Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
349 vizualizari
O galaxie nu dăinuie la infinit! Care ar putea fi sfîrșitul unei galaxii? Există in univers găuri-negre hiper masive, rezultate in urma colapsării unei intregi galaxii?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Terra-Univers

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Ma cam indoiesc. Intr-adevar, o galaxie are si ea un sfarsit, insa mai degraba as opta pentru dispersarea unui procent apreciabil din galaxie in spatiul intergalactic decat inghitirea de catre gaura neagra a tuturor corpurilor. O buna parte a galaxiei se afla la o distanta uriasa de gaura neagra centrala; aceasta e indeajuns de puternica pentru a tine galaxia stabila pe termen lung, dar nu si pentru a inghiti treptat toata materia galaxiei. Galaxia pierde energie cinetica cu timpul, se roteste tot mai incet, si va incepe sa piarda corpurile aflate la margine. Cele centrale s-ar putea sa sfarseasca in cele din urma in gaura neagra galactica.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Dacă  galaxia  se rotește tot mai încet, forța centrifugă e tot mai mică, iar stelele cad spre centru.
0 0
Eu n-am vorbit de forta centrifuga, ci de energia cinetica. Daca planeta noastra ar pierde energie (oricum pierde in timp) brusc, s-ar roti in jurul Soarelui mai incet si ar scapa gravitatiei lui. Asa si cu stelele din galaxie. Nu te gandi ca gaura neagra din centru are destula forta sa ne atraga pe noi intr-acolo pur si simplu, de la o asemenea distanta. Fara rotatie, fara interactiunea gravitationala cu materia din jur si, cum se crede mai nou, fara materia intunecata, nu ar exista nicio galaxie doar pt ca ii pui o gaura neagra in mijloc.
0 0
Dragă Gabriela! Care e legătura înrte viteza unghiulară ( omega) și forța centrifugă? Ce efect are forța centrifugă?
1 plus 0 minusuri
In vastul univers orice este posibil. Pana acum se credea ca gaurile negre au un anumit raport de marime fata de galaxie.  Gaura neagra din centrul galaxiei noastre reprezinta 0,1 % din toata masa. O astfel de galaxie nu cred ca va avea sanse sa colapseze, dar s-au descoperit si gauri negre care reprezinta pana la 25% din masa intregii galaxii ceea ce e enorm. Acele galaxii ar putea sa colapseze !
Senior (6.9k puncte)
0 0
Ca o paranteza la ce ai spus, ma gandesc ca acolo unde raportul asta e dat peste cap au avut loc evenimente cosmice, de exemplu o ciocnire de galaxii unde o parte din materie a fost expulzata, iar in alte cazuri furata. Totusi o anume corelatie exista in mod normal.
...