Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
319 vizualizari

Ca de obicei, nu mă interesează un anume partid ori anumiţi politicieni.

Mă gândeam la faptul că unii comentatori de la TV ne spun adeseori că la noi la alegeri votul este unul "de blam" în bună parte. Dar nu e normal să fie aşa?

După ce un partid ori o coaliţie, oricare ar fi ea, conduce ţara câţiva ani (şi toate partidele importante de la noi au făcut asta, încercând şi toate combinaţiile de "prietenie" posibile), iar rezultatele sunt proaste (şi cred că toate guvernările merită acest epitet), nu e normal să-ţi manifeşti nemulţumirea votând cu ceilalţi?

E normal să fii votantul perpetuu al unei formaţiuni politice? (asta dacă nu ai interese directe, votând deci o formaţiune nu pentru că tu crezi că are merite). Mie mi se pare absurd să spun, în România (deşi cred că situaţia este pretutindeni), că sunt de dreapta, stânga, centru şi, indiferent de cum guvernează o formaţiune politică, eu votez cu ea pentru simplul motiv că suntem de aceeaşi "factură ideologică".

Ce credeţi?

Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

1 plus 1 minus
Eu zic: Daca n-ai votat, nu comenta!

Aici ma refer la acei plangaciosi care o tin una si buna ca degeaba merg la vot, ca toti sunt la fel, ca e rau, ca poate vin unii si schimba ceva, poate pica din cer, etc.

Cum vrei sa fie bine, sa castigi ceva, daca nu-ti asumi riscuri? Chiar si riscul de a vota cu unii rai sau mai rai.

Asta e una dintre cele mai mari probleme ale romanilor: nu iau atitudine, asteapta sa vina schimbarea de la conducatori, sa le dea cineva locuri de munca, sa le dea cineva ceva. Astea sunt sechele comuniste. Ei bine, istoria demonstreaza ca adevaratele schimbari vin de jos in sus.

Mentalitatea corecta este: totul se castiga, nu se cerseste!
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Subiectul era altul. Am votat, dar nu are legătură cu ce am întrebat.
Chestiunea asta cu ieşitul în stradă cred că a devenit un clişeu periculos şi cred că merită discutat cu mai multă profunzime decât se face la TV.

Adică e bine ca cei care guvernează ţara să facă aşa cum zic unii care ies în Piaţa Universităţii? Şi cum rezolvi problema legitimităţii? Adică cei aleşi prin vot au o legitimate mai mică decât grupul de gălăgioşi din centrul oraşului? Dacă demonstraţiile nu sunt realmente de masă - este ridicol să pretinzi ca guvernul să facă aşa cum cer unii ieşiţi pe stradă.

Această mentalitate pe care am tot văzut-o recent şi pe Net, şi la TV: ieşiţi în stradă ca să vă obţineţi drepturile! este periculoasă şi cu siguranţă antidemocratică, atâta vreme cât, repet, nu reprezintă opinia majorităţii populaţiei. Dar trebuie să ai un instrument de măsură bun pentru a stabili că e vorba e opinia majorităţii, cum ar fi un referendum.

Faptul că nişte semioligofreni, de la Antena3 ori B1, funcţie de perioada istorică pe care o trăim, îndeamnă lumea să iasă în stradă, nu înseamnă neapărat că e vorba de o acţiune înţeleaptă. Presa românească nu mai este una de informare, ci una de propagandă, fără excepţie. Eu nu ştiu nicio televiziune (şi niciun ziar) care să nu aibă o orientare politică. Aşa stând lucrurile, e nevoie de judecata fiecăruia la recepţionarea unui mesaj.
0 0
Nu am zis nimic de iesitul in strada. A lua atitudine nu inseamna neaparat a iesi in strada.
Televiziunile sunt polarizate politic dar, ar fi o gresala sa subestimam forta acestora si oamenii de acolo.
Raspunsul direct la intrebare este: Nu, nu e normal.
0 0
A delega pe cineva sa te reprezinte in luarea deciziilor inseamna ca: 1) nu ai discernamint; 2) ai discernamant, dar nu te intereseaza cum se vor lua deciziile in numele tau (ai votat, de-acum e o treaba politica); 3) esti prost, nu poti lua nici o decizie de unul singur; 4) faci parte din categoria celor care fug de responsabilitate; 5) ai un handicap psihic care te impiedica sa-ti poti purta singur de grija si de aceea ai nevoie de reprezentare si consiliere. Acum, eu fiind din categoria prostilor, intreb asa la misto: tu din care categorie faci parte? Dragilor, daca vrem ca societatea in care traim sa devina o societate civilizata, nu mai trebuie sa-i lasam pe altii sa decida in locul nostru. Astazi putem participa cu totii in timp real la orice fel de dezbateri, nu mai este ca in antichitate cand oamenii trebuiau sa delege pe cineva fiindca datorita activitatilor zilnice, le-ar fi fost imposibil sa participe la dezbateri si sa munceasca in acelasi timp. Mai mult decat atat, sistemul democratic se adreseaza comunitatilor mici, unde se poate exercita un control direct asupra celui care iti reprezinta interesele. La scara unei natiuni, acest sistem nu poate functiona si nici nu functioneaza. Asadar, daca stati strimb dar judecati lucrurile drept, "a vota" este un act de umilire a propriei persoane, un act prin care declari ca esti incapabil sa iei decizii. Fireste, nimeni nu discuta despre democratia participativa; n-am vazut nici o dezbatere pe nicaieri in media cu privire la acest subiect, iar discutia este ocolita din motive evidente: nu trebuie ca oamenii sa fie constienti de alternative. Situatia actuala convine de minune celor care conduc din umbra societatea, care-si deleaga reprezentantii intr-un spectru politic cat mai larg, in asa fel incat sa para ca exista democratie si ca alegand intre niste indivizi desemnati in prealabil,oamenii au "libertate"."Nici un individ nu este mai inlantuit decat acela care crede in mod gresit ca este liber!" Societatea actuala este corupta la nivel fundamental, este corupta de la nivel individual. Ca sa nu extindem aceasta coruptie, ar trebui sa devenim constienti ca suntem parte a unui organism, ca suntem intr-o relatie simbiotica atat social, cat si cu natura. Asta ar trebui sa fie preocuparea noastra daca vrem sa traim mai bine, nu votul odata la patru ani. Dar fiindca traim intr-o societate in care altii decid pentru noi, eu propun sa mergem la vot, dar din cu totul alte motive: nu pentru a ne desemna "reprezentantii" ci pentru a protesta impotriva acestui sistem. Cum putem face asta? Simplu: sa votam crestineste! Din moment ce toti acesti candidati ne vor numai binele, din moment ce ard de nerabdare sa munceasca pentru noi si bunastarea noastra, a tuturor, de ce sa-i dezamagim? Sa-i votam frateste pe absolut toti, si sa-i facem sa inteleaga ca atat de plini de iubire suntem pentru ei, ca nu vrem ca nici unul dintre dansii sa ramana pe dinafara.
0 0
Octavian, ai scris mult, dar ce ai spus de fapt? Să-i votăm toţi pe toţi nu se poate, pt că se vor reface alegerile :)
În privinţa relevanţei votului  şi eu sunt sceptic. Mă uit la cum s-a votat duminică: orice ipochimen din USL a fost votat doar pentru că era din USL. Iar USL-ul a propus familii întregi, prin diferite colegii, cântăreţi, Gigi Becali... Să nu fiu greşit înţeles, nu sunt vreun prieten al PDL-ului. Nici ăştia nu sunt mai breji (La urma urmelor Boc şi-a făcut şoferul consilier, iar familiile au fost la loc de frunte, de asemenea). Subiectul altul: votul nu este raţional, ci, de multe ori, rezultat al propagandei.  Peste câţiva ani se va întoarce roata, iar românii vor vota cu PDL fără discernământ. Prin urmare, eu nu cred nici în votul participativ, pentru că mă tem că dacă las localitatea mea pe mâna majorităţii, o să ajungem să ne distrugem pe baza propriilor decizii.
Nu văd decât o soluţie pentru această chestiune a alegerilor: presă liberă şi ridicarea nivelului de cultură. Acum avem presă de partid şi un picaj al nivelului de înţelegere a chestiunilor publice.
0 0
Avem si aici, pe Scientia, unii care dau voturi fara discernamant.

Si acum vine intrebarea:
Cine e de vina: cei care ii voteaza sau cei care sunt votati?
0 0
Sa anulam buletinul de vot! Asta am vrut sa zic. Te duci frumos si stampilezi toate numele,sa nu se supere niciunul. Daca eu dintre X si Y nu am ce alege,ce sa fac?sa il las pe X sa castige alegerile? Imaginati-va reactia politicienilor daca majoritatea voturiolr ar fi nule! E vorba de transmiterea unui mesaj,ca oricum nu se rezolva nimic. Se voteaza intre ei si tot castiga alegerile. O rezolvare ar fi renuntarea la actualul sistem,exista variante. Dar asa cum exista variante si pentru inlocuirea carburantilor fosili,asa cum exista leacuri pentru majoritatea bolilor,acestea sunt tinute departe de norod
...