Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.1k vizualizari
Psihologia pare un domeniul deosebit de fecund în ultimele zeci de ani, adoptând metoda ştiinţifică şi realizând experiment după experiment.

Dar aţi adoptat în mod conştient vreuna din nenumăratele informaţii care par utile din acest domeniu? Vreun curs ori vreo care citită v-au schimbat fundamental viziunea despre ceva, aţi ajuns să înţelegeţi pe cel din faţa voastră mai bine pe baza unei informaţii din psihologie în posesia căreia aţi intrat în cine ştie ce fel?

Dacă da, poate ne daţi nişte exemple de informaţii utile, pe care le-am putea folosi.
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0

Cel mai util lucru pentru mine din domeniul psihologiei, si pe care il folosesc in vorbirea mea zilnica, este conceptul numit de Hegel: "negarea negatiei".

Exemple: expresia "Nu mai inchide usa." poate fi inlocuita cu expresia "Lasa usa deschisa." sau, in loc de "Nu mai alerga cainele." putem folosi "Plimba cainele la pas."

Dar de ce toate acestea? In lucrarea sa "Hegel - despre negatie si contradictie" lector univ. dr. Stefan-Dominic Georgescu explica: "Determinarea lucrului (sau actiunii - n.r.) ca atare, se face prin fixarea lui ca fiind ceva.

Astfel, prin expresii pozitive se fixeaza in subconstient un lucru sau o actiune. Experimentand acest fel de exprimare am constatat ca unu - interlocutorul integege direct si actioneaza cu usurinta (am evitat expr. "fara efort") si doi - este pentru mine o provocare continua, pe de-o parte sa gandesc "pozitiv" (si din aceasta perspectiva) dar sa si construiesc fraze si expresii cu impact benefic asupra subconstientului interlocutorului. 

Am testat acestea cu copii mei si rezultatele au fost suprinzator de placute. 

Succes!

 

3 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus
Ce tie nu-ti place altuia nu face! Insa in conceptul numit "negarea negatiei" devine:

"Ceea ce vreti sa va fac voua oamenii, faceti-le si voi la fel."

ideea este utila in senul ca ma indeamna nu doar sa nu fac rau cuiva, ci si sa iau initiativa de a face ceva concret pentru binele altora!

 Ceea ce cu siguranta va avea un impact benefic asupra subconstientului meu dar  si asupra subconstientului altora.
Experimentat (1.5k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Nu stiu daca pot numi concept, nu sunt documentat si nici nu am cautat pe google despre  asta, insa eu m-am folosit in nenumarate cazuri in viata de psihologia inversa, strategie care m-a ajutat de foarte multe ori sa ies din situatii in care eram suta la suta vinovat si sa ma transform intr-o victima iar cel lezat de actiunile mele sa devina un blamator fara cauza si motiv.  

De foarte multe ori am cules adevarul din gura prietenilor folosind psihologia inversa  de genul:  

- nici macar nu cred ca esti in stare sa cunosti un asemena adevar;

Am convins pe cineva sa faca ce voiam:

- sunt sigur ca nu poti sa ma imprumuti cu bani.

Am scapat de consecintele faptelor mele recunoscandu-le, fara sa fiu crezut ca  le-am comis.

- da, te-am mintit etc.  Acestea sunt exemple generale, nu-mi aduc aminte altele mai reprezentative insa psihologia inversa de cele mai multe ori tine.
Experimentat (2.2k puncte)
1 plus 0 minusuri

In liceu am studiat cativa ani psihologie. Psihologia te invata printre altele despre comportamente, memorie, inteligenta, invatare, tipuri de temperamente, despre atentie, motivatie, etc. 

Printre cele mai utile lucruri invatate sunt:

- de ce unii oameni reactioneaza intr-un anume fel sau in altul

- ca anumite reactii inconstiente ale oamenilor pot fi rezultatul unor actiuni inconstiente ale tale. Te invata sa constientizezi anumite lucruri care altfel ti-ar ramane inexplicabile peste ani.

- cum sa inveti mai eficient

- cum sa educi un copil

- cum sa iti rezolvi problemele

- ce atitudini sa ai in diverse situatii (ex. de pericol, de stress, de bucurie, etc. etc.)

- ca orice om iti poate fi superior intr-o anumita privinta

- etc.

Psihologia mi-a raspuns la multe dintre intrebari, si asa cum s-a mentionat in intrebare, este un domeniu care se dezvolta exponential.

In anumite domenii de activitate, matematica invatata pana in clasa a 8-a iti poate fi de-ajuns. Psihologie nu vei reusi niciodata sa inveti suficienta.

Experimentat (3.6k puncte)
...