Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.8k vizualizari
Mă gândesc că sunt celule speciale în nas care reacţionează la anumite substanţe, dar nu-mi amintes să fi citit vreodată despre mecanismul intern al strănutului.

Aţi citit ceva pe subiectul ăsta?
Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Despre stranut stiu doar un amanunt interesant. Daca esti intr-o situatie in care nu prea ai vrea sa stranuti, chiar daca iti vine (de exemplu la o intalnire cu mai multe persoane intr-un spatiu restrans), incearca sa te gadili cu varful limbii in cerul gurii si iti va trece stranutul.
Incercati asta !

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
stranutul este un reflex de apărare şi se declanşează când sunt stimulaţi o serie de receptori din căile aeriene superioare (din nas). stimularea poate fi facuta de praf, polen si alte particule. impulsul ajunge pe trigemen la bulb şi apare strănutul (expulzia cu presiune a aerului blocat la nivelul vălului palatin şi uvulă) pentru a îndepărta particulele.

deci senzaţia de strănut apare prin stimularea unor receptori din mucoasa rino-faringiană.
Junior (477 puncte)
1 plus 0 minusuri

Reflexul de strănut poate fi împărţit în două faze. Prima este faza nazală (senzitivă) ca urmare a stimulării mucoasei nazale de către o substanţă iritantă fizică sau chimică. Multe ramuri distale ale nervului trigemen (terminaţii nervoase) se termină la nivelul pielii feţei, transmiţând senzaţiile tactile, dureroase şi termice (de temperatură), în timp ce partea cealaltă a ramurilor se termină în epiteliul mucoasei nazale. Aceste ramuri sunt fibre nervoase senzitive mielinizate (substanţă albă ce formează teaca unor nervi) de diametru mic ce prezintă ca terminaţii, receptori. O parte din aceşti receptori sunt stimulaţi de agenţi fizici în timp ce alţii sunt sensibili la stimuli tactili sau mecanici. Stimulii nervoşi aferenţi (care se îndreaptă către creier, în principal) sunt transmişi ganglionului trigeminal prin intermediul ramurilor nervului trigemen: etmoidal anterior, nazal posterior, infraorbital şi oftalmic. De la ganglionul trigeminal stimulii ajung la centrul strănutului aflat la nivelul laminei medulare externe din talamus (zonă aflată la nivelul creierului). După ce se atinge nivelul prag de stimulare capabil să iniţieze un răspuns motor se declanşează faza respiratorie sau eferentă când „au fost recrutaţi” suficienţi neuroni expiratori şi inspiratori. Această fază constă în închiderea ochilor, inspiraţie profundă urmată de o expiraţie forţată cu închiderea iniţială a glotei (deschizătură a laringelui ce permite expulsia aerului din plămâni ajutând şi la emiterea sunetelor vocale) şi creşterea presiunii intrapulmonare. Dilatarea bruscă a glotei generează o expulsie rapidă a aerului pe la nivelul nasului şi a gurii, curăţând substanţele iritante şi sedimentele mucoase restante pe calea aeriană.

Am scris un articol aici despre cum functioneaza stranutul. Daca mai aveti intrebari, astept un comment.

Experimentat (2.4k puncte)
...