Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
3.8k vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Personal platesc 20-30 RON lumina . calculatorul este ON non stop , frigiderul tot iar becul lucreaza cam aproximatim 1/4 din zi.mai mult nimic.

Cel mai mult cheltuie energie : Ceainicul electric , aragazul electric , si deasemenea aparatele de incalzit incaperea  , masina de spalat care incalzeste apa si roteste. Boxele de la calculator ...daca sunt puternice .Pe fiecare aparat in dos arata puterea electrica.Multi spun microundele dar el are nevoie de putin timp pentru asi indeplini functia , fata de un camin electric , care pentru o ora de folosinta poate cheltui energie in voaloare de la 0.5RON pana la 1-2RON socoate deci cat vei avea de platit la sfarsitul lunii.

Deci pentru a economisi cat mai mult energia staruiete sa eviti aceste aparate cat mai mult .
Junior (625 puncte)
0 0
De fapt, ce ma deranjeaza cel mai mult, este ca doar vreo 60% din suma din factura este reprezentata de consumul net de energie electrica. Vreo 24% e TVA, un procent pentru certificate verzi (ce-or mai fi si alea), taxa radio, taxe tv, etc.
Cum aceste taxe nu le pot modifica, incercam sa gasesc o solutie sa consum mai putin.
Energia electrica costa de cateva ori mai putin la producator dar trece prin prea multi intermediari pana ajunge la consumatorul final. Pacat, pentru ca Romania are o retea hidro dezvoltata, centrala nucleara, acum si un camp frumos eolian in Tulcea, deci un potential energetic mare. Dar tot ne bazam pe termocentralele scumpe, poluante, cu randament slab.
Am vazut diverse solutii pentru consumatorul casnic. Un aparat (economizor) pe care il bagi in priza si iti optimizeaza tensiunea/intensitatea, habar nu am cum, dar rezultatul ar fi un consum mai redus.
In Grecia, fiind o tara insorita, a existat un program guvernamental de achizitionare a unor instalatii solare (le vezi pe multe dintre casele grecilor) care produc energie electrica. Stiu ca se discuta si in Romania asa ceva, dar nu stiu exista sau nu, un asemenea program.
Am pus becuri economice, dar am realizat ca nu becurile erau marii consumatori in casa ci frigiderul si masina de spalat.
Ma gandeam totusi la un sistem, care sa produca energie electrica pentru consumatorii casnici, mai avantajos, macar aditional, adica suplimentar celui existent, fara sa il inlocuiasca. Are cineva vreo propunere ?
5 plusuri 0 minusuri
În cazul meu consumul cel mai mare de energie electrică pe timp de iarnă e de la încălzire. În Japonia nu există încălzire centrală (care în România e o mare sursă de risipă), deci fiecare casă sau apartament se descurcă cum poate. Se folosesc încălzitoare cu gaz lampant, cu curent electric sau cu propan (aici gazul de la aragaz e propan, nu metan ca în România). Eu prefer încălzirea electrică, pentru că nu suport mirosul de gaz lampant ars, iar instalarea încălzirii cu propan e cam complicată. Apoi încălzirea prin ardere are dezavantajul că trebuie să aerisești des.

Ca să reduc consumul de energie electrică am cumpărat un încălzitor programabil. Pot să-i setez temperatura pe intervale de cîte o oră. Pe timpul nopții e setat să nu încălzească deloc, pentru că am plapumă destul de groasă, și cu o oră înainte de a mă trezi începe să încălzească camera încît cînd mă scol e destul de cald în casă. Înainte de a pleca la muncă se oprește din nou. E programat să încălzească iar casa puțin înainte de a mă întoarce de la serviciu, deci iarăși nu sufăr de frig.

Cînd sînt acasă temperatura e stabilizată în jur de 18–20°C. Seara, dacă e foarte frig afară, consumă circa 1000 W, dar media e undeva pe la 500 W. Cînd pornește și camera e încă rece consumul e de 1500 W.

În restul anului consumul e dat de lumină, televizor, frigider și altele mai mici. Cînd e foarte cald vara, peste 32°C, și foarte umed (aici temperatura nu urcă mult, dar umezeala devine insuportabilă), pornesc aerul condiționat, setat la 26–28°C, care consumă și el maximum 1500 W, dar în regim staționar consumă doar cîteva sute de wați.

În toată casa am pus becuri „economice”, fluorescente (cele cu leduri sînt încă puțin cam scumpe). Au mai rămas becuri cu incandescență doar în locurile unde lumina nu stă aprinsă decît foarte puțin, de exemplu pe hol.

Veceul are capac cu încălzitor electric, dar nu-l pornesc practic niciodată. În loc de încălzitor am constatat că e la fel de eficient să îmbrac colacul cu o învelitoare de material textil flaușat.

Mașina de spălat are și uscător, dar nu-l folosesc decît iarna, cînd căldura uscătorului oricum face bine să se adauge. Rufele le spăl de obicei cu apă rece (detergenții sînt proiectați special pentru asta) și numai uneori iarna le spăl cu apă caldă, încălzită electric de mașina de spălat.

Fier de călcat nu folosesc practic niciodată. Am două fiare de călcat, cumpărate pe vremea cînd încă mai călcam, dar între timp mi-am dat seama că e o risipă de timp și de energie. Acum mai calc doar cînd pregătesc îmbrăcămintea pentru vreo ocazie deosebită, adică poate o dată pe an. În rest cămășile le usuc pe umerașe, deci nu se șifonează mai deloc. Și oricum sînt genul de om care nu pune mare preț pe aspect. Dacă cineva mă displace pentru că n-am cămașa călcată și apretată atunci oricum nu ne potrivim deloc și n-are decît să mă displacă cît poftește.

La balcon am făcut o instalație automată de udat florile, electrică, dar funcționează cu energie produsă de un mic panou solar, deci nu se pune.

Aparatele audio-video sînt setate să consume puțin și oricum spre deosebire de alte case la noi televizorul nu stă aprins tot timpul. De obicei ascult radio (prin internet).

Tot pentru a reduce consumul electric, vara am pe balcon o perdea deasă de zorele, din podea pînă în tavan, care fac umbră în casă cu frunzele lor. Astfel în medie nu mai am nevoie să pornesc aerul condiționat decît cel mult cîteva ore pe zi, timp de cîteva săptămîni prin luna iulie. Evident, aerul condiționat se folosește cu ușile și geamurile închise.

Ar mai fi și alte chestii pe care le fac pentru economisire, dar m-am întins deja prea mult. Apoi dacă ar fi să-mi construiesc casa mea ar fi multe altele de făcut, dar încă n-am ajuns acolo.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Nu stiu ce cauti tu in Japonia, dar ma intrebam daca ei sarbatoresc Noul An Calendaristic. Si daca da, cum?
1 0
Nu caut nimic anume. Trăiesc.
Japonezii sărbătoresc și ei Anul Nou, cam la fel ca la noi. Mă rog, cu niște particularități locale, dar nu foarte diferit.
Așteptam totuși mai degrabă un comentariu despre ce am răspuns la întrebare.
0 0
Nu am înţeles de ce crezi că ar fi o sursă de risipă încălzirea centrală. Mie mi se pare o chestiune extraordinară existenţa unui astfel de serviciu asigurat de o companie. Şi, dacă nu luăm în calcul investiţia iniţială, care în România a fost făcută de comunişti, nu cred că este mai avantajos şi mai confortabil să îmi asigur singur acest serviciu de încălzire a locuinţei.

Mi se pare că ai dat foarte mare atenţie consumului de energie în propria-ţi locuinţă. Te admir. Eu nu sunt în stare. Probabil şi pentru că nu mi se pare preţul energiei plătit lunar prea mare. Dar, asta, sigur, nu e o scuză.

Care e ideea cu televizorul care stă aprins tot timpul? De ce?

Şi dacă tot mă întinsei cu acest comentariu, şi o întrebare să pun: care este cea mai frapantă caracteristică a culturii japoneze pentru nou sosit acolo? Ştiu, e cam ca la TV întrebarea, dar eu de câte ori ajung într-un loc nou, aştept primul moment de "debrief" în care să mă lămuresc ce a fost spectaculos în ce am văzut până la un moment.
2 0
Căldura nu se transportă ușor și cu randament mare. Pierderile pe drum sînt substanțiale. De aceea de departe cel mai eficient e s-o produci exact acolo unde ai nevoie de ea. Oricît de bună ar fi izolația termică a conductei de apă caldă, vor avea loc pierderi de căldură pe traseul de la centrala termică la locuință, traseu care în medie cred că în România e de ordinul sutei sau sutelor de metri.

Apoi necazul cu încălzirea centrală este că uneori îți dă mai multă căldură decît ai nevoie. Cunosc oameni în București și în provincie care deși și-au închis complet caloriferele au atît de multă căldură, prin pereți, de la vecinii de bloc, încît sînt nevoiți să stea iarna cu geamurile întredeschise. Dacă nici asta nu e risipă atunci nimic nu e.

Ca urmare n-am nimic împotriva încălzirii centrale, dar să se facă cu cap. De exemplu să fie cîte o mică centrală la fiecare bloc, pentru ca pierderile să se facă în interiorul clădirii, nu pe sub străzi. Centrala să fie automată, ca să nu fie nevoie de un angajat prezent permanent lîngă ea. Apoi distribuirea căldurii în bloc să se facă în așa fel încît fiecare apartament să plătească exact cît consumă și să nu primească mai mult decît are nevoie. În nici un caz să nu fie nevoie să dai căldura afară din casă de multă ce e.

Nici aici nu mă doare prețul curentului. Dacă sînt atent la cît consum e pentru că simt că e datoria mea să fac ceva acolo unde eu sînt responsabil. La fel pun problema și la consumul de benzină, apă, gaze, alimente și la orice altfel de influență am prin ceea ce fac asupra celor din jurul meu și a celor care vor fi.

Televizorul lăsat tot timpul aprins consumă mai mult decît frigiderul, de exemplu. Frigiderele moderne au o izolație termică foarte bună și un randament bun, deci dacă nu-i deschizi ușa prea des consumă foarte puțin, de ordinul zecilor de wați (frigiderul meu consumă numai 56 W în luna cea mai călduroasă de vară). Dar televizoarele, inclusiv cele mai noi, au nevoie să producă lumină, iar lumină cu randament de mai mult decît puține zeci de procente încă nu știm să producem. Televizorul meu cu cristale lichide consumă ceva de ordinul a 200 W (pe ăsta nu l-am măsurat încă, citez cifre general valabile pentru televizoare de același tip), iar cele cu plasmă sînt și mai hrăpărețe. N-am nimic împotrivă să-l ții aprins cît timp te uiți la el, dar unii îl lasă aprins de dimineața pînă seara.

Televizorul lăsat aprins nu-i o problemă iarna, cînd oricum căldura produsă de televizor e utilă și compensează căldura produsă de încălzitorul electric (dacă e termostatat și deci consumă atît cît e nevoie pentru a atinge temperatura programată). Dar în restul anului e o risipă. Mai ales vara, dacă folosești aerul condiționat, cei 200 W în plus ai televizorului înseamnă circa 300 W de consum, pentru că aerul condiționat nu are randament de 100%.

Mi-e greu să spun ce e cel mai frapant la japonezi, pentru că m-am obișnuit prea mult cu ei. Ar trebui poate să mă uit în mailurile pe care le scriam rudelor și prietenilor cînd am ajuns aici, acum mulți ani. Vă pot spune în schimb ce mă frapează acum de cîte ori ajung în România: lipsa de seriozitate, încălcarea promisiunilor, ineficiența muncii, calitatea redusă a lucrurilor, pericolul permanent de a ți se fura ceva sau de a fi păcălit, atitudinea oamenilor de a se da pricepuți la orice, familiaritatea soră cu vulgaritatea cu care te abordează unii necunoscuți (taximetriști etc.). Din asta puteți deduce cum sînt japonezii, prin contrast. Avem și noi românii calitățile noastre, dar pînă la ele un turist japonez de exemplu trebuie să cojească vreo cîteva straturi de obraz gros.
1 plus 1 minus
Am centrala de condensatie pe gaz pt. apa calda si incalzire, iar becurile sunt cu leduri in toata casa. Electrocasnice sunt din categoria A.

Partea rea, este ca unii membrii din casa risipesc mult.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Salut, cel mai bun raspuns la intrebarea asta tot tu il poti da facand un tabel cu toata aparatura electrica din casa , cat consuma si cat functioneaza (in medie) fiecare intr-o perioada de 30 zile. Tragi linie si vezi daca rezultatul se apropie de consumul de pe factura. In caz de diferente mari verifica si cu un wattmetru (priza contor) pentru a fi sigur ca aparatele mai functioneaza in parametri normali.

Pasul urmator: iei apoi pe fiecare in parte(de la consum mare la mic) si vezi unde poti optimiza in functie de tabieturile tale de ex. dar uitandu-te in acelasi timp si la timpul de amortizare al investiilor (in cazul inlocuirii cu produse noi si mai eficiente dpdv energetic)

Ca alte sfaturi practice pe care le pot da din proprie experienta ar fi:

- becurile fluorescente sa fie de calitate (nu te zgarci la pret :) )

- la centrala termica sa folosesti termostat ambient pentru a opri pompa ce altfel ar functiona continuu pentru a recircula apa din calorifere

- un frigider/congelator gol consuma mai mult decat unul plin ;)

- verifica si schimba daca e cazul pozitia anumitor aparate el.  

- citeste instructiunile :)

 Succes!
Novice (213 puncte)
0 0
Un frigider gol consumă mai mult decît unul plin?! De ce?
0 1
Totul depinde de felul in care este folosit frigiderul. In principiu la deschiderea usii dintr-un frigider plin iese mai putin aer rece decat dintr-unul gol si implicit va lucra mai putin pentru a readuce atmosfera la temperatura setata.
Atunci ai putea zice ca aerul dintr-un frigider gol se poate raci mult mai repede decat produsele alimentare pe care le bagi inauntru! Corect, asa ca pentru a elimina orice polemica voi reformula:
- cel mai bine este sa deschizi cat mai rar si cat mai putin usa frigiderului, sa introduci alimente cu o temperatura cat mai scazuta si sa tii frigiderul intr-o zona cat mai racoroasa posibil :)
0 0
Cu reformularea sînt de acord, dar de fapt nu e o reformulare, ci ați înlocuit cu totul afirmația inițială.
...