în România semnal pentru acest tip de televizor? Ori e vorba despre altceva?

Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Salut! Televizoarele 4K sunt cele ce pot reda o rezolutie de 3840x2160pixeli. Detalii gasesti pe linkul acesta http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high-definition_television

Novice (178 puncte)
0 0
Si la ce ajuta o asemenea rezolutie?
Transmite cine semnal care sa foloseasca aceste televizoare la adevaratele posibilitati?
2 plusuri 0 minusuri
Cu HD nu s-a ajuns deloc la limitele rezoluției ochiului uman. Nu s-a ajuns nici la afișarea tuturor culorilor pe care le poate distinge ochiul. Iar în privința vitezei mai e încă mult de lucru. De asemenea, lipsește stereoscopia. Așa se face că 4k și 8k sînt de fapt doar niște pași intermediari, la limitele tehnologiei actuale, spre o televiziune care să facă ochiul să confunde realmente copia cu originalul. În momentul în care ceea ce vedeți la televizor va părea identic cu obiectul filmat, în toate privințele posibile, abia atunci se va atinge limita și nu va mai merita făcut vreun efort spre mai mult.

Gîndiți-vă că prin comparație că sistemele audio 5.1 și celelalte din aceeași categorie oferă o reproducere a sunetului care te face să te crezi imersat în fondul sonor respectiv. Nu știi dacă ceea ce auzi este marea sau o înregistrare a ei. Dar ochiul mai are mult pînă să fie păcălit.

Din cîte știu nu există încă posturi de televiziune care să aibă transmisii permanente 4k. Există camere video 4k și monitoare 4k, apoi mai există din cînd în cînd, la diverse evenimente (tîrguri internaționale, Jocurile Olimpice etc.) demonstrații de transmisie 4k și 8k. YouTube permite trimiterea de înregistrări video 4k, dar la redare în navigator le subeșantionează (poți totuși descărca fișierul video și rula pe monitorul tău 4k).

Faptul că standardul e încă în lucru se vede în aceea că încă nu e stabilit clar ce înseamnă 4k. Sînt doar felurite variante, atît în privința rezoluției (care este în jur de 4000 de pixeli pe orizontală, plus minus cîteva procente), în privința gamei de culori, a frecvenței cadrelor, a transmisiei în stereoscopie etc. Totuși, avînd în vedere că semnalul se transmite și se prelucrează digital, nu e nevoie de parametri rigizi. Singura condiție importantă e ca monitorul 4k să fie capabil să redea semnalul care vine, indiferent de parametrii lui, sau să redea un semnal pe măsura capacității lui. Nu mai e ca în epoca televiziunii analogice, cînd stația trebuia neapărat să emită cu un anumit număr de linii, cu o anumită frecvență, o anumită codare a culorilor, neapărat întrețesut etc. În digital e ca la JPEG-uri: calculatorul poate afișa orice imagine, chiar dacă uneori nu la nivelul de calitate din fișier.
Expert (12.9k puncte)
...