Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.3k vizualizari
Asta e o poveste pe care o auzeau soldatii pe timpul marsurilor pe timpul verii. Are ceva adevar in ea ori e un simplu mit?
Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 1
0 0
mda interesant articolul. Cred ca l-am citit de vreo doua ori sa vad daca pricep ceva si nimic.
Nu inteleg ce inseamna la voi apa calda, apa la 20,30,40.....90 grade celsius ?
Alta intrebare ar fi ce insemna cand e cald afara ? La popoarele nordice caldura se situeaza pe la 30 de grade, la noi 40 iar la ecuator peste 50.

E ca si cum as scrie un articol despre ce ar trebui sa fac cand e frig. Daca imi intreb fetele ar putea spune ca ieri la -6 grade a fost foarte frig. Atunci rusii ce ar mai zice cand la ei a fost -50 grade ?

Deci nu sunt deloc de acord ca apa rece potoleste setea. Cel putin nu in Dubai. Am facut cateva experimente cat am stat pe acolo si pot spune ca la temperaturi de 55-62 de grade nu puteam sa beau apa rece decat cate 2 inghitituri. din cauza caldurii trebuia sa beau cate 2 inghitituri la fiecare 3-5 minute. Deci intr-o ora beam de vreo 20 de ori, setea nepotolindu-se absolut deloc. In schimb daca beam un ceai fierbinte de menta (o cana) puteam sa stau linisntit cel putin o ora fara sa mai beau nimic.
1 1
In articolul pe care l-ati citit de doua ori sper ca ati observat (macar o data) ca "atunci când apa a fost ingerată în cantităţi mari, a fost preferată o temperatură între 15 şi 21 de grade Celsius, se arată în alte două studii". De aici puteti deduce temperatura detinuta de lichidele respective. Intr-adevar, sursele citate de mine fac referire la ingestia de lichide dupa un exercitiu fizic intens si nu la o situatie de mediu aparte, asa cum s-ar regasi in Dubai, in transee (intrucat vorbim de soldati) sau intr-o zi caniculara. Intrebarea (daca am inteles corect) face referire la o situatie generala, nu la o anumita temperatura a mediului si nu intr-un mediu aparte.

In timpul competitiilor de tenis, fotbal, baschet, rugby, box etc. observam ca sportivii consuma lichide reci si nu calde. Daca setea le-ar fi potolita ori deshidratarea limitata de consumul lichidelor calde, nu cred, ci SUNT SIGUR ca sportivilor le-ar fi puse la dispozitie lichide calde, chiar fierbinti. Ati spus ca in Dubai consumati ceai fierbinte de MENTA. Am explicat in articol care este efectul atribuit mentei in oferirea senzatiei de racire a organismului. De ce consumati ceai fierbinte in desert? Presupun (parere personala si as vrea sa ma corecteze cineva daca gresesc) ca apa rece se gasea destul de greu in desert in urma cu peste 50-100 de ani, iar infuzia de menta este dificil de realizat (daca nu imposibil) cu apa rece. Si, nereusind sa se foloseasca de apa rece, utilizau macar efectul racoritor al mentei.  

Eu incerc, pe cat posibil, sa ofer raspunsuri documentate astfel incat sa-mi pot sustine punctul de vedere si folosesc mai multe surse credibile (articole si carti medicale recunoscute de catre lumea stiintifica medicala).Unii isi mentin cu vehementa punctul de vedere fara a aduce argumente stiintifice.  Poate ati observat ca-mi limitez raspunsurile la domeniul medical intrucat incerc sa ofer raspunsuri intr-un domeniu pe care CRED ca-l stapanesc un pic mai bine decat unele persoane de pe acest site. Daca va deranjeaza aberatiile pe care le scriu, imi cer scuze.
0 0
eu tre sa-mi cer scuze, de multe ori pot fi recalcitrant. M-am gandit ca una e sa vorbesti din experienta si alta e sa vorbesti din carti. Nu mi-a placut ca ai catalogat direct un mit fara drept de apel. Si eu fac sport in general tot tenis de camp si pot spune ca apa care o consum nu e nici calda nici rece, potrivita. In primul rand daca ar fi rece nu as putea sa o beau, afecteaza gatul. In al doilea rand sportivii nu beau apa ci doar isi clatesc gura si daca iau o gura maxim. Daca bei 100ml de apa in timp ce depui efort vei constata ca nu vei mai putea alerga dupa, vei obosi foarte repede.
Cum am mai zis apa rece doar iti da senzatia de satietate, care este foarte scurta de ordinul minutelor pe cand un lichid fierbinte baut in aceeasi cantitate iti va da aceeasi senzatie un pic mai greu dar pt un timp mult mai indelungat.

Daca stati si va gandtiti logic intr-o zi caniculara de la noi daca stai in soare si mai depui si efort iti vine sa bei cate o gura de apa rece la fiecare minut, pana termini toata sticla care o ai. Deci unde este senzatia ca apa rece iti potoleste setea ? In schimb daca vei bea un ceai bun si fara zahar(nu orice porcarie de ceai la plic vanduta in comert) , aceasta senzatie iti va disparea.  -> Un experiment de facut la vara.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Da are adevar...afara fiind cald corpul accepta mai bine lichidele caldute nu la diferente mari in minus fata de caldura corpului..
Junior (453 puncte)
...