Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
554 vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Fizica
0 3
a existat, exista si va exista modul de a transporta energia electrica de la o sursa la alta sau mai multe.
0 0
Da si se cunoaste dar profitul e mai mare cand faci legatura material...

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Exista, dar nu pentru distante lungi. Energia electrica poate fi "transportata" intre doua obiecte cuplate magnetic (mutual inductiv) datorita fenomenului de inductie.
Novice (289 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Există, dar pentru asta trebuie mai întîi convertită în alte forme de energie. De exemplu:

- În energie chimică: încarci un acumulator, transporți acumulatorul și regenerezi electricitatea. Este ceea ce facem cînd ne încărcăm bateria telefonului mobil sau altele asemenea.

- În energia undelor radio: transformi electricitatea într-un fascicul de unde electromagnetice de frecvență cît mai mare (pentru ca fasciculul să fie cît mai direcțional, să nu se difracte) și apoi reconvertești undele radio în electricitate. Cei care s-au jucat cu aparate de radio improvizate știu că se poate face recepție radio, cu sunet cu tot, fără a avea nevoie de baterii, ci numai folosind energia undelor radio.

- În lumină: folosești energia electrică pentru a produce un fascicul de lumină (laser sau nu) pe care îl transmiți și apoi îl retransformi în electricitate. Ideea asta a fost propusă pentru cazul în care s-ar construi o centrală nucleară pe Lună, ca soluție de a trimite energia pe Pămînt.

Există și alte metode posibile: convertirea în căldură, în energie cinetică, în energie potențială, în hidrogen+oxigen etc. Pe distanțe mici merge ideea din răspunsul lui Duroth, de convertire în energie magnetică.

Evident, toate metodele astea au randament subunitar, de fapt chiar foarte mic față de cît ne-am dori. Dar uneori ești nevoit să faci risipă pentru a rezolva treaba.
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Cred că numai prin cablu, fiind vorba de energia electronilor. După conversie în alte forme de energie, nu mai e energie electrică ci alte feluri de energie.. Sau prin fascicul de electroni!?
Experimentat (3.3k puncte)
...