Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
515 vizualizari
Am gasit intr-un articol al lui Adrian Buzatu asta: "cu cat particula ce poarta forta are o masa mai mica cu atat acea forta isi face simtita prezenta pe o distanta mai mare". Se referea la faptul ca fotonul si ipoteticul graviton avand masa zero fortele purtate se extind practic la infinit, iar forta slaba care are bosoni cu masa mare are raza mica de actiune. Aceeasi explicatie am gasit-o si intr-o carte a lui Susskind.

Intrebarea mea este de ce ambii au uitat de forta tare, unde gluonul desi are masa zero poarta forta pe distante infime. Mai sta explicatia din articol/carte in picioare?

 

PS: L-as fi intrebat direct pe Adrian, dar se pare ca m-a sters din prietenii de pe Facebook :)
Experimentat (2.6k puncte) in categoria Fizica
0 0
Am vazut ca Adrian mai intra cand si cand pe forum.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Afirmatia ramane valabila, nu trebuie sa facem confuzie intre forta nucleara cu actiune pe distanta foarte mica cu forta de interactiune tare, sau forta de culoare. Prima se manifesta intre nucleoni, a doua se manifesta intre cuarci si/sau gluoni.

 Forta nucleara este rezultatul suprapuneii fortei de interactiune tare datorata cuarcilor si gluonilor din componenta unui nucleon. Ca indiciu istoric, inainte de descoperirea cuarcilor si a gluonilor, Yukawa propusese ca mezonii (bosoni cu masa) sa fie particulele de schimb ale fortei nucleare.
0 0
N-am inteles. Prin ce difera forta tare fata de celelalte trei forte fundamentale de trebuie tratata separat, mai ales avand in vedere ca forta tare, spre deosebire de gravitatie, a fost unificata cu electromagnetismul si forta slaba?
0 0
Nu inteleg ce vrei sa spui.
0 0
E bine ca ne intelegem :)

Ma gandesc ca daca astea au fost unificate, in anumite conditii (cum erau cele de la inceputul Universului) actionau la fel, practic erau o singura forta. Atunci care e diferenta esentiala intre, sa zicem, foton si gluon de in citatul ala gluonul e dat la o parte?
0 0
Am precizat ca gluonul nu este dat la o parte, masa zero implica actiune la distanta mare. Cred ca daca tragi de cuarcul si anticuarcul unui mezon interactiunea depaseste raza de actiune a fortei nucleare.

Gluonul, cel putin nu de unul singur, nu este purtatorul interactiunii nucleare. Interactiunea nucleara rezulta din combinatia mai multor gluoni si/sau cuarci.

Ce am spus mai spus mai sus raspunde intrebarii tale. Acum diferenta intre gluoni si fotoni este aceea ca gluonii de cupleaza intre ei, pe cand fotonii nu. Practic cuplajul curacilor prin intermediul gluonilor este neliniar, neputandu-se aplica calculul bazat pe metode perturbative si de aici rezultand dificultatile calculelor in cromodinamica cuantica. Dar asta nu are de-a face cu intrebarea ta, daca am inteles bine.
0 0
Acuma am inteles esenta, merci.
...