Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.5k vizualizari
As putea sa poleiesc in conditii de casa, spre exemplu cu aur, un inel din alt metal, avind un alt obiect din aur? Daca da, atunci cum?
Novice (222 puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Puteți, și nu aveți neapărat nevoie de un alt obiect de aur. Se vînd soluții cu care puteți depune un strat de aur pe alt metal, fie printr-un proces pur chimic, fie prin electroliză. Găsiți pe internet, de exemplu la Amazon sau pe situl specializat Caswell, care numai cu metalizări chimice și electrochimice se ocupă. În engleză căutați gold electroplating / plating.

Va trebui totuși să vă uitați cu atenție și să verificați dacă furnizorul respectiv expediază și în România (sau unde sînteți), pentru că unele chimicale nu se pot exporta. Cu siguranță există doritori și în țară, deci n-ar fi exclus să se găsească astfel de soluții și în magazine. Aici unde sînt eu (Japonia) se găsesc în comerț seturi care conțin atît soluția cît și uneltele necesare. Unele seturi conțin soluții pentru mai multe metale, pentru că nu orice metal merge peste orice metal, ci de obicei e nevoie de straturi intermediare, de exemplu de cupru sau nichel.

Nu vă așteptați să vă iasă foarte bine din prima încercare. Meseria asta are o mulțime de trucuri care trebuie învățate unul cîte unul, pentru că practica diferă foarte mult de teorie. În teorie faci electroliza și gata. În practică metalul depus poate să nu stea lipit, poate să formeze grăunțe, poate să se exfolieze după o vreme, poate să se decoloreze urît pentru că metalul de dedesubt migrează în poleială etc. Tot așa, din întrebare înțeleg că vă gîndiți la electroliza cu anod solubil, dar în practică ea se folosește numai uneori, pentru că un anod de oțel inoxidabil e adesea mai bun.

De aceea vă sfătuiesc să nu vă faceți singur chimicalele. Mai ales cele care conțin aur sînt adesea foarte toxice, mortale. Mergeți pe drum bătut, cumpărați soluții gata făcute și urmați strict instrucțiunile lor (tensiuni, curenți, temperaturi, pH și ce-o mai fi). Dacă totuși vă place să experimentați, atunci faceți cum vă place, cu atenție totuși, dar cu siguranță veți avea tot felul de eșecuri. Eu sînt pățit.

Succes!

Expert (12.9k puncte)
0 0
Se poate face la fel si in cazul obiectelor de argint, sa fie poleite cu un alt metal ca sa nu se mai innegreasca? De curiozitate
0 0
La argint se consideră că înnegrirea face parte din frumusețea obiectului. Obiectele de argint se curăță periodic, adică se freacă cu un material slab abraziv încît să rămînă înnegrite numai părțile adîncite și să strălucească restul, scoțînd în evidență relieful.

Tot la argint se mai practică aurirea. Dar altfel dacă ceea ce ne interesează este suprafața argintie permanent strălucitoare atunci argintul nu e soluția potrivită, pentru că nu are rost să ascunzi argintul, un metal deja relativ scump, sub un metal ieftin, cînd ai putea folosi un metal ieftin de la bun început, de exemplu cupru sau alamă, acoperit cu un metal care își păstrează strălucirea, de exemplu nichel sau crom.
...