Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.4k vizualizari

Am citit într-un articol ca "Numărul mare de celule roşii poate indica (printre altele) dezhidratare".  Ştiu că celulele roşii au rolul de a transporta oxigenul, dar ce de ce atunci când sunt în număr mare înseamnă dezhidratare ?

Novice (276 puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

5 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Deshidratarea determina hemoconcentrație (adică o concentrație crescută de celule roșii, celule albe, trombocite etc.) prin pierderea de apă. În sânge avem același număr de celule roșii ca la un pacient normovolemic, însă, datorită scăderii apei, vom avea o concentrație crescută de celule roșii. Este același fenomen ca în cazul unei urine concentrate când subiectul este deshidratat. 

Desigur, în cazul unei poliglobulii (o reală creștere a numărului de celule roșii), mecanismul este cu totul diferit.

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Atenție Nobody, e posibil să confunzi, cum făceam și eu cantitatea de eritrocite cu concentrația lor. Important la aceste analize este faptul că se numără eritrocitele/ mm cub de sânge.
Deci, dacă ești deshidratat, ai doar apă mai puțină, cu aceeași cantitate de eritrocite, însă mai concentrate, ceea ce face ca numărul lor/fiecare mm cub (adică o mică bucățică din sângele subiectului) să fie mai mare, însă per total ai tot același număr de hematii câte aveai și când nu erai deshidratat.
Îmi pare rău dacă explicația e prea simplistă, însă mie îmi place să mi se explice așa când nu înțeleg ceva.
0 0
uf, my bad ... am scris din grabă 'dezhidratare'.

Văzusem acea informaţie în serialul House M.D. iar la un search pe google am dat de acelaşi lucru. ( btw răzvan, nu este vorba de concentraţie, cel puţin nu aşa scria acolo :-? )

Anyway, mersi Sergiu, it all makes sense now :D .
0 0
Pentru putin.
0 plusuri 0 minusuri
O posibila explicatie ar fi ca deshidratarea reprezinta un factor de stres pentru organism.In acest sens va creste secretia gucocorticoizilor(cortizon)secretat de corticosuprarenala fapt ce va duce la cresterea numarului de hematii circulante si a neutrofilelor-leucocite polinucleate-si la scaderea numarului de eozinofile bazofile etc bla bla bla.Repet,nu sunt sigur,insa in orice caz e o explicatie posibila.

Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Novice (146 puncte)
...