Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
19.9k vizualizari
Nu, nu am înebunit. Dar navigând mai devreme pe forumul acestui site am văzut că la un moment dat a avut loc o discuţie aprinsă pe acest subiect: dacă Pământul este plat ori nu.

Dacă vi s-ar cere să argumentaţi că Pământul nu este plat, ce argument ştiinţific aţi aduce? În afară de pozele din spaţiu, pentru că, nu-i aşa? alea sunt contrafăcute de NASA :)
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 2
Dacă ar trebui eu să-i argumentez cuiva asemenea lucru, e clar că aş avea de a face cu un om fie foarte incult, fie spălat pe creieri cum că n-ar fi rotund, afirmaţia asta că ar fi plat vine din religie, din credinţe şi nu din cunoaştere, din ştiinţe. Aşa că o argumentaţie nu prea are şanse reale de izbândă, mai degrabă l-aş invita să se documenteze singur, eventual i-aş arăta nişte poze, m-aş purta cu el ca şi cu un copilaş care acum abea învaţă lucruri elementare
0 0

Eu stiu de ce intrebi asta .Inafara de poza de la nasa (care a fost focuta in drum spre luna si numai 1)nu exista dovezi.TOATE DOVEZILE CARE AFIRMA CA PAMANTUL E ROTUND NU M-AU CONVINS

 

 

12 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Facem abstractie de cunostintele capatate prin intermediul NASA. Facem abstractie de cunostintele capatate in scoala sau din alte surese.  Sa zicem ca am fi oameni primitivi. Nu am putea argumenta daca pamantul este sau nu este plat, este rotund sau nu este, daca soarele este aproape sau departe. Sa zicem ca am avea doar capacitatea sa ne intrebam ,, care este treaba cu locul asta pe care ne aflam".  Noua oamenilor de rand primitivi  ne-ar fi imposibil sa ajungem la o concluzie insa nu cred ca ne-ar interesa atat de mult sa aflam raspunsul pe cat ne-ar interesa ce mancam si ce bem. Am lasa raspunsul la aceasta intrebare oamenilor de stiinta primitivi si orice teorie ar emite noi i-am crede.

Eu unul cred cu tarie ca pamantl este rotund.  Soarele rasare si apune, calatoriile realizate de oameni in linie dreapta au avut ca rezultat plecarea dintr-un punct si revenirea in acelasi punct.( cu avioanele, vapoarele, baloanele bicicleta ).  Intrebarea mea ar fi daca pamantul se invarte in jurul soarelui sau invers.
Experimentat (2.2k puncte)
0 0
Tot pe forum a incercat unul sa ne convinga ca Pamantul e centrul Universului si nu se roteste in jurul axei proprii.
3 plusuri 1 minus
Pai acum se calatoreste peste tot pe suprafata Pamantului.

Daca Pamantul ar fi plat, ar fi trebuit sa ajungem la un moment dat la o margine. Ori avand in vedere ca nu s-a gasit vreo margine, nu mai e nici un dubiu, Pamantul e sferic.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0

daca te uiti pe harta ai sa vezi ca pamantul e inconjurat de polul sud.Si nimeni nu are voie la polul sud e interzis

3 plusuri 0 minusuri
Pe masura ce se departeza de noi obiectele dispar de la baza catre varf, s-a argumentat asta pe forum.
5 plusuri 1 minus

10 motive pentru care știm că Pământul e rotund (sferic): 

Novice (115 puncte)
0 0

4 plusuri 0 minusuri
Vă dau un telefon și vă spun în ce direcție văd eu soarele aici, în raport cu planul orizontal și cu nordul (elevația și azimutul). Veți deduce că suprafața Pămîntului la mine este orientată altfel față de Soare decît cea de la dumneavoastră. Dacă repetați experimentul cu alții care locuiesc în alte zone ale Pămîntului veți putea deduce că e rotund.

Dar nu acum, că e noapte...

Sigur, asta presupune să aveți încredere în ce vă spun eu.

Merge la fel de bine și dacă reperul nu e Soarele, ci Luna, o altă stea, o planetă etc.
Expert (12.9k puncte)
6 plusuri 1 minus
Și încă un răspuns, pentru care nu mai aveți nevoie de un partener și nici de încrederea în el. Puteți face singur experimentul și, mai mult, veți putea măsura efectiv raza de curbură a suprafeței Pămîntului în locul unde vă aflați. Nu vă trebuie nici un instrument complex. Eroarea de măsură depinde doar de grija cu care faceți experimentul și de niște parametri.

Ideea este să mergeți undeva lîngă o apă stătătoare suficient de întînsă pentru ca linia orizontului să fie între cer și apă, de exemplu la mare. Mai trebuie să puteți vedea orizontul apă-cer pe un unghi cît mai larg, să zicem 120°. Pentru o cît mai bună precizie trebuie ca observația să o faceți de pe un punct cît mai ridicat, o clădire, o faleză, un munte etc.

Principiul este că linia orizontului se vede perfect dreaptă numai dacă e observată de pe suprafața Pămîntului, dar se vede ușor curbată dacă e observată de la înălțime. Curbura liniei orizontului este cu atît mai mare cu cît raza planetei e mai mică și cu cît înălțimea punctului de observație e mai mare. Iar pentru a măsura bine curbura orizontului e nevoie să-l putem vedea sub un unghi cît mai larg.

Pentru asta luați un fir de ață și fixați-l orizontal, bine întins între două puncte (bine întins e o condiție obligatorie, altfel firul nu va fi drept). Punctul de observare este în spatele firului, într-un loc de unde firul se vede suprapus aproximativ peste linia orizontului. Puneți un par sau alt reper în punctul de observare. De par prindeți un ecran (din carton, de exemplu) cu o gaură prin care să vă uitați. Apoi ajustați firul pînă cînd fiecare din capetele lui se vede suprapus exact peste linia orizontului. Atunci mijlocul firului se va vedea ușor sub orizont, pentru că orizontul e ceva mai sus decît linia dreaptă. Măsurați cu grijă acel unghi mic.

Apoi faceți calculul. Rezultatul va fi raza de curbură a suprafeței Pămîntului, cu o eroare relativ mare. Eu am reușit că măsor numai cu o eroare de cîteva zeci de procente, dar asta înseamnă că totuși am nimerit bine ordinul de mărime, ceea ce e ceva avînd în vedere simplitatea extremă a experimentului: un simplu fir de ață.

Pentru a verifica dacă suprafața nu cumva este un cilindru, un con sau altceva, puteți repeta experimentul în diferite puncte de pe Pămînt și în diferite direcții. Veți găsi aceeași rază de curbură peste tot, în orice direcție v-ați uita. Singura formă care are proprietatea asta e cea sferică.

În concluzie Pămîntul e rotund, și oricine poate verifica singur asta. Trebuie numai să vrea.
Expert (12.9k puncte)
2 plusuri 1 minus
pai primul argument ar fi ca daca  vad soarele si luna rotunde de ce as crede ca pamantul este plat. Alt argument ar fi daca as sta la mare sau ocean as vedea linia imaginara care uneste pamantul cu cerul.
Senior (6.9k puncte)
2 0
Cineva care ar dori sa te contrazica ar putea spune:
Si ce daca le vezi rotunde, sunt rotunde si plate, deci sub forma de disc.
Sigur ca le vezi rotunde, dar nu sferice.
1 0
Faptul că Soarele și Luna sînt rotunde nu înseamnă automat că și Pămîntul trebuie să fie la fel. Dacă stau așezat pe un scaun și mă uit la o pasăre nu înseamnă că scaunul meu are formă de pasăre. Argumentele construite prin generalizare nu sînt bune decît dacă avem motiv solid să considerăm că generalizarea e valabilă.

Iar chestia cu orizontul e de fapt mai mult un contraargument, pentru că la mare orizontul se vede ca o linie dreaptă, de unde ar rezulta că suprafața mării trebuie să fie și ea dreaptă.

Cît despre exprimare, linia orizontului nu „unește” pămîntul cu cerul, ci le separă. O linie care unește ceva este de exemplu linia care unește mîna copilului cu balonul (adică sfoara).
4 plusuri 0 minusuri

nu ar trebui sa fie nici un dubiu ,si poate fi gasite multe dovezi .

1)Fernando Magelan

2)repartizarea temperaturii, luminii,anotimpurilor pe pamint, pot corespunde doar unui obiect ca sfera , daca nu ma gresesc.....

3)magnetizmul terestru

4)mareele sau fluxurile si refluxurile

5)daca totusi te razgandesti sa probezi ,decoleaza in america , calculeaza timpul de calatorie ,si fa diferenta dintre ora noastra si a lor .

Daca gasesti alta forma a pamantului care ar corespunde acestei cerinte .... ei bine merita ca teoria ta sa se discute.

Junior (625 puncte)
0 0

2 plusuri 1 minus
Persoanele care ne intampina cu asemenea intrebari sunt de o incultura profunda.

Nu vad motivatia unei asfel de minciuni .

imaginile din spatiu sau de la o inaltime foarte mare nu sunt doar monopolul NASA, tarile care au lansat sateliti : URSS, China, India, Japonia, Franta, GB,  Israel, Iran, Corea de nord. (este dificil sa se puna deacord intr-o conspiratie pe o asa durata de timp)

nu mai zic de avioane la inaltime mare, de globuri meteorologice sau firme private in industria spatiala, zeci de mii de astronomi pe tot globul care inteleg bine tema.

Daca era plat vedeam toti pamantenii unele evenimente astronomice.

Industria navala  si aeriana face parte din conspiratie ? doar au ajuns cu vapoarele si avioanele la capatul pamanului, nu ?

Si daca mergem mai departe pe logica "pamantului plat" , cum ar functiona sistemul solar cu planete plate ? care sunt tarile de la marginea pamantului ?
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
distante

romania  libia 1440 KM

romania londra 2220 KM

romania africa de sud 7770

astea l-am pus din ce stiu poate difera un pic DAR CACA VREM SA CALCULAM CURBURA DINTRE ACESTE PUNCTE E FFFF GREU PENTRU-CA NU EXISTA
3 plusuri 0 minusuri
mai normal ar fi sa fii pus sa demonstrezi ca exista ceva. nu ca nu exista.

fara tehnologie moderna. iau un bat mai lung si drept. sa zicem 2 metri la care atasez un fir cu plumb astfel incat sa il pot pozitiona pe verticala locului. in prealabil pregatesc o suprafata cat se poate de plana si orizontala. pe nisip ar fi ideal. infig parul in nisip si trasez urma umbrei pe la orele pranzului. masor distanta cea mai scurta dintre urma lasata de umbra capatului batului aflat in aer si baza batului. in felul asta aflu umbra minima. dupa aceea ma sui repede in masina cu ala de trebuie sa-i demonstrez ca pamantul este rodund. sau, daca sunt in antichitate, ne suim pe cai. si mergem spre nord sau spre sud. a doua zi repetam experimentul. si mai putem merge inca o zi in acelasi sens. apoi ne asezam la masa si rezolvam calculele trigonometrice. ii arat ca unghiul dintre razele soarelui si orizontala locului este cu atat mai mic cu cat suntem mai aproape de nord (suntem in emisfera nordica). lucru care se intampla doar daca Pamantul este sferic. cu inca un pic de munca determinam si raza Pamantului cu eroare mare dar OK ca ordin de marime.
Junior (984 puncte)
2 plusuri 1 minus
singurul argument pt faptul ca pamantul este sferic a fost dat de un filozof grec din antichitate care a obervat ca la plecarea navelor din port mai intai dispare din vedere corpul navei si apoi catargul...

asta o puteti vedea si voi la mare;

bafta si succes!
Novice (211 puncte)
0 plusuri 1 minus

În 1914, Wilbur Glenn Voliva, a publicat în revista Modern Mecanix un challenge, oferind $5000 persoanei care aduce o singură dovadă REALĂ că Pământul este un glob.
http://blog.modernmechanix.com/5000-for-proving-the-earth-is-a-globe/

... NIMENI nu a reuşit să adus măcar o dovadă.

Desigur marea majoritate a oamenilor sunt Programaţi mental, prin educaţie şi aşazisa ştiinţă, să creadă în teoria heliocentrică a unui glob care se roteşte cu 1000 mile pe oră în jurul  propriei axe şi cu 67000 mile pe oră în jurul Soarelui şi cu alte sute de mii de mile în jurul galaxiilor ... Deci, oamenii care se învârtesc aproape de viteza luminii sunt mult prea "rapizi" şi "avansaţi" ca să poată să deschidă ochii şi mintea la nivelul primitivilor ne-învârtiţi care au ochii deschişi şi pot să vadă 24x7 că Pământul nu se învârte şi este ... plat.

Printre Primitivii care au spus, Clar, că Pământul este Plat şi ne-rotitor se numără şi Nicola Tesla şi Albert Einstein iar ulul dintre părinţii NASA (alături de Disney, Parsons şi L. Ron Hubbard), Werner Von Braun a declarat că NASA şi numitul program spatial sunt o tatală minciună.

...

În concluzie îţi propun să fii mai generos, oferă (ca şi Wilbur Glenn Voliva) un premiu de 666 de milioane de Euro celui care îţi oferă măcar o singură dovada reală că Pământul este un glob super-rotitor.

  

Novice (111 puncte)
...