Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.0k vizualizari
Am un Bonsai (Serissa) iar în locul în care îl ţin nu bate soarele suficient. Ajută cu ceva dacă ţin îndreptată o lampă (sau orice altă sursă de lumină artificială) spre el ?

Ca să generalizez: Lumina artificială ajută plantele sau nu este nicio diferenţă ?
Novice (276 puncte) in categoria Biologie

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Salut

     Dupa cum bine stim, plantele au nevoie de lumina pentru a realiza fotosinteza.Cantitatea de lumina necesara depinde de la o specie la alta.Daca bonsai-ul este de interior  trebuie pus intr-o camera luminoasa, daca lumina nu este suficienta se poate folosi si lumina artificiala.

        In acest caz vom folosi un tub (bec) fluorescent de minim 30-40 W amplasat la o distanta de 15-25 cm de varfurile plantelor.Verificam cu ajutorul palmei sa nu se incalzeasca foliajul si la 2-4 zile este bine sa intoarcem  planta cu partea mai putin expusa la lumina, astfel evitam o dezvoltare disproportionata a plantei deoarece aceasta creste in functie de lumina.Un semnal al lipsei de lumina este distanta marita intre noduri si frunzele tinere sunt ingalbenite.
Experimentat (1.6k puncte)
1 0
Completand raspunsul as zice ca exista mai multe tipuri de tuburi sau becuri fluorescente:
- cele ce redau lumina 'rece' in spectrul 6400K pentru crestere
 - lumina calda in spectrul 3000K pentru inflorire
Ar mai fi de 5400k si de 10000K dar primele 2 sunt mai raspandite.
Poti cumpara aceste becuri de la magazine specializate cautand pe net "grow lights". Tot de la ei, o optiune ar mai fi si sursele pe baza de led-uri care 'imita' (zic ei , nu am testat) cat mai fidel lumina Soarelui, nu se incalzesc dar sunt mai scumpe.
Toate detaliile sunt mentionate pe cutii iar personal am testat cu un bec fluorescent luat dintr-un magazin de electronice, rezultatul fiind satisfacator. Planta a ramas verde iar frunzele s-au orientat mai mult catre sursa de lumina artificiala decat spre fereastra.
...