Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
2.2k vizualizari
Am vazut la emisiunea lui Bote, ca din nush cate fete doar doua stiau limba engleza. Cum e posibil ca la 18-20 de ani in ziua de azi sa nu stii o limba straina, cand avem acces la orice. Pe timpul lui Ceausescu nu aveam televiziune, nu aveam internet, nu aveam acces la informatii si cu toate acestea stiu engleza la perfectie. Vad cat de mult se chinuie elevii sa ia bacul. Acum 10 ani i-as fi considerat prosti pe cei care luau sub 9.
Senior (6.9k puncte) in categoria Cultura Generala

6 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Un motiv este că aceia care constată decăderea nu reprezintă un reper constant. Fiecare din noi evoluează pe timpul vieții, acumulează cunoștințe și înțelepciune, dar nu-și dă seama decît de o mică parte din schimbare. Avem impresia că avem aproximativ aceleași calități psihice ca în liceu, doar cu puțin mai mult în urma trecerii prin viață.

Realitatea, cred eu, este că noi toți evoluăm foarte mult. De aceea ni se pare că noile generații sînt mai inconștiente, mai slab pregătite, mai dezinteresate și în general mai puțin bune decît ni se pare că am fost noi.

Hai să pun aceeași întrebare puțin altfel: s-a întîmplat vreodată în istoria omenirii ca bătrînii să considere că tinerii sînt mai capabili, mai deștepți, mai culți etc. decît au fost acei bătrîni cînd erau tineri? Iar răspunsul evident este că nu, întotdeauna generațiilor bătrîne li s-a părut că generațiile tinere sînt sub așteptări.

Ce înseamnă asta? Că de la o generație la alta lucrurile merg din rău în mai rău? Cum se face atunci că întreaga civilizație umană merge din ce în ce mai bine? Explicația paradoxului e la început: înrăutățirea e în mare parte doar o impresie.

Sigur, este posibil ca anumite aspecte ale noii generații să fie în mod obiectiv mai proaste decît înainte. De exemplu după schimbările sociale din 1989 interesele tinerilor s-au schimbat radical (ce am văzut eu cu ochii mei a fost printre altele împuținarea drastică a celor interesați de fizică). Apoi există în mod inevitabil fluctuații ale culturii unui popor, cu perioade de înflorire și perioade de decădere, în funcție de condițiile sociale, politice, economice, războaie, molime, ideologii, religii, mode, moravuri etc. Dar cred că în medie noile generații sînt de fapt din ce în ce mai bune, în pași destul de mărunți încît nu-i obervăm. Noile generații folosesc experiența celor anterioare, iar experiența crește continuu.

Ar fi interesant totuși să se pună la punct metode cît mai obiective de a măsura calitatea (rezultatele) învățămîntului, pentru ca mai tîrziu să se poată face comparații și să se poată trage învățături. Comparația dintre competența a nu știu cîte fete, care nu se știe cum au fost alese, cu competența pe care ni se pare nouă că am avut-o cînd eram la vîrsta lor e prea subiectivă ca să folosească la ceva. Eu sînt aproape convins că în medie liceenii de azi, de exemplu, vorbesc engleză mai bine decît vorbeau liceenii de acum 20–30 de ani.

Amintirile ne pot juca feste groaznice. Eu de exemplu prin liceu eram practic obsedat de engleză și o mîncam pe pîine --- nu aia de la școală, care era un fleac, o pierdere de timp, ci ce învățam eu acasă ascultînd BBC sau Vocea Americii, citind romane în engleză, studiind din manuale, descifrînd versurile cîntecelor, citind dicționare întregi pagină cu pagină etc. ---, încît acum, din amintiri, aș putea crede că în liceu eram super-competent în materie de engleză. Dar în același timp îmi mai amintesc și că tot prin liceu am avut de cîteva ori rara ocazie să vorbesc cu străini (englezi și americani) și am avut dezamăgirea să constat că abia eram în stare să leg două vorbe. Fără testul ăsta obiectiv memoria m-ar fi făcut să cred că eu ca licean am fost mult mai capabil decît sînt liceenii de azi, dar comparația n-ar fi deloc obiectivă, ci profund nedreaptă.

Cei care judecă noile generații ca fiind mai proaste ar trebui să caute căi mai obiective de judecată.

Încă ceva: „dă bine” să ne plîngem de nivelul prea scăzut al tinerilor, de calitatea prea proastă a învățămîntului etc. Asta sugerează că aceia care se plîng au standarde înalte. De aceea vocile care critică sînt mult mai numeroase decît cele care laudă. Iar asta creează impresia că lucrurile chiar merg prost, indiferent cum merg ele în realitate.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Excelent comentariul Adi.
0 0
În esentã, tinerii nu sunt mai rãi deît erau maturii de azi la vîrsta lor. Procesul de educatie însã ar trebui modificat si prelungit, fiind mai multe lucruri în ziua de azi de care trebuie sã tii cont cînd faci ceva. Oricum, atunci cînd îi "judecãm" pe cei tineri, trebuie sã ne gîndim ce am fi fãcut noi în locul lor la acea vîrstã.
Si ar mai fi, dar n-am timp...
2 plusuri 1 minus
Cred că tocmai accesul la orice îi prostește pe unii dintre tineri. Ei consideră că deja au totul de-a gata și nu mai e nevoie să-și utilizeze creierul la capacitate maximă. Nu știu,asta e opinia tot a unei tinere care vede accesul la atâtea lucruri ca un mijloc de învățare și de ce nu,distracție.
Novice (117 puncte)
0 0
Cu toate ca am generalizat, sunt si destui copii destepti. Eu unul nu vad un impediment, dezinteresul unor profesori de ai invata, atata timp cat orice problema ar avea ar gasi raspunsul pe internet daca i-ar interesa.  Problema cea mai mare cred ca o constituie, amaraciunile din familiile respective. Lipsa banilor si scaderea nivelului de trai reprezinta o problema serioasa.
0 0
Exact. Am cunoscut mulți oameni de vârsta mea sau mai mari care poate îmi erau inferiori din punct de vedere al cunoștințelor dobândite la școală,dar erau foarte deștepți și chiar îmi spuneau că lipsa banilor, absența părinților, un părinte alcoolic/agresiv sau pur și simplui,un anturaj prost din care n-au mai putut ieși au făcut ca drumul lor în viață să fie altul decât cel dorit/așteptat.
1 plus 0 minusuri
Poate pentru ca acum 10 ani se copia pe rupte, poate de aceea.Te vad eu pe tine azi dand la bac un M1, si o fizica, informatica, chimie..sa vedem cat iei :)

PS.Sunt ON la mate si info :)
Novice (107 puncte)
0 0
avand in vedere ca am facut mate-info in liceu, si am terminat si Politehnica Bucuresti, nu cred ca ar fi un impediment M1. M-am uitat an de an la subiectele care s-au dat la bac in special mate si fizica, si chiar daca pt unii li se par grele, ele nu sunt deloc. Tot ce se da la bac se face si in scola. Trebuie chiar sa nu te duci deloc ca sa nu ai habar sa rezolvi de un minim 5.
Legat de copiat, cred ca se copiaza mult mai mult in ziua de azi decat pe vremuri.  Am un prieten doctor ORL-ist si imi spune ca in fiecare sesiune sunt zeci de cazuri de studenti care vin sa-si scoata magnetii din urechi.  La unii ies mai usor la altii mai greu.
0 0
Da, de un 5.., dar nu generaliza.Subiectele de la bac sunt accesibile in mare parte.Dar iti spun un lucru, sa stii ca bacul care-l dau cei de la liceele teoretice este mult mai greu decat cel care il dau cei de la alte licee..daca esti de acord, ma bucur.Una e sa dai M1, info, fizica, etc.. si alta e sa dai M2, sau istorie si geografie.Eu fac subiectul de la geografie sau istorie de 9 fara sa ma pregatesc deloc, si am 1 ora pe saptamana..
PS.Nu stiu daca acum 10 ani erau atatea comentarii inutile de invatat:)
0 0
exceptand unele materii, la care nu misc de 5, de cand am internet, in fiecare an imi testez cunostintele pt bac, iar nota mea minima e aproape 7, pe kr mi-am dat-o la fizica.
au trecut 20 de ani de cand am terminat liceul si am alte prioritati decat sa ma ocup in timpul anului numai de reactualizarea cunostintelor. deci dk dupa atata timp, fara sa ma pregatesc eu iau peste 5 la subiectele de bac, atunci crezi k sunt grele acum? si da, aveam mai multe comentarii de invatat k voi. dar generatia noastra nu se tragea atat pe fese, facand caz din orice si, majoritatea dintre noi porneam de la ideea k o sa luam bacul. problema noastra era cu cat, nu dk sa ne inscriem sau nu, ori cum am vazut la majoritatea celor din clase terminale, elevii sunt ferm convinsi k nu sunt in stare sa invete, chiar dk au timp suficient si nici nu depun vreun efort in acest sens.
in septembrie, cand discutam cu elevii din ce parte a materiei ar dori sa-i pregatesc, unul dintre ei m-a intrebat de ce ii mint si le spun k sunt capabili sa-si ia bacul, cand stiu f b k, nu sunt in stare.
0 0
problema tineretului din ziua de azi o reprezinta prea multe ispite. Noi nu aveam pc-uri cu atatea jocuri, internet, smartphone-uri, tablete, etc..
0 0
ai dreptate, dar si noi aveam preocupari kr erau mai importante decat sa stau sa invat. imi amintesc de romane, povesti, saniuta, drumetiile, scalda. dar stiam ceva: cand veneam de la scoala, dupa siesta, imi statea capul la invatat, caci, cu cat terminam mai repede, aveam mai mult timp pt celelalte activitati ce ma pasionau.
1 plus 0 minusuri
Adica urmasii nostri sunt din ce in ce mai prosti...

Mai bine ne intrebam: ce putem face noi pentru ei? Ce le lasam? Cum ii crestem si educam? Ce lume le oferim?

Agree?
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
pai tocmai aici e ironia, eu cand am intrat in clasa 1 nu stiam nimic. Acum deja la 6 ani toti copii stiu sa scrie si sa citeasca. Deci ar trebui sa fie mult mai destepti decat generatiile din urma.
0 0
Eu stiam deja sa citesc si sa scriu în clasa întîi (desi Academia spune altfel, e corect asa cum am scris). Acest lucru nu m-a fãcut mai destept nici în 1984, cînd am terminat facultatea. Problema realã e cã pe vremea Împuscatului, învãtamîntul era uniform iar educatia diferitã si nu invers, asa cum ar trebui sã fie si nu e nici acum. Pe principiul cã nu trebuie sã înveti pe cineva care nu are educatia si instructia minim necesare pentru cunostintele primite. Dacã în învãtãmînt nu se va pune bazã încã din ciclul primar pe educatie (sã nu mai vorbim de familie), rezultatele vor fi din ce în ce mai grave. E notoriu cazul ministrului de interne ce a rezolvat cu "branconajul" în tarã ...
Învãtãmîntul trebuie fãcut diferentiat, be bazã de educatie si aptitudini. Altfel ne vom umple tara cu genii ratate si conducãtori analfabeti.
0 0
asta e o greseala ... nu conteaza cat de devreme incepi , ci cat de mult inveti , luam ca exemplu albert einstein .
0 0
Cum ar spune "de-un par exemplu"  Cidul lui Corneille : "L'age n'attend pas le nombre des anees", sau mai rãu, "virtute superavit aetatem" dupã Cezar sau Octavian, nu mai stiu...
Nu stiu de ce am impresia cã oamenii au început sã nu mai dea sens frazelor, ci doar sa redea ad-litteram sensul primar al cuvintelor citite, fãrã sã se mai gîndeascã la altceva.
De-asta programele de calculator nu pot face traduceri...
Vezi comentariul de mai jos...
5 plusuri 0 minusuri
Cred ca:

-este un fenomen mondial, istetimea neavand nici o legatura cu incultura

-nu se mai face nimic de dragul de a face ci se urmareste un castig

-a disparut liricul, nu ne mai mirosim, nu ne mai atingem, nu ne mai privim in ochi, nu mai auzim un oftat: comunicam aici in fata unui ecran

-mintea incepe sa functioneze ca un calculator cu da si nu (de fapt cred ca acest limbaj  este un limbaj de trecere ) , in planul inevidentei fiind total lipsiti de reactie

-pana si Moromete a disparut

-nu mai pot recunoaste calauza

-a disparut educatia privata (de la om la om), (scoala=ragaz adica timp pentru educatie)

-competitia este dusa ca un razboi (zdrobirea inamicililor) nicidecum ca o lupta.

Si totusi nu cred ca este un regres al generatiei ci o transformare .
Junior (928 puncte)
0 0
Moromete n-a dispãrut !
Stiu eu unul în viatã, bine-mersi !
Poate ar trebui sã circulati mai mult pe la sate, sã ascultati oamenii, nu sã vã impuneti cunostintele în programare de soft, sau cine stie ce ...
0 0
Ma refeream la tipologie.
0 0
Si eu tot la tipologie mã refeream.
Ziceam cã stiu un "Moromete" foarte bine,(socrul meu), dar sunt multi altii pe care i-am observat umblînd prin tarã.
1 plus 0 minusuri
Nu este o afirmatie obiectiva, statisticile arata cel putin in lumea occidentala ca tinerii de azi au un IQ mai mare decat cei de acum 50 de ani.   Informatia de care dispun azi tinerii este enorma fata de ce aveau parintii in trecut.

In mod normal tindem sa uitam amintirile negative.

Analizeaza fotografii vechi, in unele poti observa figurile primitive din ele. Imi aduc aminte de afirmatiile romanilor de lumea exterioara inainte de 89, erau naive si rupte de realitate.  Poate nu ai vazut romania profunda in timpul lui ceausescu, cum se calcau oamenii in picioare ca sa urce in autobuze ca sa plece in sat, in autobuze se putea urca cu o gaina, in trenuri barbatii consumau alcool, fumau si se juca carti, daca trenul era aglomerat rau existau isteti care in primul moment urcau pe ferestrele vagonului.  Existau hoti de morminte, chiar mama mea asistenta medicala a avut un bolnav internat la TBC care recunostea ca a profanat morminte, alti infractori smulgeau cerceii de aur victimelor la caderea noptii. Copil fiind imi aduc aminte cu aveam mai multi vecini care isi bateau in mod zgomotos sotiile, cu tipete si strigaturi, nici vorba sa vina politia iar ceausescu lungea divortul pana la 5 ani. Politia batea pana la lesin pe micii infractori ca sa recunoasca. In provincie era ceva normal sa vezi un tractorist spaland tractorul in rau. Profesorii bateau si umileau elevii in voie fara sa le treaca prin cap ca pot provoca traume. Cate denunturi de hartuiala sexuala s-au produs in cei 50 de ani de comunism ? aproape zero, desi existau in viata reala destule.

 

Toate astea nu povestesc despre o lume civilizata si profunda. doar regimul incerca la tv si radio sa fie putin decent, dar,  poporul adora formatia Azur.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Da tot ce spui legat de perioada comunista este adevarat, nu am spus ca generatia asta e mai proasta, chiar am incercat sa evit aceasta afirmatia, doar ca e mai puturoasa. Ii vad dezinteresati de cunoastere.
Iar legat de o limba straina, mi se pare absurd ca o persoana tanara in ziua de azi sa nu cunoasca alta limba in afara de romana.
0 1
Acum politia bate micii infractori pînã la deces ...
Existã un caz recent.
0 0
poate k gresim asteptandu-ne de la generatia tanara sa fie mai culta decat am fost noi, pt au acces nelimitat la informatii.
si da, e puturoasa, dar e normal sa fie asa. e mult mai usor sa dai o cautare pe net, decat sa te pui sa inveti ceva.
si cine crezi k a gresit la generatia de dupa noi de i-am obisnuit sa nu gandeasca si sa nu aiba alte pasiuni decat dorintele primare?
0 0
Cînd spui "culturã"  te gîndesti la multe... Tin minte cã cã patru ani, pe la liceu, ne-a "chinuit" un profesor cu istoria muzicii, ca sã nu mai zic de lectii de dans. N-am mai vãzut prin programele scolare asa ceva.(Am cunostinte profesori, si de-aia stiu).
Pe la facultate am facut cursuri de informaticã  si-mi amintesc de o gramada de cutii cu cartele perforate lîngã niste dulapuri si limbaje ca Basic, Fortran, Cobol, si altele. Ce e mai important e cã profesorii aveau un stil aparte. De exemplu, unul din ei, ne-a învãtat sã folosim teodolitul. Dupã aceea, l-a luat si a zis : "Dacã nu aveti teodolit, ce faceti ?" Si uite asa m-am intors la rigla de calcul mostenita de la tata. Ca sã nu mai vorbim de faptul cã nota 7 la un examen însemna continuarea studiilor în altã parte.
E si o problemã de mîndrie personalã, dar asta tine de cei 7 ani de acasa.
Una peste alta, îmi pare rãu si acum cã la vremea respectivã nu am învãtat atît cît mi s-a cerut.
Ar mai fi de observat cã tinerii care au preocuparea de a-si lãrgi orizontul, sunt de gãsit prin biblioteci, nu prin baruri sau pe strãzi. Primii se afirmã prin ceea ce sunt, ultimii se afirmã prin vizibilitate ostentativã. Dorinta de afirmare e comunã deci, diferenta e doar de educatie. Iar asta e o mostenire nedoritã de la regimul trecut, care fãcea mari confuzii între egalitatea în drepturi fundamentale ale oamenilor si egalitatea între oameni. Nu sunt Lenin, asa cã nu voi extinde inutil, desi si el spunea "Învãtati, învãtati, învãtati !".
Nu e cazul sã cãutãm tapi ispãsitori, ci sã ne uitãm la generatia dinainte care a educat generatia prezentã, de care se plîng unii.
În mod natural, pojghita de civilizatie a fiecãruia e un ambalaj fragil al unui imens volum de "pasiuni si dorinte primare" iar eu as zice si nevoi. Dacã ti-a fost vreodatã foame sau sete cu adevãrat, vei întelege.
Daca esti curios sã afli ce am mai bãtut eu cîmpii de-a lungul timpului legat de subiect, mergi la : http://alkalin.blogspot.ro/
...