Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
684 vizualizari
Cercetătorii dau mai multe răspunsuri la aceaşi intrebare. Unele ori chiar răspnsuri contradictori , susţinând fiecare că are dreptate. Mă interesează părerea voastră despre adevăr
Junior (632 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

5 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Exista mai multe pareri. Adevarul trebuie sa oglindeasca realitatea fizica prin perceptiile noastre(care, ce-i drept, ne mai inseala din cand in cand), trebuie sa se bazeze pe dovezi sau macar pe argumente solide. Exista mai multe teorii despre adevar care se aplica in diverse domenii si in diverse circumstante.
Novice (335 puncte)
0 0
Si aici intervine diferenta dintre realitate si actualitate intrucat fiecare are adevarul lui si isi formeaza propria realitate dar in actualitate exista numai un singur adevar dar pe care nu l-am putea digera cu mintea asta limitata.
0 0
Cine face aceasta diferenta dintre realitate si actualitate pe care o propui aici? Eu nu am auzit de ea, dar daca este consacrate de vreun autor, as vrea sa stiu. Mersi
0 0
Fiecare face diferenta dintre cele 2 pur si simplu.
Chiar ai nevoie de un autor care sa sustina ce am spus mai sus?
Nu poti concluziona/gandi singur?
Cred ca am fost destul de clar :  diferenta dintre ceea ce este cu adevarat si ceea ce percepem noi in mod limitat.
perceptia se manifesta in limita simturilor disponibile...
3 plusuri 1 minus
Parerea mea este că adevărul cunoscut de oameni nu poate fi decât relativ , deoarece cunoaşterea are caracter subiectiv.
Junior (380 puncte)
0 0
Ca să îmi completez răspunsul: sunt de părere că adevărul absolut există (prin definiţie, dacă pot spune aşa), însă acesta nu poate fi cunoscut de oameni.


- "Singurul lucru pe care îl ştiu este că nu ştiu nimic" - Socrate
0 0
De ce adevarul este relativ? Imaginea luata din Cosmos de Hubble este subiectiva? Rezultatul masurarii unei tensiuni cu un aparat de masura este subiectiv?

Ce inseamna adevar absolut?
0 0
da este, intrucat cei care fac masurarea influenteaza rezultatul(efectul de observator) de aici imaginea este limitata la simtul vizual si proiectia ei in creierul nostru iar masurarea tensiunii aduce de asemenea o eroare intrucat rezistenta aparatului tinde spre infinit dar nu este infinita.
0 0
Eu prin adevăr absolut ma refer la un set de cunoştinţe format din proprietăţile unui subiect (cele reale, care există independent de vre-un observator) - spre deosebire de adevărul relativ unde avem un set de cunoştinţe format din "proiecţii" ale acestor proprietăţi, adică modul cum sunt ele percepute de observator.

Presupunând că imaginile preluate de Hubble, de exemplu, sunt obiective, ele sunt oricum incomplete iar în momentul în care un om le observă ele devin subiective (pentru acel observator). Cam la fel este şi cu orice altă măsurătoare, observaţie samd.
3 plusuri 1 minus
Adevarul in stiinta nu-l vezi nici daca iti pui lentile de contact la ochiul mintii. Cu cat vezi mai mult cu atat mai multe dioptrii necesiti. Stiinta e un joc fara final. Drumul parcurs sunt franturi din adevar, nu adevar suprem..... Daca aceste franturi nu se ansambleaza atunci adevarul colapseaza in minciuna sau ma rog inselaciune.......... Scurtcircuit, reformulati datele :))...... "Adevarul e unul singur"..... Care oare?...
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Bine zis frate... Adevarul vine din interior.
0 0
Din care interior?
0 0
cum adica care interior? din esenta fiecaruia...
din moment ce lumea pe care o experimentam reprezinta exteriorizarea a tot ceea ce exista pentru a ajunge la raspunsuri trebuie sa cauti in interior, locul de unde provine tot.
acolo vei gasi raspunsuri pe care nu ti le va putea da nimeni intrucat reflecta legaturile tale cu lumea asta si adevarata ta identitate.
0 0
Adică dacă suntem 7 MILIARDE de oameni avem 7 MILIARDE de adevăruri. Cred că te laşi prea uşor minţit.
0 0
Privit din perspectiva fiintei umane fiecare vede altceva dar cand deschizii ochii nu mai poti fi mintit intrucat stii adevarul fiindca faci parte din el si vice versa. De asta lumea materiala e corupta pentru ca altereaza gandirea multora cu privire la adevarata natura a omului.
1 plus 1 minus
Adevarul este unul singur si este independent de parerea, perceptia sau bagajul de cunostinte al unei persoane. In functie de domeniul la care ne referim putem discuta despre adevar absolut sau relativ.

Parerea mea este ca putem vorbi de adevar absolut doar atunci cand o afirmatie poate fi testata de toti oamenii care poseda minimul necesar testarii acelei afirmatii (intelectual, tehnologic). Spre exemplu afirmatia "Marul din soiul "Golden" are o culoare verde galbuie" reprezinta un adevar absolut pentru acele persoane care stiu ce este un mar si care stiu care este soiul "Golden".  Insa afirmatia "Persoana X este buna/rea" reprezinta un adevar relativ daca ne raportam la pareri personale sau poate deveni adevar absolut daca intreaga umanitate se raporteaza la un singur standard (indiferent cum este stabilit acest standard).
Novice (185 puncte)
1 plus 0 minusuri
In ceea ce priveste conceptul de adevar, din punct de vedere filosofic, el este analizat de doua curente:

Obiectivismul sau materilismul sau determinsmul(fie el absolut sau dialectic) analizeaza realitatea si conceptele ce o compun, ca fiind ceva independent de natura umana sau perceptiile acestuia, fiind nealterate si respectand legile universale(cunoscute sau necunoscute, inca)

Subiectivismul, ca si curent filosofic considera realitatea si conceptele ce o compun, ca o proectie interioara a individului

Subiectivismul considera ca realitatea e insubstantiala, fara definire fizica si total dependenta de observator.

Fizica si mecanica cuantica au scris un nou capitol in filosofia subictivista si au devenit un punct de sprijin, major in fundamentul acestui curent.

S-au scris poate mii de carti cu privire la acest concept; Adevarul.Dar incontinuare ne scapa intelegerea profunda, poate ne scapa pentru ca suntem oameni, suntem limitati.

Parerea mea este ca a avea pretentie la a intelege absolutul din pozitia de cauzalitate, este asa cum ai spune ca o celula poate percepe intregul organism din care face parte, dar care la randul ei nu-si poate intelege propria structura si provenienta
Novice (292 puncte)
...