Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
616 vizualizari
Sau noi trecem prin el?

Avand in vedere inseparabilitatea tesaturii spatio-temporale, mai putem sustine ca trece timpul?

Intrebarea s-a nascut din contemplarea expresiilor frecvent folosite cu privire la timp.

EX: a trecut timpul, nu am timp, pierd timpul, etc.
Junior (1.3k puncte) in categoria Fizica
1 0
Este obligatoriu ca anumite expresii să surprindă esenţa? Şi dacă aceste expresii nu au nicio legătură cu adevărul?

Asta e o întrebare filozofică cel mult, nu una de fizică, aşa că nu mă aventurez în speculaţii.
0 0
Asa cum ne deplasam prin spatiu, asa ne deplasam si prin timp(intr-un con de lumina in spatiu-timp) din moment ce sunt inseparabile... atat de simplu si atat de complicat.
Comentezi ca si cum nu din filozofie s-au desprins toate stiintele de azi...

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Ieri pe vremea asta eram acasa. Acum sunt tot acasa. Pamantul se invarte, rezulta ca soarele apune si rasare. Lucrurile se invechesc, omul imbatraneste, moare. S-a inventat ceasul care ne indica date. Daca omul ar avea capacitatea sa nu uite absolut niciun detaliu petrecut in viata lui, orice vede aude miroase sa fie intotdeauna date proaspete atunci asa zisa trecere a timpului probabil ca ar fi insesizabila.
Experimentat (2.2k puncte)
0 0
Adevarat, daca ne-am aminti si cine suntem am intelege mai bine dimensiunea temporala a existentei... asa ne-am deplasa in mai mult de o directie :)
0 0
mi-a placut explicatia
4 plusuri 0 minusuri
Şi una şi alta. Timpul este o componentă unidirecţională pentru noi şi pentru partea aceasta de univers în care am putut să evoluăm. Ca o analogie putem judeca că noi suntem un segment dintr-o dreaptă. Avem o "stânga" şi o "dreapta" în linie cu linia pe care ne situăm (să considerăm că dreapta este întregul spaţiu tridimensional), înţelegem chiar şi o "faţă" şi un "spate", respectiv un "viitor" şi un "trecut". Dar pentru a ne poziţiona cu adevărat invers, cu "faţa" spre "trecut", suntem nevoiţi să răsucim întreaga dreaptă, respectiv întregul univers. Această poziţie ne situează cu "faţa" spre orizontul în care cauza precede efectul, respectiv în care timpul are sens, adică curge, pentru noi, în mod natural.
Junior (1.3k puncte)
0 1
Scurgerea timpului se datoreaza accelerarii univerului, altfel noi trecem prin el asa cum ne deplasam prin spatiu, intr-un con de lumina, limitati de perceptia noastra :)
...