Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
548 vizualizari
Nu mă prea pasionează politica şi nu urmăresc decât rar emisiuni de gen, aşa că întrebarea mea poate părea puerilă unora, dar cred că nu sunt singurul de pe aici care nu are clară problematica asta...

Am aflat de la TV zilele astea că sunt politicieni care au obţinut în colegiile în care au candidat un număr de voturi mai mic decât al unui contracandidat, dar totuşi au câştigat loc în parlament, "la redistribuire". Ştiu că s-a întâmplat şi la alegerile trecute, deci nu e tocmai o legislaţie nouă...

Ba mai mult, am citit că sunt cazuri în care numărul de parlamentari ai unui judeţ poate fi suplimentat. Deci numărul de parlamentari în România nu e fix, dar nu mi-e clar cum şi de ce poate varia.

Despre ce e vorba, în detaliu? Care e matematica din spatele alegerilor noastre parlamentare?
Senior (8.1k puncte) in categoria Cultura Generala

2 Raspunsuri

0 plusuri 2 minusuri
Cred că funcționează pe bază de fraiereală!
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Stelian Tănase  spunea azi pe un post TV: Promisiunile făcute de candidați, alegătorilor, nu se îndeplinesc în mod obligatoriu. Deci, vorba aceia: Ce nu promite șoarecele... pînă ajunge la gaură.  Nu-i asta o fraiereală???
2 plusuri 0 minusuri

Sa zicem ca un judet oarecare este impartit in functie de populatie in 6 colegii (6 zone).

In acel judet, candidatii USL au obtinut peste 50% (sa zicem 60%) in toate cele 6 colegii. Asta inseamna ca cei 6 candidati USL merg direct in Parlament. Dar ce facem cu restul populatiei de 40% care au votat altceva? Ei nu sunt reprezentati? Ba da. Pentru acestia, locurile din Parlament se suplimenteaza cu inca doua, pe acestea ocupandu-le urmatorii clasati.

Daca in judet, nu ar fi fost obtinute peste 50% de un singur partid, atunci locurile din Parlament au fi fost exact 6, adica exact cate colegii sunt in judet.

A existat la un moment dat un Referendum propus de Traian Basescu si prin care sa existe doar 300 de parlamentari. Referendum-ul a fost votat si validat. Referendum-ul are insa doar caracter consultativ. Anul acesta a existat o propunere de schimbare a legii electorale prin care se schimba aceasta modalitate de atribuire a locurilor in Parlament, dar cei care s-au opus au fost chiar cei de la PDL.

 

Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Deci sistemul ăsta e destul de rezonabil, după câte pricepui.
...