Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
486 vizualizari

Dacă explicaţia clasică de astăzi privind cauza obezităţii este reală (ne îngrăşăm repede pe pt că organismul nostru, obişnuit cu perioade de foamete, s-a adaptat, punând deoparte, ca grăsime, orice cantitate suplimentară de hrană), nu  ar fi un pas logic în evoluţie ca acest mecanism ancestral să devină nefuncţional, pe măsură ce mulţi dintre noi, şi din ce în ce mai mulţi, suntem supraponderali?

Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Nu prea cred că orgnismul se va readapta, în așa fel încât să facă mai multă risipă. Cred că la toate animalele, chiar și la cele care fac parte din speciile bătrâne, de sute de milioane de ani, care aveau timp berechet ca să-și dea seama că nu mai sunt amenințate de dispariție, tot se îngrașă dacă ar sta toată ziua la TV, pe bere și pe sarmale.

4 Raspunsuri

0 plusuri 4 minusuri
nu vad un pas logic avand in vedere cazurile de cancer care cresc exponential, omul dezvoltand gene producataore de cancer. si nicidecum pt stoparea lor. Cel mia probabil intr-o 100 de ani toata populatia va suferi de o forma de cancer.

Care ar fi acele perioade de foame, ca eu nu le cunosc ?

In al doilea rand o asemenea modificare necesita sute de miii - milioane de ani. Noi nush daca mai rezistam 10.000 de ani.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Nu prea vad legatura intrebarii cu exemplu cancerului. Este evident ca formele de cancer se raspandesc pentru ca cu tratamentele actuale foarte multi din cei predispusi la cancer traiesc indeajuns de mult incat sa-si transmita mai departe genele respective. Asta nu inseamna ca in viitor nu vom vindeca aceasta boala mult mai eficient, poate chiar va fi eradicata candva. Chiar daca cazurile de cancer se vor inmulti (pentru ca factorii de mediu favorizanti se inmultesc) ar putea deveni o banalitate si am trece peste boala cum trecem peste o afectiune de durata medie.
0 0
da poate ca am dat un exemplu mai prost, dar stim cu toti cu cat traim o viata mai comoda cu atat suntem mai predispusi la diferite afectiuni. Deci nu va asteptati ca in timp sa devenim mai rezistenti ci mult mai predispusi in fata celor mai simple boli.
Un nou studiu a aratat ca in timp vom mai pierde din masele din cauza mancarurilor fragede care le consumam.
4 plusuri 1 minus
Ba da, ar fi normal ca evoluția să ducă la un mecanism de evitare a obezității. Dar asta numai cu următoarele condiții, care trebuie să fie îndeplinite simultan și care sînt de altfel valabile la orice evoluție naturală:

- Procesul evolutiv să aibă suficient timp. Deocamdată nu sînt decît puține secole de cînd o parte semnificativă (dar încă nu majoritară) din specia umană nu mai suferă de foame cronică.

- Obezitatea să aibă un impact negativ asupra reproducerii, adică oamenii obezi să-și lase genele la mai puțini urmași (sau la urmași mai puțin fertili) decît cei neobezi.

- Să fie posibilă o mutație al cărei efect să fie tendința mai scăzută spre obezitate, dar care în același timp să nu aibă asupra reproducerii efecte negative mai puternice decît obezitatea însăși.

- Procesul evolutiv să nu fie anulat de alte procese, atît naturale cît mai ales artificiale. De exemplu, oamenii să nu evite obezitatea prin sport, medicamente, alimentație sau altfel.

- Evident, specia umană să supraviețuiască.

Părerea mea este că deja medicina și în general știința actuală împiedică puternic procesul evoluției naturale la om și la toate speciile importante pentru om (animale domestice, plante cultivate, bacterii cu valoare alimentară sau tehnică etc.). Mai mult, după ce vom începe să programăm genele urmașilor sau pe ale noastre înșine, evoluția naturală a omului se va termina (va continua doar la oamenii care nu vor recurge la tratamentele genetice, dar aceștia vor avea de suferit de o mulțime de dezavantaje). Atunci omul va avea o evoluție mult mai rapidă, probabil în general spre bine dacă nu se vor face gafe, dar deloc naturală.
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 4 minusuri
”dezvoltarea unui mecanism care să blocheze obezitatea” mîncînd pe săturate? Nu cred că se poate. Foamea e cea mai bună și ieftină.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Ar fi logic dacă obezitatea ar fi rezultatul unui proces natural, ceea ce nu este. Nu ne îngrăşăm din cauza faptului că mecanismul nostru este adaptat inclusiv perioadelor când se răbda foame şi nu trebuie să răbdăm foame ca el să funcţioneze corect. Ne îngrăşăm pentru că s-a creat un dezechilibru (artificial) între stilul de viaţă şi cantitatea şi calitatea alimentaţiei noastre, iar aceste lucruri pot fi corectate prin refacerea acelui echilibru.

Obezitatea este o boală a civilizaţiei înalte de azi, o boală a bunăstării, a comodităţii fizice şi mai ales psihice şi în plus, viteza cu care această civilizaţie umană evoluează, nu lasă timp ca astfel de mecanisme evolutive să apară şi să se dezvolte eficient. La fel este şi cu alte boli mai mult sau mai puţin grave, inclusiv cu cancerul, dar care au la bază de fapt tot acel dezechilibru.
Experimentat (3.1k puncte)
...