Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
496 vizualizari
De exemplu dintr-un simplu ciripit de privighetoare se poate obtine  o nota oarecare de pian?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Tehnologie

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Depinde ce înțelegeți prin prelucrare. În format digital sunetele sînt simple șiruri de numere, nimic mai mult, deci dacă prin prelucrare am voie să schimb acele numere cum vreau, pot obține absolut orice alt sunet, inclusiv o simfonie de Beethoven, întreagă.

Dacă însă prelucrarea se limitează la filtrări de spectru, alungiri și comprimări, ridicări și coborîri ale frecvenței, reeșantionări, ecouri și reverberații, modulări ale volumului și alte operații simple, și atunci se poate obține o notă de pian dintr-un ciripit de privighetoare, dar e mult mai simplu să simulezi sunetul pianului fără a folosi ciripitul privighetorii. Prelucrarea se preferă numai atunci cînd vrei să păstrezi din sunetul inițial anumite caracteristici mai greu de simulat de la zero, de exemplu timbrul vocii unui cîntăreț.
Expert (12.9k puncte)
1 0
Corect. sintetizatoarele moderne folosesc o sursa de "zgomot". adica toate frecventele posibile. dupa care, in functie de ce se doreste, se filtreaza frecventa de baza si armonicele, se amplifica anumite armonice, creand timbrul sunetului dorit. Teoretic s-ar putea si din ciripit sa se creeze orice sunet. numai ca ar fi cam fara rost, avand la indemana sintetizatoarele.
2 0
Pentru a sintetiza sunetul pianului nu se pornește de la zgomot, prin filtrare, ci de la sinusoide cu frecvența fundamentalei și a armonicelor. Zgomotul filtrat se folosește eventual pentru a imita părțile neperiodice ale sunetului: apăsarea clapei, lovirea ciocănelului de coarde, întoarcerea ciocănelului etc. La urmă se mai pot adăuga zgomote sau alte efecte aleatoare pentru a imita cît mai bine sunetul unui pian adevărat. Dar esența sunetului de pian este oscilația armonică amortizată. Dacă s-ar porni de la zgomot (alb) și s-ar simula sunetul pianului prin filtrarea lui, amplitudinea obținută ar fluctua puternic.
...