Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
4.0k vizualizari

Buna.

Am si eu o intrebare pentru cei care se pricep cat de cat la chimie.

Am avut la teza un exercitiu in care ni se dadea un element X cu numarul atomic Z = 19. Pornind de la asta, trebuia sa completam intr-un tabel configuratia electronica a elementului, grupa si perioada de care apartine, caracterul chimic si electrochimic si valenta. Eu n-am inteles mare lucru din configuratia electronica si am scris 1S^2 2S^2 2P^6 3S^2 3P^6 3D1), care se pare ca e gresit. Folosind insa repartizarea pe straturi, care se invata dintr-a 7-a (K=2e, L=8e, M=8e, N=1e), am dedus ca elementul esti din grupa I, perioasa a IV-a, are caracter metalic, electropozitiv si valenta I >= ca este vorba de K (Potasiu). Problema mea e ca profesoara de chimie mi-a taiat restul tabelului (grupa, perioada, caracter, etc), pe motiv ca, daca am gresit configuratia nu aveam cum sa deduc restul. In situatia in care, restul tabelului era identic cu al colegilor, care au primit punctaj pe ele. N-am stiut cum sa-i explic cum am facut eu de fapt, pentru ca eram inca stresata din cauza notei. Vreau sa merg maine din nou cu teza la ea si sa ii explic ce si cum, pentru ca mi-a scazut 2 puncte din nota, practic fara motiv. Intrebarea mea este: E corect ce am zis eu aici? Adica, am dreptate? In situatia in care, cerinta nu spune sa deducem pornind de la configuratie, ci doar sa completam acel tabel.
Multumesc anticipat.

Novice (110 puncte) in categoria Chimie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Potasiul este un element din grupa I subgrupa secundara .Caracteristica elementelor din subgrupa secundara (periada 4),  este ca incepe completarea nivelului 3d , iar daca Potasiul are 1 electron pe ultimul strat , urmatoarele mai mult de  2 electroni  nu au, de exemplu Ca , Sc , ti , V , Cr ... au doar 2 electroni pe ultimul strat ...deoarece incepe completeaza stratul 3d ... ia pe stratul 4 ramane doar 2 electroni  4s^2.(este o regula) . Fapt ca ai facut corect repartizarea electronilor pe straturi ar trebui puse puncte ....insa repartizarea ta nu corespunde cu configuratia electronica . Dupa config. ta electronica repartizarea electronilor ar arata in felul urmator : (K=2e, L=8e, M=9e) ... vei avea 3 straturi in loc de patru ....iar 9 electroni pe ultimul strat ceea ce este imposibil deoarece maxim pot exista doar 8 .

Raspuns : A fost alegerea profesoarei , daca ea ar fi dorit ti-ar fi pus puncte pentru repartizare .
Junior (625 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
in atom electronii se aseaza pe niveluri energetice date de nr cuantic principal (n=1,2,3,... sau K,L,M,...). energia electronilor pe aceste niveluri este negativa. fiecare electron adaugat in plus va ocupa cea mai de jos stare energetica libera posibila. asta pana se ocupa nivelul respectiv ( nu mai mult de 2n^2 pe fiecare nivel). si asa ai facut si tu. Insa gresit. Pentru ca mai exista si alte inca trei numere cuantice: orbital, orbital magnetic si magnetic de spin. In problema noastra ne intereseaza doar nr cuantic orbital (l=0,1,...,(n-1) sau s,p,d,f,...). Pentru un nr cuantic principal dat, energia electronilor depinde si de nr cuantic orbital, insa mai slab decat de n. Astfel se intampla ca starea energetica 4s sa aiba energie mai mica decat 3d. De aceea 4s este ocupata prima (cu 2 electroni ca mai mult nu este permis) si dupa aceea se ocupa 3d, conform legii stabilitatii la energie totala minima si a principiului de excluziune al lui Pauli, care spune ca nu pot exista in atom doi electroni cu acelasi set de 4 numere cuantice. la fel se intampla si la atomi cu Z mai mare.

Ordinea de ocupare a starilor energetice fiind: 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s, 3d, 4p, 5s, 4d, 5p, 6s, 5d, 4f, 6p, samd. Unde pe substraturile s avem maxim 2 electroni, pe p 6, pe d 10, pe f 14 ele ocupandu-se complet pana la trecerea la urmatorul (adica nu se tece la 3s pana nu se completeaza 2p). Ei aici mai intervine un fenomen interesant: 4f si 5d au cam aceeasi energie. de aceea in sistemul periodic se intercaleaza lantanidele (14 la numar) intre La si Hf. In mod firesc la fel se intampla si cu actinidele.

Revenind la nota. in afara de configuratia electronica nu ai gresit. insa tare imi este teama ca tocmai asta a urmarit in principal profesoara. Descrierea corecta a configuratiei electronice.
Junior (984 puncte)
...