Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
454 vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Fizica
0 0
Nu sunt sigur de-aia dau doar comment. Din ce știu unele elemente au perioadă de înjumătățire, adică se sparge în alte două elemente mai puțin sau deloc radioactive o cantitate egală cu jumătate din ce aveam inițial, rămânând desigur o cantitate egală cu cealaltă jumătate de element radioactiv care să emită radiații. Aici vine și durata de iradiere să-i zic: unele elemente se sparg mai lent gen mii de ani, altele foarte repede: zile, luni sau așa ceva.

Mai caută despre timpul de înjumătățire, că asta e cheia cred.
0 0
Despre terminologie: radiația poate fi de multe feluri, de exemplu și lumina vizibilă, undele radio, razele X etc. sînt forme de radiație (electromagnetică). Dacă vorbiți de radiațiile nucleare, spuneți-le așa, cel puțin pînă stabiliți contextul. Cînd am citit întrebarea am crezut că vorbiți de fosforescență, pentru că și aceea produce radiație care persistă, și mă întrebam oare ce tip de fosforescență ar putea ajunge la sute de ani...

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Nu tipul de radiatie (alfa, beta, gamma) e implicat; dealtfel, o reactie nucleara, de exemplu fisiunea uraniului, produce mai multe tipuri de radiatii simultan. Un neutron liber se dezintegreaza intr-un proton, un electron si un antineutrino. Nucleele radioactive au timpi de dezintegrare diferiti in functie de mai multi factori, dintre care as mentiona ca cel mai cunoscut raportul numarului de neutroni fata de protoni (pe masura ce avansam spre elemente mai grele, trebuiesc tot mai multi neutroni pentru a mentine stabilitatea nucleului). In interiorul nucleului, protonii se resping cu forte electrostatice foarte mari. Dar in jurul fiecarui quark din interiorul protonilor si neutronilor exista cate un "nor probabilistic" de particule "virtuale" (a caror existenta este foarte scurta, mai mica de 10 la minus 23 sec.), in esenta gluoni (mesageri ai fortei "super-tari", sau "De Culoare"). Aceste particule sunt intr-o continua interactie cu particulele "reale" vecine, ele mijlocind practic "legarea" quarcurilor in neutroni si protoni; Dar ele nu sunt numai in interiorul nucleonilor; cu probabilitati mai scazute, acestia sunt emisi si in afara nucleonilor, si interactioneaza cu nucleonii vecini; de exemplu o combinatie quark-antiquark generata probabilistic in acest mod de un neutron (poarta numele de mezon pi), de fapt de unul din quarkurile neutronului, ajunge la un proton vecin (de fapt la unul din quarkurile protonului) sau chiar la un alt neutron (idem) si interactioneaza cu el. Mezonul transporta sarcina de culoare, mai precis o sarcina nula (este "alb"), dar sarcina respectiva se comporta ca un dipol, deoarece mezonul e in realitate compus dintr-un quark de exemplu "albastru" si un antiquark "antialbastru". Sarcina de culoare "leaga" particula receptoare de cea emisiva prin forta super-tare. In proces se transporta si sarcina electrica, mai precis o sarcina negativa in acest caz, fiind emis de un neutron; protonul inghite sarcina negativa (simplist vorbind) si devine neutron; iar neutronul a pierdut o sarcina negativa si tocmai devenise proton...ca intr-un ping-pong la nivel cuantic...   of course, mai adanc vorbind, sarcina electrica negativa a mezonului e generata de cele doua sarcini fractionare ale quarkurilor conponente...dar intram prea adanc. In orice caz, stabilitatea nucleelor grele e dictata de un fragil echilibru intre fortele de respingere electrostatica intre protoni, si slaba ramasita a fortei supertari, de Culoare, transportata in interactia "tare". Ca o paranteza, forta de culoare are valoarea aproximativa de 16 tone-forta!!
Novice (313 puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Nu prea este clara intrebarea. Orice radiatie elecromagnetica se propaga atat timp cat nu este absorbita de ceva. In vid nu este absorbita deci se poate propaga oricat, indiferent de tipul radiatiei electromagnetice (radiatie vizibila, microunde, radiatii X, unde radio, etc). De exemplu: radiatia electromagnetica s-a propagat cca. 13 miliarde de ani de la galaxia MACS0647-JD pana la noi. Pe de alta parte lumina este oprita instantaneu daca intalneste un corp opac. Se poate sa nu te referi la radiatie ci la timpul de viata al elementelor. In cazul asta este alt raspuns.

Junior (984 puncte)
...