Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
3.6k vizualizari
Plecand de la afirmatia/intrebarea de mai sus, daca am arde un copac de o tona, ar rezulta cateva kilograme de cenusa. Dioxidul de carbon eliminat prin ardere impreuna cu cenusa ramasa ar egala masa initiala de o tona ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Chimie
0 0
Aşa ar trebui, altfel dăm fizica peste cap...
0 0
intrebarea a venit legat de marirea Terrei pusa de cascadorul. Deci raspunsul la intrebarea lui ar trebui teoretic sa fie NU !

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Răspunsul la amîndouă întrebările e nu.

1. Totul se transformă? --- Nu. Există lucruri care pot să dispară de tot, fără să se transforme în altceva. De exemplu informația: dacă pui niște valori într-un bloc de memorie RAM și apoi oprești calculatorul, informația nu se transformă în altceva, ci dispare, devine neant. În fine, asta nu are lăgătură cu arderea copacului, vreau doar să spun că „Totul se transformă” are limite, nu e o afirmație universal valabilă.

2. Dioxidul de carbon eliminat prin ardere impreuna cu cenusa ramasa ar egala masa initiala de o tona ? --- Nu, nu ar egala. Dioxidul de carbon conține atît carbon provenit din lemn, cît și oxigen provenit în principal din aer. În CO2 proporția de masă de carbon este de numai circa 27%. Pentru că la fiecare 12 g de carbon din CO2 ai și 32 g de oxigen. Dacă arzi o tonă de carbon obții vreo 3,7 tone de CO2.

Apoi lemnul nu conține doar carbon, ci și hidrogen. În procesul de ardere, hidrogenul se compune și el cu oxigen din aer și formează vapori de apă. Deci din masa inițială a lemnului o parte se regăsește și în vaporii de apă rezultați.

În substanțele chimice care alcătuiesc lemnul, în principal celuloză, hemiceluloză și lignină, se mai găsește și oxigen, dar nu suficient pentru a furniza tot necesarul pentru cantitățile de CO2 și H2O care ies din reacție.

Și în sfîrșit lemnul mai conține apă și mici cantități de alte substanțe, de exemplu potasiu, care rămîne în cenușă sub formă de hidroxid de potasiu KOH, sau azot, care se emană sub formă de diverși compuși gazoși.

În orice caz, dacă se face bilanțul atunci masa substanțelor care intră în reacție (componentele lemnului și oxigenul consumat) se regăsește în întregime în masa celor care ies (gaze, fum, cenușă). Presupun că asta ați vrut de fapt să întrebați, deci răspunsul ar fi da, numai că ați trecut cu vederea unele aspecte.

Un lucru interesant: lemnul emite aceeași cantitate de CO2 și dacă îl arzi, și dacă îl lași să putrezească în natură. Asta ar putea să sugereze că poluarea e la fel de mare și într-un caz și în celălalt. Ceea ce diferă este însă faptul că, dacă îl lași să se descompună singur, perioada în care carbonul rămîne înmagazinat în lemn este mult mai lungă, sau altfel spus cantitatea de CO2 din atmosferă e mai mică. În plus sînt substanțe (cele din cenușă, fum, aerosoli, gaze) care nu ar fi produse dacă lemnul ar putrezi. Una peste alta, e bine să evităm arderea lemnului.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Bineinteles ca m-am referit la toate elementele care alcatuiesc lemnul si nu doar la CO2. Stiu ca are si potasiu, deoarece oamenii la tara mai aruncau cenusa pe teren pt a imbogati solul cu potasiu.
Deci raspunsul ar fi DA in final !?
1 0
Da, în sensul că masa care intră în reacția de ardere este egală cu masa care iese. În reacțiile chimice masa nici nu apare, nici nu dispare.
0 0
informația nu se transformă în altceva, ci dispare, devine neant - sa spunem ca asta este echivalent ca cum ai arde o foaie cu text , deci sunt sigur ca ciprian nu a avut asta in vedere , dar da, este bine ca ai observat si astfel de exemplu. Un lucru nu imi este clar , energia se poate de trensformat in masa ? Sa spunem ca da .... dar energia se poate de obtinut fara nici un efort ?  daca doriti pot sa va arat  un exemplu.
4 plusuri 0 minusuri
Prin arderea unui copac se produce oxidarea rapida, adica o combinare a substantelor initiale din lemn (celuloza , lignina, etc) cu O2 din aer. rezultand cenusa + CO2 + H2O + cantitati mici de alti compusi gazosi . Deci, lemnul trece in compusi cu masa mai mica ,dar numarul de atomi existenti initial in lemn (C,O,H,N,S,Mg,etc) se regaseste in compusii finali .  Nu se mareste masa Pamantului , cantitatile de atomi sunt aceleasi , dar se afla in alte substante decat cele initiale. S-au transformat in altceva!
Novice (113 puncte)
0 0
Si informatia este alcatuita din ceva.
...